6.7 C
Craiova
marți, 7 ianuarie, 2025

Ponoase & foloase

Una dintre cele mai interesante chestiuni pe care poate sa le ridice un comentator este urmatoarea: guvernul Tariceanu este performant. El a reusit sa asigure o crestere economica, printre cele mai ridicate din Europa, printre primele trei. De la codasa codaselor, România si-a facut loc in frunte. Investitorii vin, sunt bani, populatia incepe sa simta acest fapt. Apoi, guvernul a reusit sa recupereze decalajele lasate de guvernul Nastase si sa duca România in UE la termenul fixat, 1 ianuarie 2007. Putini credeau, dar lucrul e facut. Asadar, promisiunile electorale au fost indeplinite. Normal ar fi ca membrii Coalitiei sa priveasca increzatori si sa se prezinte fara griji in 2008 la alegeri, bazându-se pe realizarile lor. Si totusi, vizavi de guvern exista o atitudine critica, uneori vehementa, si nu atât din partea opozitiei. PSD si PRM stau inca la adapost si, dincolo de discursuri, inca nu ofera nimic. Nu au o alternativa la actuala situatie. Critica vine din interiorul Coalitiei, al Aliantei chiar, si in ultima vreme din partea unor lideri liberali marcanti. Par a fi niste politicieni extrem de exigenti cu ei insisi, ca niste elevi silitori care vor note si mai mari. Se putea mai mult? Cred ca nu aici sta chestiunea. Formula „guvernul mediocru“, folosita de Basescu, vrea sa spuna altceva. Ce?


Am impresia ca, paradoxal, tocmai succesul acestui guvern anima multe patimi, stârneste atacuri. Un guvern mediocru sau, mai rau, unul slab nu cred sa fi stârnit atâta zarva. Toti ar fi asteptat senini, cu ochii pe ceas, caderea lui. Basescu ar fi intervenit salvator, ar fi cerut partenerilor sai democrati sa se retraga si gata. Aparea alt guvern, cu un premier capabil si sigur acceptabil pentru Cotroceni. Dar asa lucrurile se complica. Este un „frecus“ pentru pozitii, pentru putere. Miza este: cine va contabiliza aceste succese. Liberalii sau democratii. Intre Basescu si Tariceanu, cine va fi consacrat ca autorul integrarii in UE? Se stie, cine va reusi sa treaca in ochii opiniei publice drept liderul acestei perioade, ale carui initiative au dus la depasirea cenusiei perioade a tranzitiei, acela va avea un viitor politic mai sigur. Este asadar o chestiune de putere. Cine scapa in câstigator la capitolul imagine pe aceasta chestiune va face jocurile multi ani de acum incolo in politica româneasca.


Sigur, unii vor fi cu ponoasele, altii cu foloasele. Basescu impinge PNL spre repetarea scenariului „PNT“. Patru ani la putere, ca partid dominant, care a platit singur toate oalele sparte de Constantinescu & CDR. Fara sa faca ceva anume, stând in planul doi al imaginii, PD creste in sondaje, tras in sus de popularitatea lui Basescu. Nu se omoara sa atace opozitia, la ce bun. Prefera sa atace dur, de câte ori apare ocazia, PNL. Si trebuie sa spunem ca PNL este depasit in fata acestor tactici de gherila urbana. Nu stie ce sa faca, imaginatia sa politica e zero. Confiscat de grijile guvernarii, vrea sa performeze, in credinta naiva ca electoratul il va rasplati. Nu este deloc asa. Electoratul este pasionat de scandaluri, de imagini, de chipuri si nu de cifre sau ideologie. Sigur, politica nu e populata cu usi de biserica. Si PNL, daca ar putea, ar face la fel, dar nu poate. Nu se acomodeaza deloc cu stilul „Basescu“. Prefera sa invoce grijile guvernarii. E o conditie necesara, dar nu si suficienta. Buni administratori, se arata slabi politicieni, placizi chiar as spune. Ei au fost prea mult preocupati de disputele lor din partid, inca din 1990, terenul lor preferat de a face politica, si ignora ce se intâmpla dincolo de marginile PNL. Acum sunt in situatia lor favorita si se vor descurca mai bine. Cu aparitia platformei Stolojan si a grupului Flutur, disputele s-au mutat inauntrul PNL. Asta tocmai datorita pasivitatii si lipsei de atentie, de instinct politic. Buni incasatori, PNL & Tariceanu vor ceda daca nu se dezmeticesc si nu reintra in joc. Deocamdata asista neputinciosi la propria lor drama. Unii deja isi fac bagajele, pariind pe Basescu. Negociaza in culise. PNL este in fata unei sciziuni. Cât va rezista Tariceanu acestui atac venit dinauntrul si din afara partidului?

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS