Demisia lui Adrian Cioroianu de la vârful Ministerului Afacerilor Externe ne spune câteva lucruri. MAE este un minister încă nereformat sau – ca să fim nuanţaţi – reformat în prea mică măsură. Ce s-a întâmplat în Polonia, cu un român arestat pentru furt, deţinut în închisoare, mort în urma unei prelungite greve a foamei, perioadă în care ambasada română nu a mişcat un deget, deşi a primit mai multe memorii din partea nefericitului – este scandalos. Normal ar fi să asistăm urgent la demisii şi, dacă nu, la demiteri. Deocamdată, a plătit Cioroianu haosul, iresponsabilitatea diplomatului român, scăpat din „centrala“ de la Bucureşti şi plecat aiurea să o ducă bine, să se amuze, să se facă, vezi Doamne, că apără interesele româneşti. Sunt încă prea mulţi foşti securişti în personalul diplomatic şi auxiliar. Sunt încă prea multe rubedenii prin ambasade. Sunt încă prea mulţi protejaţi politic care se află în diplomaţie numai pentru că sunt relaţionaţi la diferite grupuri de interese, mafiote sau nu, politice şi financiare. Dacă ai o rudă în căutare de o slujbă bună, pui mâna pe telefon, cauţi un director în MAE şi se rezolvă, ţi-ai făcut odrasla diplomat. Cam aşa merg lucrurile. Fireşte, dacă eşti un grangur şi ai pe cine să suni. Rezultatul acestui sistem de aşa-zisă recrutare s-a văzut la Varşovia. De fapt, situaţia – neacordarea asistenţei de către ambasada română – este regula, nu excepţia. Un caz frecvent, repetat zi de zi.
Diplomaţii români nu se simt în nici un fel răspunzători de soarta cetăţenilor noştri aflaţi pentru o vreme, ca turişti, angajaţi sau pentru afaceri, în altă ţară. Mentalitatea acestor persoane este să se ţină departe de români. Am stat de vorbă cu destui diplomaţi în ultimii 18 ani şi am auzit asta de multe ori. Ei îşi văd de treburile lor, în clădirile vechi, multe din anii ’50-’60, închişi ca în nişte cazemate. Încercaţi să ajungeţi vreodată să staţi de vorbă la ambasadă sau consulat cu o persoană oficială română. Nu vi se răspunde la telefon, nu sunteţi primiţi. Dacă faceţi o cerere, chiar foarte simplă, şi doriţi să vi se asigure un anumit serviciu pentru care acei domni şi doamne sunt plătiţi din banul public, sigur veţi fi refuzaţi. Veţi fi trataţi prost, umiliţi, vi se va vorbi urât. Nu se găseşte timp, veţi fi trimişi la plimbare prin diverse locuri, unele chiar sub forma unei înjurături neaoşe. Diplomaţii noştri nu se omoară cu asistenţa pe care sunt obligaţi să o acorde cetăţeanului român. Ei cred că nu face parte din fişa postului. Cred că este ceva inferior, nu face parte din „înalta diplomaţie“ pe care cred ei că o practică. Ei au relaţii cu omologii lor externi, atât, nu şi cu amărâţii de români.
Trebuie făcută o curăţenie generală, mulţi trebuie trimişi la plimbare, puşi în alte munci, nu la relaţii cu publicul şi nici în zone unde reprezintă statul român, pentru că, evident, sunt incapabili mental şi profesional să o facă. Şi cum peste trei milioane de români lucrează în străinătate, cum se înregistrează milioane de ieşiri pentru turism şi cu scop profesional, e clar că e nevoie de oameni dedicaţi acestei meserii, nu doar de profitori de ocazie. E nevoie de diplomaţi de altă natură, în stare să se ocupe de situaţia românilor aflaţi temporar pe teritoriul altor state. Testele de admitere în MAE trebuie să includă aptitudini de acest tip, capacitate de relaţionare cu publicul şi de a lucra timp îndelungat sub presiune şi stres. Dar întâi de toate este vorba de o decizie politică. Aici, totul trebuie pus la îndoială, refăcut, plecând de la mâna de diplomaţi de înaltă calificare pe care îi avem chiar în MAE. Un nou ministru de externe trebuie să îndeplinească aceste cerinţe, nu doar să ştie limbi străine, să cunoască protocol şi să converseze prin cancelariile occidentale, mai mult în sens monden, ca să aibă ce scrie în memorii şi pentru a se vedea la televizor. Cum a fost cazul în câteva rânduri. În MAE e nevoie de curăţenie generală. Însă, ea nu se va produce. Dacă cineva ar încerca, vor începe să zbârnâie telefoanele şi lucrurile se vor încheia chiar înainte de a începe.
Curăţenia
ȘTIRI VIDEO GdS
Ultimele stiri
Toate
- Toate
- Administratie
- Admitere
- Advertoriale
- Afaceri de succes
- Agricultura
- Auto
- Autostrada Olteniei
- Bacalaureat
- Bancuri
- Bani & Afaceri
- Bani Europeni
- Baschet
- Black Friday
- Casa si gradina
- Cultura
- Diete si fitness
- Dolj
- Educatie
- Europa
- Eveniment
- Featured
- Finante
- Fotbal
- Gadgets
- Gaming
- Gazeta mea
- Gorj
- Handbal
- Horoscop
- Imobiliare
- International
- Interviu
- Investigatii
- IT&C
- Local
- Magazin
- Mama si copilul
- Medicina
- Mehedinţi
- Mobile
- National
- Olt
- Oltenia Business
- Opinii
- Politica
- Publireportaj
- Razboi Ucraina
- Retete culinare
- Sanatate
- Sport
- Stiri mondene
- Tehnologie
- Tenis
- Vacante si calatorii
- Vâlcea
- Viata sanatoasa
- Volei