4 C
Craiova
marți, 12 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăOpiniiBinecuvântata opozitie!

Binecuvântata opozitie!

Liderii PD au motive suficiente sa fie acum multumiti. Ar putea da si o petrecere in Modrogan o data cu intrarea in opozitie. Ce-i drept, pedistii din linia a doua sunt mai ingrijorati pentru viitorul lor in posturile caldute din ministere sau de prin diversele directii descentralizate din judete. Pe termen lung insa, democratii au sanse mari sa devina câstigatorii actualei crize politice. Ramânând la putere, nu aveau decât de pierdut. Complet izolati, le era imposibila realizarea obiectivelor cu o coalitie atât de vasta indreptata impotriva lor. Cramponarea de putere i-ar fi costat in planul imaginii. Asa ca le este mai la indemâna sa lase guvernul pe mâna lui Tariceanu, in timp ce vor relua proiectul Aliantei impreuna cu PLD. Orice ar face, PNL nu va putea evita impresia ca actioneaza deliberat alaturi de PSD, fapt care-i va instraina pe cei care au votat in 2004 Alianta ca intreg, nu un partid sau altul. Democratii au acum sansa sa atraga acest electorat de partea lor. Oricum, sondajele arata ca PD are prima sansa la alegerile europarlamentare din toamna, in pofida amânarii lor de catre liberali. Acestia isi fac mai multe calcule, mare parte dintre ele fiind gresite. In primul rând, debarasarea de PD va face ca acesta sa para singurul partid de opozitie, pe când celelalte vor da impresia ca sunt o apa si un pamânt din moment ce toate au ca principale obiective debarasarea de Basescu si izolarea PD.


Apoi, PNL ar trebui sa-si aduca aminte ca a intrat in parlament in 2000 pentru ca Valeriu Stoica a avut inspiratia sa se retraga din CDR in preajma alegerilor, astfel incât nefericitii taranisti au tras aproape toate ponoasele guvernarii, chiar daca România dadea semne clare de redresare in timpul guvernarii lui Mugur Isarescu. Dupa un an si jumatate de guvernare de unii singuri, liberalii nu vor avea pe cine sa dea vina. La asta se adauga faptul ca identitatea lor politica va deveni neclara pentru electorat. Cum poti sa te consideri cel mai de dreapta partid din moment ce guvernezi prin bunavointa pesedistilor? Nici eventualele masuri populiste nu vor aduce mai multa simpatie pentru PNL, alegerile din 2004 aratând ca din ce in ce mai putini români sunt receptivi la pomenile electorale.


Tot un calcul gresit s-ar putea sa se dovedeasca si noua dosariada anti-PD. Democratii se tem ca pierderea Ministerelor de Interne si de Justitie ar putea lansa un val de urmariri in justitie ale liderilor lor. Chiar daca noii ministri se vor preta la asta, in lipsa unor dovezi clare de coruptie, PD va capata aura de martir cu care s-a ales si Traian Basescu dupa ce pesedistii s-au chinuit sa-l infunde pe fostul primar de Bucuresti in dosarul „Flota“. Iar pâna la alegerile din 2009, liberalii risca sa mai primeasca doua voturi indirecte de blam. Primul este probabilul esec al eventualului referendum de demitere a presedintelui, care-i va acorda acestuia o noua legitimare. Al doilea poate fi un rezultat sub al PD la alegerile europarlamentare (in disputa asta nici macar nu ar mai conta scorul PSD). Si social-democratilor incepe sa le fie agreabil statutul de partid de opozitie. Incrâncenarea PNL impotriva fostilor aliati le confera o forta la care Geoana nici macar nu visa pâna acum vreo câteva luni. Parca sondajele nu mai sunt atât de terifiante, iar pe viitor procentajul ar putea sa creasca.


Situatia din parlament ii va imbunatati si pozitia lui Geoana in partid. Oricât de mult s-ar fi agitat, Mircea Geoana nu putea sa nege sondajele, iar acest repros putea fi folosit de orice alt lider al partidului care ar fi râvnit la scaunul actualului presedinte. Acum insa pesedistii vor fi prea ocupati sa-i dea ordine lui Tariceanu ca sa se mai ocupe de comploturi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII