6.7 C
Craiova
marți, 7 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăOpiniiMeridianul Greenwich

Meridianul Greenwich

România este la ora ei sud-americană, nu ne mai luăm după meridianul Greenwich. Am ajuns la referendum, la „plebicist“ ca-n „O scrisoare pierdută“ a lui nenea Iancu Caragiale. Multe întrebări, puţine răspunsuri. De ce s-a răzgândit Băsescu, imitându-l pe amicul lui, Călin Popescu Tăriceanu, care şi el a zis că îşi dă demisia – ca să facem alegeri anticipate – de la şefia guvernului şi a revenit? Un răspuns ar fi că lui Băsescu îi place să stea la Cotroceni, loc perfect de unde să iasă săptămânal pe televizoare şi să declanşeze câte un scandal. Ca să nu ne plictisim. Asta ne distrage atenţia de la faptul simplu că este un preşedinte ineficient. Dincolo de vorbe, de obişnuita demagogie şi scenele sentimentale, nu a reuşit mare lucru. E prea preocupat să îşi dea în gât adversarii, să îşi găsească duşmani, reali sau imaginari, şi să îşi vadă de ale lui. Şi totul de la povestea cu Elena Udrea, piaza rea a preşedinţiei lui Băsescu. Dama l-a înstrăinat de partid, l-a făcut să îşi piardă colaboratorii şi – ce e mai grav – să îşi piardă simţul politic. Noi, între timp, ne ocupăm de scandaluri şi nu vedem realitatea.
 Băsescu nu vrea cu nici un chip să părăsească Palatul Cotroceni. Într-un moment de curaj propriu, el nefiind un curajos, mai curând face parte din specia „şmecher de port“, şi-a zis că ne lasă dracului şi pleacă. Apoi s-a gândit că ameninţarea cu demisia îi va face pe mulţi parlamentari să se răzgândească. Dacă nu au făcut-o ei, a făcut-o Băsescu însuşi. Şi acum se întoarce. Iese pe televizoare şi se întâlneşte cu poporul. Poporul, am văzut bine, stă acasă şi se uită la comedie. De ce a optat pentru referendum şi a refuzat alegerile prezidenţiale anticipate? Socotelile experţilor din jurul lui arată că în 90 de zile riscă să îşi piardă tot capitalul politic pe care îl mai are. În cădere vertiginoasă în sondaje, el se va strădui în acest timp scurt să păstreze ce mai are şi are şanse să reuşească. În 90 de zile ar fi fost foarte greu, dacă nu imposibil, să rămână sus în preferinţe. În plus, în alegeri ar fi avut de înfruntat contracandidaţi. Şi ar fi trebuit să răspundă la întrebări, să împartă timpii de antenă, să aibă un program politic, ceea ce nu a avut niciodată. Băsescu nu e nici de stânga, nici de dreapta, ci este un populist care stă pe „sufragiile poporului“. Îi spune ce vrea să audă, dar fără să îşi ia vreo răspundere, să facă tot ce promite. În alegeri am fi avut un spectacol de zile mari… Controverse, talk-show-uri, mitinguri, contramitinguri, afişe, baloane, bannere… Referendumul e posac şi are un aer sud-american puternic. Ceva în linia Juan Peron&Batista şi Chavez din zilele noastre, care îmi aminteşte mult prin apelurile repetate la „popor“ (care popor, bre?) de comportamentul lui Băsescu… „Suspendatul“ şi-a zis că, dacă sunt mai mulţi în cursa prezidenţială, apar şi alţii la televizor, ceea ce nu îi place. În formula asta apare singur pe televizoare, el singur face mitinguri şi vorbeşte „poporului“, dă sfaturi. Face pe victima, pe jupânul, joacă toate rolurile. Şi ce s-ar fi întâmplat dacă urma turul doi? Nu se ştie ce ieşea. Exista posibilitatea ca majoritatea din parlament să se realizeze şi la urne. Efectul ar fi fost ca, după doi ani, Băsescu să părăsească, învins politic, Cotrocenii.
A ales referendumul pentru că sunt numai 30 de zile şi aleargă singur. Se întâmplă câteodată ca într-un banc românesc însă „să alergi singur şi să ieşi al doilea“. Principala vină a lui Băsescu este că a scindat ţara în două. A făcut din persoana sa problema problemelor. În jurul lui se învârte totul, şi nu în jurul unor opţiuni pentru ţară. Eu credeam că instituţiile, legile, programele sunt esenţiale, şi nu persoana cuiva… Când e vorba de „persoane“ mă uit spre dictaturile sud-americane, care sunt un manual de istorie în această privinţă. România lasă meridianul Greenwich – la ora intrării sale în UE – şi seamănă tot mai mult cu o ţară din America de Sud…

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

12 COMENTARII