6.7 C
Craiova
marți, 7 ianuarie, 2025

Ultimatum

Votul uninominal este o cauză populară. Lumea vrea să voteze persoane şi nu liste de partid, fără chip. Asta e clar. Băsescu s-a prins de unde bate vântul şi a decis să-şi apropie tema. Sondajele i-au indicat că două treimi dintre votanţi vor o schimbare. Şi asta de 10-12 ani de când lumea a înţeles. Politicienii s-au prefăcut până acum în 1996, 2000, 2004 că vor să treacă la vot uninominal. A fost numai joc de picioare, declaraţii ipocrite. De fapt, au fost şi sunt hotărâţi să rămână la votul pe liste. De data asta, şmecheria nu a mai mers. Din cauza conflictului dintre palate şi dintre Cotroceni şi parlament s-a ajuns ca această chestiune, care a putut fi marginalizată o vreme, să devină un fel de ciomag politic. După 17 ani de scandaluri politico-financiare, de corupţie cât încape, de neruşinare în multe cazuri, de incompetenţă în altele, e momentul să schimbăm maniera de a ne alege reprezentanţii. Mă şi mir că vechiul sistem a rămas atâţia ani în vigoare. Dacă a corespuns momentului 1990, când nu existau partide şi trebuia să fie inventate, acum avem o armată de politicieni selecţionaţi „pe listă“ şi nu putem spune deloc că ei sunt ceea ce ar trebui să fie.
Ca şi în cazul autostrăzilor, al căror adversar – ca ministru al transporturilor – a fost, Băsescu s-a întors. Acum un an era împotriva votului uninominal pe motiv că poporul român nu este suficient de matur ca să voteze persoane. Între timp s-a convertit. Acum este pentru. Motivul aparent este dorinţa lui de a lovi în parlamentarii care au votat suspendarea sa. Dacă se tem de ceva, aceşti parlamentari – fantomatici, anonimi, carne de tun, fără identitate, care nu au făcut decât să îşi aranjeze afacerile în timpul mandatului şi au votat la cerere tot ce li s-a cerut de conducerea superioară de partid şi de stat – ei bine, se tem să iasă în faţa electoratului, să îşi pună candidatura. Se tem de competiţia cu adevăraţii lideri locali, oameni cu reputaţie bună, adesea cu bani şi cunoscuţi în circumscripţiile lor. Ei se tem că vor fi măturaţi de votanţi, ceea ce se va şi întâmpla. De ce ţi-e frică nu scapi. Numai 20% dintre ei se vor regăsi în fotoliile din Casa Poporului în 2008. Votul pe persoane este sinuciderea unei clase politice, cea născută în tranziţie. Un fel de struţocămile, de dinozauri bipezi. Timpul lor a expirat.   
Pentru electorat, motivul real al atitudinii lui Băsescu – în favoarea votului uninominal – şi al presiunii pe care a pus-o pe parlamentari este fără relevanţă. Important este că sistemul se schimbă. Dacă se schimbă… vom vedea. Tema referendumului are însă alte conotaţii. Băsescu vrea să se implice personal în campania electorală, să tragă după el PD-ul. Calculul spune că PD nu ar face faţă fără prezenţa sa şi atunci trebuie tractat chiar de el. Dacă ia o opţiune acum şi câştigă alegerile pentru UE, atunci se trimite un semnal că PD este partidul cel mai puternic şi că vine la guvernare. Plasat de aproape toate sondajele în fruntea clasamentului, PD – cu peste 40 de procente adesea – pare dornic să facă singur guvernul. Cum au făcut liberalii şi PSD (2000/04) – adică fără aliaţi. Oamenii lui Băsescu văd că un guvern minoritar este o pacoste, ca şi unul de coaliţie. Aşa că speră să ajungă singuri în Palatul Victoria la anul, după încă un efort de campanie. Ei sunt susţinuţi energic de locatarul de la Cotroceni. Ţinta lui în această perioadă este exact asta: să facă în 2008 guvernul numai cu PD. Nu i-a plăcut deloc să împartă puterea cu liberalii. Scenariul referendumului vine de aici, înainte de a fi o expediţie de pedeapsă la adresa celor 322  de parlamentari care au votat suspendarea sa.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII