3.4 C
Craiova
duminică, 19 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalVâlceaVâlcea: Poliţiştii şi drumarii monitorizează circulaţia rutieră

Vâlcea: Poliţiştii şi drumarii monitorizează circulaţia rutieră

Având în vedere avertizările emise de ANM, caracterizate de producerea unor fenomene meteo periculoase (ploi, lapoviţă, ninsori, viscol şi polei), echipajele de poliţie rutieră şi ale structurilor de ordine publică vor fi prezente, 24 ore din 24, pe drumurile naţionale şi judeţene pentru monitorizarea traficului rutier, astfel încât la apariţia unor probleme de natură a îngreuna circulaţia rutieră, să fie luate măsuri de urgenţă pentru informarea autorităţilor competente.

Poliţiştii vâlceni vor acţiona împreună cu reprezentanţii Secţiei Drumurilor Naţionale şi Judeţene pentru asigurarea stării de viabilitate a drumurilor.
– Înainte de a pleca la drum, informaţi-vă despre starea drumurilor, atunci când traversaţi zone unde partea carosabilă este acoperită cu polei, gheaţă, zăpadă bătătorită sau piatră cubică umedă.
– Conduceţi cu viteză redusă, indiferent dacă starea drumului poate părea bună iniţial, deoarece de-a lungul traseului pot apărea porţiuni cu gheaţă sau zăpadă.
– Măriţi distanţa de siguranţă în mers pentru a putea opri în condiţii de siguranţă atunci când condiţiile de deplasare sunt nefavorabile şi utilizaţi luminile de întâlnire.
– Schimbaţi pneurile de vară cu cele de iarnă, întrucât compoziţia specială a cauciucului pentru iarnă asigură o mai bună aderenţă şi asigură o distanţă de frânare mai scurtă.
– Verificaţi bateria şi instalaţia de iluminat, ele fiind de ajutor în trafic, dar şi în situaţia în care se rămâne blocat pe sectoarele de drum pe care nu s-a îndepărtat în timp util zăpada căzută din abundenţă;
– În cazul în care sunteţi implicaţi într-un accident rutier sau a rămas în pană, acesta trebuie să scoateţi autovehiculul în afara părţii carosabile şi semnalizaţi-l luminos, atât pe timp de zi cât şi pe timp de noapte. Este recomandat ca bateria telefonului să fie încărcată, în eventualitatea nevoii de apelare a Sistemului Naţional Unic a Apelurilor de Urgenţă 112!
– Verificaţi starea instalaţiei de încălzire, a nivelul antigelului, a ştergătoarelor de parbriz şi a jetului de apă. Este recomandat să aveţi în autovehicul haine mai groase şi o pătură;
– Verificaţi frânele. Trebuie menţionat faptul că în localităţi, pe poduri, pe drumurile umbrite sau la semafoare suprafaţa este de regulă mai alunecoasă, fapt pentru care vă recomandăm să folosiţi frâna de motor şi evitarea frânărilor bruşte;
– Înainte de plecare, este indicată îndepărtarea zăpezii sau a gheţii de pe parbriz, lunetă şi oglinzile retrovizoare, iar în timpul mersului utilizarea sistemul de climatizare pentru a preveni aburirea parbrizului şi folosirea sistemul de dezaburire a lunetei, astfel încât să se beneficieze de vizibilitate maximă;
– La pornirea de pe loc, eliberaţi ambreiajul lent, astfel încât să se permită pornirea de pe loc fără patinarea roţilor;
– Autovehiculul trebuie dotat cu lanţuri antiderapante, lopată, racletă, sac cu nisip.

Pentru deplasările în afara localităţilor conducătorii auto trebuie să îşi efectueze alimentarea autovehiculelor cu carburant suficient, astfel încât să nu rămână în pană,
Dacă autovehiculul începe să derapeze, NU SE FRÂNEAZĂ! Trebuie să se corecteze deplasarea maşinii din virarea volanului şi a vitezei de deplasare.

În condiţiile unui trafic aglomerat, păstraţi-vă calmul şi respectaţi indicaţiile poliţiştilor rutieri şi ale lucrătorilor CNADNR în cazul interzicerii/ restricţionării a circulaţiei pe unele sectoare de drum.

Şi pietonilor le recomandăm să-şi sporească atenţia, să evite pe cât posibil folosirea părţii carosabile, mai ales după lăsarea întunericului şi în condiţii de vizibilitate redusă, să se asigure temeinic înaintea traversării drumurilor şi să procedeze la efectuarea acesteia numai după ce sunt siguri că o pot face în condiţii de siguranţă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS