„Afacerea biletului“ a schimbat multe date in politichia cotidiana bucuresteana. Explicatia rezida in faptul ca afacerea vine din conflicte de orgolii – mari, foarte mari – de mult amor propriu.Dar si de interese financiare si de putere nemarturisite, dar extrem de reale. Basescu, dorind sa acapareze intreaga putere, s-a lovit constitutional de guvern, de partide, de parlament, de alti lideri. Cum e hotarât sa ii termine pe toti si toate care i se opun, oameni&institutii, si sa devina comandantul navei zisa „Românica noastra“, loveste din toate pozitiile. Numai ca, de data asta, afacerea i-a scapat de sub control. S-a lasat angrenat de Elena Udrea si, lasând initiativa altora din anturajul sau, trage acum consecintele. Basescu este un franctiror, un luptator singuratic. Nu stie sa joace impreuna cu ceilalti, asa ca se adapteaza greu la echipa. Un om care a controlat ferm politicieni versati, afaceri complicate, care a dus campanii electorale grele, si care este azi cel mai popular si puternic om politic… sa fie pus in dificultate de propriul sau anturaj, de o colaboratoare, era greu de anticipat. Basescu a scapat cu bine de capcanele si presiunile lui Nastase, omnipotentul de acum câtiva ani, de atacurile necrutatoare ale PSD, care tinteau sa il desfiinteze politic. Cum sa iti imaginezi ca atractiva Elena Udrea putea sa ii aduca cea mai mare criza in care se afla de când este presedinte? Este prima data când in campania in care s-a lansat Basescu pentru realegerea sa in 2009 pierde o batalie.
Ca PD nu a stiut nimic despre initiativa blondei secretare executive, am vazut din declaratiile facute de unii lideri democrati. Inca doua situatii ca asta si credibilitatea partidului va atinge pragul zero. Daca va fi norocos, si nu cumva va deveni intre timp obiectul deriziunii publice. PD, partid disciplinat, abia reuseste sa mai navigheze, prins de scandalul stârnit de Udrea. Vin si altele pe parcurs, povestea de la Cluj, cu Gazeta, demiterea lui Bodu. Se adauga intâlnirea de la Cotroceni, din week-end-ul trecut, când Basescu a cerut (conform versiunii Tariceanu) sau nu a cerut (conform versiunii Boc) retragerea de la guvernare pentru a apara onoarea prezidentiala, onoarea partidului si a Elenei Udrea etc. Stiu ca sunt voci care cârtesc impotriva acestei situatii scandaloase, dar ele se fac greu auzite. Intrebarea este: PD sa il urmeze pe presedinte pâna la capat sau sa mearga pe un drum propriu? Pe termen scurt, popularitatea lui Basescu a facut diferenta cu celalalt partid din Alianta D.A., PNL. Basescu ramâne locomotiva si liderul partidului. Datorita lui, PD se afla cel mai sus in sondaje. Pe termen lung, e greu de prevazut ce se va intâmpla. Daca popularitatea lui Basescu scade, PD va lua aceeasi traiectorie. Si Iliescu, si Constantinescu au avut zilele lor de glorie, care sunt azi doar o vaga amintire.
Liberalii au reusit, pe acest fond, sa mai echilibreze balanta, au devenit mai vocali. Nu stiu daca asta va dura sau e doar o chestiune de moment. Tariceanu are, in sfârsit, un discurs, foloseste un ton ferm, contraataca pe directia Cotroceni. Cu ce efect nu stim, dar vom vedea la euroalegeri. Alianta D.A. mai exista? Va merge pe liste comune? Daca PNL voteaza contra lui Basescu, ADA se destrama. Singura intrebare va fi in acest caz cine va anunta ca pleaca primul, stiind ce prejudicii de imagine aduce asta. Pâna una alta, PSD a reaparut pe scena politica, ofensiv, vrea capul presedintelui. Chiar daca nu are nici o sansa, revenirea PSD este un fapt important, pentru ca schimba datele politicii dâmbovitene. El cere acum, cu un gest spectaculos, suspendarea presedintelui Basescu.
Presa, dupa ce a neglijat PSD doi ani, l-a adus din nou pe prima pagina. La TV este o inghesuiala de lideri PSD care dau declaratii. Lumea a uitat multe si ii urmareste cu interes. Ne asteapta o primavara complicata, vremuri interesante. Se poate intâmpla orice, minus suspendarea lui Basescu. Si toata aceasta bulibaseala de dragul unei anumite doamne. Ce tara… Ce politica…