Cei trei bărbaţi, cu vârste cuprinse între 22 şi 34 de ani, bănuiţi de comiterea faptelor de distrugere, furt, lovire sau alte violenţe şi lipsire de libertate au fost prezentate ieri instanţei de judecată cu propunere de arestare preventivă.
Magistraţii au admis propunere procurorului de caz, emiţând mandate de arestare preventivă pentru 30 de zile pe numele celor trei bărbaţi. Aceştia au rămas încarceraţi în Centrul de Reţinere şi Arestare Preventivă din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Vâlcea.
Vă reamintim că, un taximetrist din oraşul gorjean Novaci a fost tâlhărit şi sechestrat duminică pe Transalpina. Tânărul din judeţul Gorj a transportat în regim taxi cu un autoturism trei bărbaţi cu destinaţia Rânca. Ajunşi la destinaţie, pasagerii au solicitat continuarea deplasării până în zona Obârşia Lotrului. Cei trei au avut o atitudine agresivă faţă de conducătorul auto, iar pentru o perioadă scurtă de timp acesta a fost introdus în portbagaj. Cei trei au distrus mai multe componente ale autovehiculului, dar şi o parte din caroserie. La un moment dat autovehiculul s-a defectat, motiv pentru care a fost abandonat de cei trei. Aceştia şi-au continuat deplasarea, iar victima a încercat să se întoarcă spre localitatea Novaci pentru a cere ajutor, reuşind să sune la 112. Au fost constituite echipe de căutare a celor trei persoane bănuite de comiterea faptelor penale formate din echipă a luptătorilor Serviciului de Acţiuni Speciale, Serviciului de Investigaţii Criminale, Poliţiei Staţiunii Voineasa, sprijiniţi şi de jandarmi. Pentru identificarea celor trei poliţiştii vâlceni au beneficiat şi de sprijinul poliţiştilor din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Gorj.
Sfaturi pentru taximetrişti
În vederea realizării transportului de persoane, mărfuri sau bunuri în regim de taxi, în condiţii de siguranţă, calitate şi legalitate, transportatorii autorizaţi, dispeceratele taxi, taximetriştii şi clienţii trebuie să respecte obligaţiile prevăzute în Lege 38/2003 mod., obligaţiile prevăzute în regulamentele de organizare şi funcţionare a serviciului de transport local, precum şi cele prevăzute în contractele de atribuire a gestiunii serviciului.
Astfel, taximetriştii sunt obligaţi să nu angajeze transportul unui client aflat în stare avansată de ebrietate.
Există de asemenea prevederea că în situaţii critice justificate taximetristul poate transmite apel de urgenţă prin mijloacele specifice de comunicare aflate în dotarea autovehiculului taxi. Serviciile specializate de intervenţie rapidă vor acţiona în regim de urgenţă, pe baza localizării realizate prin sistemul naţional unic pentru apeluri de urgenţă.
Totodată, transportatori autorizaţi sunt obligaţi:
– să asigure dispecerizarea activităţii sau, după caz, posibilitatea apelării prin telefon mobil;
– să asigure posibilitatea ca taximetristul să poată transmite la societate orice informaţie referitoare la întreruperea efectuării unei curse sau la alte evenimente referitoare la siguranţa transportului ori a sa personală.
Pentru a prevenii a fi victima unor fapte penale, poliţiştii recomandă taximetriştilor să anunţe la dispeceratul firmei informaţii privitor la cursele pe care urmează să le efectueze în localităţi îndepărtate sau izolate, dar şi la persoanele pe care le transportă, iar în momentul în care au o suspiciune cu privire la posibili clienţi să anunţe organele de poliţie.