-0.5 C
Craiova
luni, 6 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalVâlceaVâlcea, județul cu 550 de obiective de patrimoniu

Vâlcea, județul cu 550 de obiective de patrimoniu

550 de obiective de patrimoniu se regăsesc pe teritoriul județului Vâlcea, printre acestea turiștii putând descoperi conace boierești, biserici de lemn, biserici de zid, vestigii istorice și alte obiective.

Consiliul Județean Vâlcea intenționează să le promoveze, într-un masterplan de turism, începând cu Târgul de Turism al Olteniei, de la mijlocul lunii martie, informează Agerpres.

„România a venit mereu la aceste evenimente cu produse de nișă, pe un singur palier, fie cu tradiții, fie cu zone monahale, fie cu Delta Dunării, fie cu castele, parcă nereușind să pună la un loc un ansamblu de obiective și de atracții turistice care să determine un turist să petreacă aici un sejur. Aici este cheia în care va trebui citit turismul la Vâlcea. Ce poate face un turist la Vâlcea într-un sejur, dacă optează să se cazeze într-una din cele 6 stațiuni vâlcene. Că vine pe filieră balneară la Călimănești sau Govora, sau la munte, la Horezu sau Voineasa, turistul va trebui să primească, să i se ofere un pachet variat, diversificat cu ce ar face el într-un sejur de 7 sau 14 zile aici”, spune Gheorghe Păsat, președintele CJ Vâlcea.

Nu mai puțin de 60 de mari familii boierești au avut proprietăți în județ, și-au ridicat conace tip reședință, au ctitorit biserici, școli, țesătorii, mori, fabrici de mobilă, fabrici de sobe etc. CJ Vâlcea dorește să le includă într-un amplu plan turistic, evident în directă cooperare cu actualii proprietari, care, împreună cu cele peste 30 de mănăstiri de patrimoniu, să evidențieze zestrea uriașă a județului.

Vâlcea este și județul cu un portofoliu de mănăstiri care l-au definit în timp drept Athos-ul României, pentru că, într-un areal relativ restrâns, voievozi ai Țării Românești, dar și boieri au ridicat lăcașe de cult, locuri de pelerinaj sfânt la marile sărbători.

Cozia, Turnu, Cornet, Ostrov, Stânișoara, Frăsinei, Bradu, Pahomie, Iezer, Sărăcinești, Pătrunsa, Arnota, Bistrița, Hurezi, Govora, Surpatele, Mamu, Morunglavu, Dobrușa, Dintr-un Lemn, Stănești, Jgheaburi sunt doar câteva dintre ”bijuteriile” monahale ale României. În acest sens, Consiliul Județean, încă din 2015, împreună cu Arhiepiscopia Râmnicului, a demarat lucrările de infrastructură pentru realizarea traseului turistic — Drumul Mănăstirilor — traseu pe care turiștii vor putea, urmărind un itinerar precis să poate vizita majoritatea acestor lăcașe de cult.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS