6.7 C
Craiova
marți, 7 ianuarie, 2025

Combinatii

Rapirea jurnalistilor români la Bagdad, moartea Papei, casatoria lui Charles ne-au indepartat de la realitatea politica interna. Stirea saptaminii a fost evident aceea ca va avea loc o remaniere de guvern in mai/iunie. S-a mai vorbit despre inlocuirea unor ministri inca de prin ianuarie. E drept, au fost zvonuri venite nu se stie de unde. Acum apar iar, de data asta oficial, prin vocea unui ministru liberal. Adica remaniere mai curind decit anticipate. Guvernul incearca sa traga de timp? Punerea chestiunii merita unele comentarii.


Stirea, in aparenta, a venit pe neasteptate. Intii avem povestea cu UE, trebuie sa rezolvam si criza ostaticilor, si revizuirea bugetului… Adevarul este ca a existat o tensiune de la inceput intre PNL si PD, intre Tariceanu si Basescu. Cine are suprematia, cine face jocurile? Cu cit ne departam in timp, guvernul, in raport cu Cotrocenii, creste in influenta, prin buget, prin numarul personalului, prin atributiile constitutionale. In vremuri normale, presedintele României e mai mult decorativ. Influenta sa e mai mult colaterala, prin controlul serviciilor speciale. Mai este si „guvernul secund“, adica CSAT, care are acum atributii largite. Basescu se acomodeaza mai bine cu Stolojan, chimia relatiei lor merge mai bine. Cu Stolojan prim-ministru, Basescu crede ca ii va fi mai usor sa se faca inteles si sa fie urmat. Este si o chestiune de partid. Raportul PNL/PD este acum relativ echilibrat. Chiar daca PNL are mai multi parlamentari, PD cistiga prin pozitia de la Cotroceni. Basescu, pentru a face jocurile, are nevoie de un premier asupra caruia sa aiba mai multa influenta. Mai ales pentru jocurile din anii urmatori are nevoie de un apropiat al lui ca premier. Basescu are un partid sub control, PD. El impune jocul pentru ca poate ameninta ca rupe coalitia sau voteaza in parlament diferit decit liberalii. Basescu are un partid prezidential. PD pare sortit in aceasta strategie sa joace acest rol. Sint unii lideri PD care vorbesc despre emanciparea partidului de Basescu, dar sint deocamdata doar vorbe. Vom vedea la congresul PD din luna mai ce se va intimpla. Daca PD ramine in umbra ex-presedintelui lui risca sa isi piarda identitatea, si asa cam volatila, si va disparea ca partid mai devreme sau mai tirziu.


Pina una-alta, Basescu insista pe anticipate. Asta ar scoate din parlament PUR si ar da o majoritate mai buna pentru ADA. Ar clarifica si raporturile dintre PD si PNL. Ar aduce in discutie alt prim-ministru. Probabil Stolojan, care ar fi impins in fata sa dirijeze campania electorala, si ca efect va prelua guvernul, dupa victoria previzibila a ADA. ADA nu poate pierde pentru ca vine dupa semnarea tratatului de aderare cu UE si pentru ca PSD este in declin pronuntat, compromis de afacerile care ies continuu la iveala (Iacobov, Hayssam etc.), dar si slabit de rivalitati interne. Sondajele certifica superioritatea ADA. Nu stim cit va dura, citeva luni, un an, doi,dar in toamna care vine, ADA nu poate fi infrinta electoral. Listele ar fi facute de data asta 1/1 – PD/PNL, ceea ce ar echilibra raportul de forte in parlament intre cele doua formatiuni. Asta e una din tintele lui Basescu, consolidarea partidului prezidential, PD. Va accepta PNL sa fie sacrificat in acest joc? De fapt, intrebarea este: ce sustinere are Tariceanu la virful partidului, in guvern si in parlament. Jocul pe care il face PD – „de-a sprijinul“ pe care il da guvernului si lui Tariceanu- il poate face in egala masura si PNL vizavi de prioritatile Basescu&PD. Diferenta intre Basescu si Tariceanu este ca actualul presedinte a fost ales pe cinci ani, iar premierul a fost numit si trebuie sa conduca o coalitie fragila, vulnerabila in parlament. PD se poate retrage sau poate conditiona sprijinul. Fuziunea e departe. Daca mai exista cumva ideea. Dupa 25 aprilie, chestiunea alegerilor anticipate se va pune serios. Ca si a inlocuirii lui Tariceanu cu Stolojan. Vara politica va sta sub acest semn.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS