În orașul cu peste 1.500 maidanezi pe străzi, cifră recunoscută oficial, cei care se implică cel mai mult pentru a rezolva problema sunt străinii. Două tinere din Germania se află de peste 10 zile în Slatina, unde sterilizează zilnic zeci de câini și pisici, pentru al treilea an consecutiv.
Asociația „Prietenii Noștri“ din Slatina, recunoscută național pentru grija manifestată față de animalele fără stăpân și pentru acțiunile menite să rezolve problema maidanezilor de pe străzi, găzduiește o nouă campanie de sterilizare a câinilor fără stăpân, derulată de voluntari străini. Două tinere, un medic veterinar și un tehnician, s-au apucat de lucru din 20 martie și, deși inițial și-au propus să termine la 30 martie, și-au prelungit șederea în Slatina cu încă o săptămână.
Nina Schollhon și Rebekka Clasen vin pentru al treilea an la rând în România, pentru campania de sterilizare. Tradițional, la adăpostul pentru câinii fără stăpân al asociației amintite, din Slatina, se întâmplă de două ori pe an astfel de campanii în care, cu un simplu telefon, stăpânii animalelor sau pur și simplu oamenii cărora le pasă și care sunt convinși că doar sterilizarea câinilor rezolvă problema pot obține o programare. Sute de animale, câini și pisici, au fost sterilizate, iar lista rămâne deschisă până în 7 aprilie.
„Aici e o problemă de mentalitate“
Cele două tinere cu aspect adolescentin dovedesc o perseverență uluitoare. Spun că în continuare sunt impresionate de ce găsesc și că mare lucru de la prima lor vizită de lucru în Slatina nu s-a schimbat, dar că vor continua să vină, impresionate în primul rând de condițiile în care trăiesc patrupedele. Câinii sunt în continuare liberi pe străzi, iar populația continuă să privească problema ca fiind exclusiv a autorităților. „În Germania nu există câini pe străzi. Adăposturile sunt de mici dimensiuni, 20-100 de animale și, oricum, în aceste adăposturi nu rămân prea mult timp, li se găsește stăpân. Nu știu exact care este amenda pentru abandonarea unui câine pe străzi, însă consecințele nu se opresc la această amendă, așa că nu se întâmplă astfel de lucruri. Aici este o problemă de mentalitate, o problemă care cred că se va rezolva pentru o generație“, a declarat medicul Nina Schollhon. Marius Racoti, care este voluntar al asociației slătinene, o completează, explicând că este aproape imposibil ca într-o țară din Vest să nu identifici proprietarul animalului abandonat, pentru că microciparea este o obligație de care cei autorizați să o facă se execută.
Impresionată a fost și Rebekka Clasen, asistenta colegei sale. Au văzut, în aceste zile, și au tratat, câini cu probleme fel de fel, de la tumori, la boli de piele și boli parazitare și chiar traumatisme. „E greu să spui dacă un traumatism este urmare a unei agresiuni, însă au fost și astfel de probleme“, spune tânără, iar ochii i se mută către câinele pe care îl țin sub observație, pentru a putea stabili când pot realiza amputarea membrului. Este câinele unui cioban din Slatina, care a fost pentru a doua oară împușcat cu o armă de vânătoare. Are o fractură de membru și i s-au scos și alice din abdomen, iar acum este urmărită evoluția sa. Stăpânul îl vrea în viață, care dacă se va chinui în trei picioare, ciobanul a refuzat categoric eutanasierea. „Acest câine a mai fost împușcat, de atunci nu mai vede cu un ochi“, explică voluntarul Marius Racoti.
„Din nou vor sări oamenii cu ideea să omorâm toți câinii, să-i ardem, să-i măcelărim“
Deși medici străini vin an de an, încă din 2005, și derulează campanii gratuite de sterilizare la Slatina, în cooperare cu Asociația „Prietenii Noștri“, optica nu s-a schimbat radical. Municipalitatea aruncă în continuare bani pe ferească pentru capturarea maidanezilor pe care, pentru a face economii, îi sterilizează tot pe banii asociației private, iar atunci când adăpostul public se umple, animalele sunt eutanasiate, acuză asociațiile de protecție a animalelor, iar oficialii serviciului public nu dezmint, precizând însă că nu au la îndemână date despre numărul animalelor omorâte. Sterilizarea însă nu a fost niciodată considerată de autorități soluția, deși mai multe asociații au propus parteneriate în acest sens, ultimul chiar în toamna anului trecut, iar municipalitatea le-a refuzat, argumentând că un serviciu public nu poate fi pus în subordinea unei asociații private.
Slătinenii însă, chiar dacă puțini, deocamdată, încep să fie receptivi la idee. În ziua vizitei noastre, la poarta adăpostului a venit cu un câine un membru al celebrei familii de albanezi din Slatina, familia Memish. Gemal Memish a venit cu un câine pe care l-a „adoptat“ de pe stradă, iar gestul său îl consideră unul absolut firesc. „Este un maidanez, petrece foarte mult timp alături de câinele meu și l-am adus pentru a fi sterilizat. Dacă am face toți treaba asta, în România nu ar mai exita această problemă cu maidanezii și cu toate nenorocirile astea. Dacă stăm cu mâna-n sân, un copil iar va fi mușcat, din nou vor sări oamenii cu ideea să omorâm toți câinii, să-i ardem, să-i măcelărim, să-i ducem în Coreea… Totul trebuie făcut încet. N-ai cum să scapi de problema asta în trei luni sau un an, o problemă pe care de 20 de ani n-o controlezi. Dacă sterilizezi și câinii pe care-i ai pe lângă bloc, aceștia nu mai reprezintă nicio problemă pentru viitor. Dar ar trebui să ne implicăm toți“, a declarat Gemal Memish.
Cele două tinere voluntare sosite din Germania au sterilizat, zilnic, peste 20 de câini, dar au sterilizat, atunci când au fost cereri, și pisici. Și-au prelungit șederea tocmai pentru că cererile continuă să vină, o astfel de intervenție pe piața liberă fiind destul de costisitoare pentru proprietarul unui animal de companie sau de pază (între 200-250 lei sterilizarea, la care se adaugă și costurile cu anestezia). În plus, tinerele specialiste au și tratat animalele, tot gratuit, atunci când au constatat că acestea au diverse alte afecțiuni. Intervenția în sine durează, a explicat voluntarul Marius Racoti, câteva zeci de minute, dar se adaugă timpii de așteptare după intervenție, pentru că animalele nu părăsesc adăpostul înainte de a se trezi din anestezie și a fi evaluate de medic.