Nu avem deloc o vara linistita, de vacanta. Cineva a vrut sa dea foc la sandrama, asa ca avem o distractie clasa intâi. Iar pompierii de serviciu nu se ivesc, desi câtiva (ca Plesita&Merce, firma de pompe funebre), care incearca sa dreaga busuiocul, sa aduca niscaiva apa cu furtunul la locul incendiului, nu fac decât sa toarne gaz pe foc. Lumea s-a pornit, nu cred ca mai poate fi stavilita in curiozitatea ei de afla cine a colaborat cu Securitatea. S-ar parea ca marea curatenie incepe, desi ar trebui sa fim atenti daca exact asta este ce se petrece. Nu imi fac iluzii. In spatele deconspirarii dosarelor sunt si interese mari. Politice si mai putin politice. Era sa zic diabolice. Serviciile speciale devalizate de comoara lor de pret – dosarele celor puternici – nu vor mai avea nici un chichirez. Ma indoiesc ca vor preda chiar toate dosarele. Vor pastra o rezerva strategica. Asa cum sunt ele acum, decapitate, fara sefi, sunt la mâna lui Basescu. Daca vor primi un impuls energic, se vor misca mai repejor spre arhive si vor mai scoate un teanc, doua. Au inceput cu 29 (douazeci si noua) de bucati, care deja au pus lumea pe jar. Mama, si ce o sa urmeze!
Ramâne o enigma de ce s-a inceput cu acestea, si nu cu altele. De ce nu au luat-o alfabetic, sa zicem, sau cronologic, dupa anul nasterii delatorilor? Mona Musca a cazut prima in plasa. In incendiul care urmeaza, clasa politica va arde, se va perpeli, sub privirile lui Basescu. Prima careia i s-a dat foc e deputata liberala. Interesant, ea este o apropiata de Cotroceni, si totusi SRI-ul a dat acest dosar. Din neglijenta? Arunca SRI-ul dosarele la gramada in curtea CNSAS, fara sa le tina socoteala? E un joc de imagine, s-ar zice, daca incepem cu Mona Musca, nu mai cârteste nimeni. PSD-istii sunt linistiti, in asteptarea furtunii. PD-istii par niste ingeri, senini, nu prea vad ce e in jur. Pentru ei judeca Basescu. Nu prea cred in intâmplari, in coincidente, asa ca, fireste, concluzia este ca SRI-ul stie ce face, actioneaza conform dispozitiilor primite. Daca nu ar fi asa, ar fi cam gogonata sa incepi cu Mona Musca, politicianul cel mai popular, asa cum arata sondajele, venind pe locul secund dupa Basescu. Dar Basescu e presedinte, si ia bonus din asta, in vreme ce Mona Musca e un simplu deputat. Daca liberalii fac pace intre ei, si-a zis cineva, poate vor merge la prezidentiale cu Mona Musca, asa ca nu ar fi bine sa o trimitem la plimbare? E un joc politic, asadar. Vrea Basescu sa scape de Mona Musca? Da.
Ce se intâmpla? Daca aparea dosarul unui adversar al lui Basescu, al unui PSD-ist sa zicem, al unui liberal care a tinut discursuri antiprezidentiale, mai intelegeam ceva. Dar sa incepi campania de demolare a clasei politice sacrificând un partizan extrem de important mi se pare enigmatic. Poate sa fie si alt calcul aici. Basescu ar vrea sa arate ca n-are mama, n-are tata. Daca el este acuzat ca a fost informator, ofiter acoperit. Si daca este acuzat ca protejeaza serviciile secrete. Daca este acuzat ca oamenii lui l-au scapat pe Hayssam, daca… atunci pune un incendiu clasa intâi pe clasa politica. Singur impotriva tuturor, cum ii place. Stârneste o furtuna care o sa ne ocupe pe toti câteva luni bune. In plus, devine campionul epurarii clasei politice, omul cu matura, eroul unei curatenii generale. O tema de campanie prezidentiala foarte puternica. In competitia cu liberalii, care e mai curat, cine sustine mai tare lustratia, cine e mai transparent, Basescu a punctat. Si nu e putin, pentru ca liberalii au deschis aceasta discutie propunând legea lustratiei, opunându-se legii sigurantei nationale, dorita de Basescu si redactata de servicii. Tema liberalilor a devenit tema de succes a lui Basescu.