6.7 C
Craiova
marți, 7 ianuarie, 2025

Anul gri

Sondajele aparute in ultima vreme arata o neasteptata stabilitate. Cam aceleasi cifre apar la toate institutiile care se ocupa cu sondarea opiniei publice. Am putea spune in acest an „nimic nou sub soare“. De la ultimul congres, PSD a cazut de la 37% la putin peste 20 de procente si nimic nu poate sa il scoata din aceasta zona. Scandalurile „Zambaccian“ si „Matusa Tamara“ l-au adus aici. Dar si mesajul ambiguu, de dupa disputa Geoana vs. Iliescu de la congres. Retragerea sprijinului politic lui Nastase si pierderea pozitiei de presedinte al Camerei nu au indreptat lucrurile. Se spera acum ca un congres extraordinar in decembrie ar putea sa o faca.


S-ar putea sa avem surprize. Aparitia unui candidat puternic, cum este Sorin Oprescu, schimba datele jocului. Nemultumitii de prestatia lui Geoana, care privesc critic spre sondaje, si cei care nu se vad pe listele lui Geoana la viitoarele alegeri vor merge pe mâna lui Oprescu. Toamna asta va fi dominata la PSD de disputa interna. Mesajul sau politic va fi in continuare slab, chiar daca va radicaliza si va fi fara efect.


Alianta D.A. sta binisor, in ciuda crizei continue dintre palate. Ia constant intre 43 – 46 de procente. Asta arata ca, desi PD si PNL se cearta, lumea ii vrea impreuna, le da credit impreuna. Asta inseamna si ca mesajul opozitiei este inca slab si nu are trecere. In fond, guvernul a reusit ce si-a propus. România va fi in UE la 1 ianuarie 2007. Electoratul apreciaza asta, desi nu pare sa puna mare pret pe povestea asta. Sau mai curând se intereseaza de avantajele imediate pe care le-ar putea avea: locuri de munca in strainatate, oricum mai bine platite decât acasa. Vrea si ceva mai multa siguranta si servicii publice mai eficiente. Prestatia guvernului, desi mereu bombardat de criticile lui Basescu, ii multumeste pe români, desi toata lumea se vaita de spitale, drumuri si pensii. Alianta D.A. sta bine. La aproape doi ani de guvernare nu este amenintata de o revenire a PSD.


România Mare sta la putin peste zece procente. Mesajul lui Corneliu Vadim Tudor a obosit. Nu mai e clar ce vrea. Acum 15 ani, discursul sau politic, xenofob, extremist, antisemit, nationalist, procomunist, se vedea limpede si asta i-a adus voturi, iar in 2000 l-a dus in turul doi la alegerile prezidentiale, permitându-i lui Ion Iliescu sa faca pe salvatorul democratiei. Dar vechiul mesaj s-a dus, iar tentativa de a moderniza oferta politica a PRM, de a se adapta la integrarea in UE, a esuat. Vadim Tudor are acum un electorat rezidual, cu care nu poate emite pretentii. Totusi, si in 2008 va intra din nou in parlament. Este totusi si un fapt nou: ascensiunea PNG, de fapt a lui Gigi Becali, care, frecventat insistent de televiziuni pe motiv de fotbal, reuseste sa plaseze mesaje politice. A devenit popular pe victoriile Stelei. Dar si ridicând biserici si case pentru sinistrati. Limbajul sau frust, agramat adesea, convinge un electorat scapat de sub fascinatia lui Corneliu Vadim Tudor&PRM, dar ia puncte si de la PSD. Formula populista este de succes, in comparatie cu Vadim Tudor, epuizat, este o fata noua. Trimiterile religioase i-au adus destui votanti virtuali in sondaje. Nu e obligatoriu sa regasim increderea de care se bucura in voturi, la urne. Dar e posibil totusi sa ajunga in parlament in 2008. In Becali se regasesc cei dezamagiti de PRM, de PSD, periferiile semianalfabete, saracimea si lumpenii mahalalelor. „Relatia lui privilegiata cu Dumnezeu“ pe care o afiseaza, stilul agresiv vizavi de alti politicieni, siguranta de sine, aroganta sa plac unui segment care vede in el povestea de succes a cuiva care pleaca in viata lipsit de sansa.


Asadar, nimic nou in ultimele luni. Electoratul, opinia publica dovedesc o surprinzatoare constanta in aprecieri. Nu vad o rasturnare pâna in primavara viitoare. Iesirea din iarna ar putea provoca surprize. Trebuie sa observam ca, deocamdata, politicienii nu par cuprinsi de cine stie ce imaginatie. Asteapta, calculeaza. Anul 2006 va ramâne ca unul gri.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU