0.6 C
Craiova
sâmbătă, 11 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalVâlceaVâlcea: Oraşul Horezu a aniversat 529 de ani de la atestarea documentară

Vâlcea: Oraşul Horezu a aniversat 529 de ani de la atestarea documentară

Oraşul Horezu a sărbătorit în perioada 5 – 10 septembrie 2016, printr-un program cultural variat,529 de ani de la atestarea documentară a localităţii, manifestări reunite sub genericul ”Zilele orașului Horezu”, ediția a XII-a.

Potrivit unui comunicat al Primăriei Horezu, manifestările au început în seara zilei de 7 septembrie cu vernisajul expoziției de icoane pe sticlă al pictoriței horezene, Gabriela Dăscălete, care a expus la Centrul de informare și promovare turistică peste 20 de creații cu temă religioasă. Pictorița horezeană este la a doua expoziție în acest an.

Programul a continuat în ziua de joi, 08 septembrie, cu ședința festivă a Consiliului local la care au participat foști și actuali consilieri locali, foști primari și viceprimari, funcționari publici și personal contractual din primărie, invitați de onoare, cetățeni. Cu acest prilej, Primarul orașului Horezu, domnul Nicolae Sărdărescu, a prezentat auditoriului documentul din arhivele naționale care consemnează pentru prima dată existența și denumirea acestor locuri.  În alocuțiunile lor, foștii primari; Ion Constantinescu, Nicolae Bușe, Gheorghe Niță și Ilie Fârtat, precum și foști consilieri locali, foști viceprimari și cetățeni au evocat momentul aniversar din viața urbei și au împărtășit din experiența lor actualei administrații, au făcut propuneri pentru dezvoltarea și implementarea unor proiecte viitoare. Manifestarea s-a încheiat cu o recepție oferită de Primăria Horezu.

Vineri seara, programul a continuat cu colocviile ”Horezu – reprezentativitate și originalitate în context regional” și ”Horezu în documente de arhivă” organizate de Primăria orașului Horezu, Direcția Județeană Vâlcea a Arhivelor Naționale, Direcția Județeană pentru Cultură Vâlcea și Casa de cultură ”Constantin Brâncoveanu” Horezu. În prezența unui public avizat și dornic de cunoaștere, au susținut comunicări: domnul Florin Epure – ”Hrisovul lui Vlad Călugărul, prima atestare documentară a localității Horezu”, domnul Dumitru Garoafă – ”Hurezii în documentele de arhivă”, domnul Dragoș Teodorescu – ”Dimensiunea culturală vâlceană în perioada premodernă, Mănăstirea Hurezi”, domnul Cătălin Sîiulescu – ”Anul revoluționar 1821 în Plaiul Horezu”, doamna Ionela Nițu – ”Horezu în timpul Primului Război Mondial”, doamna Doina Glăvan – ”Rolul administrației publice în evoluția orașului Horezu”” și domnul Iovan Constantin – ”Contextul regional al orașului Horezu, ca pol de dezvoltare”. Cu acest prilej, domnul primar, Sărdărescu Nicolae a lansat ideea demarării unui program de cercetare privind istoria localității Horezu, o lucrare amplă, efectuată de specialiști, bazată pe documente arhivistice, dar și pe documente și fotografii ale locuitorilor orașului și ale altor persoane care au sau au avut legături cu aceste locuri.

In dimineața zilei de sâmbătă, la deschiderea oficială a manifestărilor, au fost prezenți și au rostit alocuțiuni: Ministrul Afacerilor Externe, domnul Lazăr Comănescu, Cetățean de onoare al orașului Horezu, domnul senator Laurențiu Coca, domnul Constantin Rădulescu, Președintele Consiliului județean Vâlcea și domnul Corneliu Olar Primarul comunei Horea din județul Alba. Au mai fost prezenți consilieri județeni, consilieri locali, primari din județul Vâlcea și din Depresiunea Horezu, alți invitați.

Programul artistic al zilei de sâmbătă a început cu o frumoasă paradă a costumelor populare, în fruntea căreia s-a aflat Fanfara „Gabriel Chaborschi” din Rm. Vâlcea. La paradă s-au aliniat ansamblurile artistice invitate și echipele de elevi participante la Festivalul „Cocoșul de Hurez” pentru copii. A urmat un spectacolul folcloric de cântece şi dansuri populare în cadrul căruia au evoluat ansamblurile: „Brădulețul” din Horezu,  „Miorița” din Vaideeni – Vâlcea, „Strugurelul” din Drăgășani – Vâlcea, „Moştenitorii” din Pietrari, ”Glasul Otăsăului” din Păușești-Otăsău, ”Topoloveni” județul Argeș, ”Zestrea Branului” din Bran, județul Brașov, ”Domnițele” din comuna Costești, Taraful de la Horea, județul Alba, Taraful ”Popescu Andi&Tedi” din Horezu, Taraful Nicoleta Mihăileanu, ansamblul ”Steluțe Brâncovene” al Casei Copiilor Horezu, Ansamblul Copiilor din comuna Bărbătești, Ansamblul ”Pomul Vieții” din Balș și Liceul de arta ”Victor Giuleanu” din municipiul Rm. Vâlcea. Între reprezentații, au fost premiați elevii câștigători ai concursurilor de creație populară ”Cocoșul de Hurez” pentru copii.
Arta populară a fost prezentă de-a lungul întregii zile, centrul orașului fiind amenajat cu standuri de prezentare obiecte de ceramică, țesături, cusături, broderii, încrustații în lemn, etc.

Într-un moment emoţionant și plin de sensibilitate, Primarul oraşului Horezu, domnul Sărdărescu Nicolae, împreună cu viceprimarul, Ogrezeanu Gheorghe  au premiat 18 cupluri care şi-au aniversat în acest an 50 de ani şi peste 60 de ani de la căsătorie, precum și pe sportivii câștigători ai competițiilor de fotbal, tenis de câmp, șah și table. Un moment inedit l-a consemnat premierea, pentru prima dată, a elevilor care au obținut primele trei locuri la examenul de capacitate și la examenul de bacalaureat.
Premierea s-a făcut pe criterii de performanță, indiferent din ce localitate au prevenit elevii cei mai merituoși.

În zilele de sâmbătă și duminică, întrecerile sportive au fost dedicate galelor de box organizate de Clubul “Flacăra” Horezu la Sala de sport a Liceului Constantin Brâncoveanu, publicul spectator fiind încântat de măiestria și ambiția copiilor şi a tinerilor sportivi.

Într-unul din momentele intervenției sale din timpul festivităţilor, domnul primar, Nicolae Sărdărescu, a spus: „În acest an, beneficiind de un buget restrâns, am organizat manifestările prilejuite de aniversarea a 529 de ani de la atestarea documentară a localității Horezu apelând la formațiile artistice din zonă și din alte localități partenere pe criteriul sprijinului reciproc. Am renunțat și la focurile de artificii. Cu banii cheltuiți pentru 5 minute de spectacol, mai bine premiem copii care au rezultate bune la învățătură. Ne dorim să rescriem istoria acestui oraș. Fac un apel la toți cetățenii din Horezu și din alte zone din țară pentru a aduce la primărie, manuscrise și fotografii vechi, scrisori, tablouri, amintiri, întâmplări, legende legate de aceste locuri, iar un colectiv de cercetare format din profesioniști, va edita o lucrare științifică pentru generațiile viitoare”.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS