16.8 C
Craiova
vineri, 27 septembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalVâlceaVâlcea: Oraşul Horezu a aniversat 528 de ani de la atestarea documentară

Vâlcea: Oraşul Horezu a aniversat 528 de ani de la atestarea documentară

Oraşul Horezu a sărbătorit, în perioada 2 – 6 septembrie, 528 de ani de la atestarea documentară a localităţii.
Manifestările au început în seara zilei de 2 septembrie cu vernisajul expoziției de icoane pe sticlă al pictoriței horezene, Gabriela Dăscălete, care a expus la Centrul de informare și promovare turistică peste 20 de creații cu temă religioasă reunite sub genericul „Iubire, cruce și înviere”.

Programul a continuat în ziua de miercuri, 3 septembrie, cu ședința festivă a Consiliului local la care au participat; Prefectul județului Vâlcea, domnul Dumitru Nicu-Cornoiu, foști și actuali consilieri locali, foști primari și viceprimari, funcționari publici și personal contractual din primărie, invitați de onoare, cetățeni. Cu această ocazie, într-un moment plin de emoție, Primarul oraşului Horezu, domnul Fârtat Ilie, a înmânat diploma și hotărârea Consiliului local de acordare a titlului de „Cetățean de Onoare al orașului Horezu”, cunoscutului și apreciatului  om de cultură și sport, profesorul Nicolae Dinescu, pentru acțiunile culturale și de promovare a localității de unde își are originile, numindu-l “ambasador onorific al orașului Horezu”.
Seara a continuat cu lansarea cărții “Oltenia de sub munte” a reputatului scriitor vâlcean, Mihai Sporiș, care a ales această locație și ocazie, ca o recunoaștere a importanței pe care o are orașul Horezu în salba de localități a Olteniei de nord.

Vineri seara, cetățenii orașului Horezu și turiștii care s-au aflat în zonă s-au bucurat de o frumoasă paradă a motocicliștilor și un spectacol de muzică ușoară susținut de Emma&Tavi Colen, tinerii participanți cântând și dansând împreună cu interpreții.

Programul zilei de sâmbătă a început cu o frumoasă paradă a costumelor populare, în fruntea  căreia  s-a aflat conducerea administrației publice locale, urmată de Fanfara „Gabriel Chaborschi” din Rm. Vâlcea, ansamblurile artistice participante și echipele de elevi participante la Festivalul „Cocoșul de Hurez” pentru copii. A urmat un spectacolul folcloric de cântece şi dansuri populare în cadrul căruia au evoluat ansamblurile: „Liviu Dafinescu” din Baia de Fier – Gorj,  „Miorița” din Vaideeni – Vâlcea, „Strugurelul” din Drăgășani – Vâlcea, „Moştenitorii” din Pietrari – Vâlcea, „Alunelul” din Pielești – Dolj, „Marin Cotoanță” din Teleorman, „Steluțe brâncovene” și „Brăduleţul” din Horezu – Vâlcea.Într-un moment emoţionant și plin de sensibilitate, Primarul oraşului Horezu Fârtat Ilie, senatorul Adrănel Cotescu, deputatul Cristian Buican, consilierul județean Romulus Bulacu și alți invitați de la nivel județean  a premiat 17 cupluri care şi-au aniversat în acest an 50 de ani şi peste 60 de ani de la căsătorie şi doi tineri care a împlinit vârsta de 18 ani în preajma zilei de 5 septembrie, ziua atestării documentare a localităţii, precum și pe sportivii câștigători ai competițiilor de fotbal, tenis de câmp și table.
Seara, horezenii şi invitaţii lor, au dansat, au cântat şi s-au bucurat de un frumos spectacol susţinut de Ansamblul “Doina Gorjului” și trupele „Hora” și „Haiducii”. Festivităţile zilei s-au încheiat cu superbe jocuri de artificii, spre bucuria miilor de participanţi.
Ziua de duminică a fost dedicată galei de box organizate de Clubul “Flacăra” Horezu la Sala de sport a Liceului Constantin Brâncoveanu, publicul spectator fiind încântat de măiestria copiilor şi a tinerilor sportivi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS