2.9 C
Craiova
joi, 26 decembrie, 2024
Știri de ultima orăOpiniiVacanţă, pensii, vacanţă

Vacanţă, pensii, vacanţă

„Colegi de-ai mei tocmai şi-au cumpărat notele de bac şi se laudă cu asta“, îmi zicea o prietenă. „E abia începutul“, i-am răspuns, cu gândul că va merge la facultate, în ţara asta în care, dacă îţi naşte soţia şi îţi suni patronul, mărturisindu-i, emoţionat: „Am un băiat!“, îţi răspunde, cu seriozitate: „Ştii că nu îmi plac pilele, dar, pentru tine, îl angajez“. Pilele sau banii rezolvă, de multe ori în România, absolvirea unei instituţii de prestigiu cum este universitatea, în studenţie apărând mai limpede opţiunile: deprinzi metodele măruntei corupţii, alegi complicitatea prin tăcere sau îţi asumi inadaptarea. Îi las însă pe viitorii studenţi să se bucure de vacanţă, aşa cum binemeritat se bucură de ea parlamentarii, după o primăvară şi o lună de vară solicitante.
E drept, unii mai combat pe seama legii pensiilor, mai ales după ce preşedintele Băsescu a anunţat că, înainte de a o promulga, va cere guvernului să-i definească sursa de finanţare pentru această majorare fără precedent în România postdecembristă. Îngrijorarea sa (şi a unor analişti) că s-ar putea întâmpla să nu rămână bani suficienţi pentru angajamentele din educaţie, infrastructură etc., sau că fondul de pensii ar putea intra în colaps, după doi-trei ani, a fost infirmată de premier şi de miniştrii implicaţi, care ne-au asigurat că sunt bani berechet pentru toate. Nu mi se pare nefiresc să te uiţi în rezervor, înainte de a pleca la drum, mai ales când eşti responsabil şi pentru alţii. Să semnezi o astfel de lege cu ochii închişi, din motive electorale lesne de înţeles, e ca şi cum ai trage un chiot de bucurie şi ai apăsa pe acceleraţie, fără să fi verificat uleiul, benzina, pneurile, roata de rezervă. Pentru adversarii politici şi pentru unii jurnalişti, retrimiterea legii în parlament de către preşedinte ar fi mană cerească, să respingi, ca om politic, majorarea pensiilor înseamnă să fii cu o mână pe piept, cum se spune. Lucru pe care îl ştiu şi parlamentarii PD şi PLD, care au votat legea în plen, după ce ea trecuse prin comisii. Unii dintre ei însă ţipă de zor că nu sunt bani, că iniţiativa PSD, însuşită de guvernul PNL-UDMR, este pur electorală, uitând însă bâzâitul elementar al muştei de pe propria căciulă: critică o lege pe care au votat-o. A răspuns acestei nedumeriri deputatul de Dolj Horaţiu Buzatu, joi seară, la Realitatea TV, care ne-a lămurit: în clipa în care Hrebenciuc şi Bogdan Olteanu creează o majoritate PSD-PNL, votul opoziţiei nu mai poate schimba nimic. Altfel spus: în parlament votăm ca ei, căci sunt majoritari, dar îi mâncăm pe urmă, la televizor! Externalizarea vinei, în caz de eşec, e valabilă doar dacă te opui deciziei care a dus la acel eşec, altfel intri în logica poliţistului care ţine (într-un banc) pe noptieră un pahar plin cu apă şi altul gol, pentru cazul că i se face sete, respectiv că nu.
P.S. Vor fi majorate şi pensiile nomenclaturiştilor, cele ale ofiţerilor de Securitate (mai mari cam de 5 ori decât media, după cum zic domnii de la Grupul pentru Dialog Social), informatorii (care pentru 10 informaţii primeau un salariu în plus) rămân, probabil, cu amintirea. Unii dintre ei poate că ştiu cât mai costă 10 informaţii şi astăzi, în ciuda schimbărilor de tehnologie care oferă alte posibilităţi, chiar şi firmelor de pază şi protecţie, despre care pomeneşte recentul raport de activitate al SRI (nu mai suntem pe vremea monopolului, acum ne păzesc şi ne protejează mai mulţi).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

16 COMENTARII