La început am crezut că disputa liberalo-social-democrată este legată de fondurile cerute de primari pentru a sprijini listele parlamentare aflate în competiție. Așa că, într-o perioadă destul de complicată pentru sectorul privat, nu am dat prea multă atenție disputelor dintre primul-ministru Ponta și președintele Senatului, Antonescu.
Cu câteva săptămâni în urmă, lucrurile păreau repuse pe făgașul lor normal. Cei doi lideri ai Uniunii Social Liberale urma să semneze un document prin care să se reconfirme că dl Antonescu este candidatul USL la președinția României, iar dl Victor Ponta este cel care va rămâne prim-ministru, cel puțin până la alegerile parlamentare din 2016.
Toate măsurătorile și calculele arătau (și arată încă) limpede că în cazul în care dl Crin Antonescu este candidatul unic al USL este practic imposibil să piardă președinția României. De asemenea, calculele serioase arătau (și încă arată) că dacă dl Ponta decide – într-un moment de supremă pierdere a conștiinței critice – să participe la cursa prezidențială înfruntându-l pe dl Crin Antonescu, ambii intră în turul al doilea. Ce se va întâmpla în turul al doilea însă nimeni nu mai poate prevedea. Tradiția spune că în alegerile prezidențiale din România, în turul al doilea se confruntă candidatul PSD cu alt candidat. Din cele cinci runde de alegeri (1992,1996, 2000, 2004 și 2009), candidatul PSD a câștigat numai două. Iar acest candidat a fost Ion Iliescu. Nici un alt candidat al PSD (A. Năstase, M. Geoană) nu a putut să treacă de bariera de 50% din voturile exprimate în turul al doilea. Mai mult decât atât. Orice candidat la președinția României care s-a prezentat din postura de prim-ministru a pierdut. Eroziunea funcției de prim-ministru este atât de acută, încât este greu să se transforme un om consumat de funcția executivă într-un candidat valabil pentru funcția prezidențială. Dacă nu te numești Ion Iliescu și dacă ești prim-ministru nu ai prea multe șanse să câștigi președinția României cu carnet de partid social-democrat.
Singura cale prin care dl Ponta ar putea să câștige președinția României în 2014 – presupunând că și-o dorește, ceea ce a negat mereu – este să se obțină o rocadă a locurilor stabilite de convenția USL – liberalul să fie prim-ministru, iar social-democratul să fie candidat la președinție. Poate că logic ar suna convenabil. Sociologic însă sună imposibil. Dacă sunt puși în fața alternativei guvern sau președinție, social-democrații aleg totdeauna guvernarea. Aparatul de partid al social-democraților, care domină autoritățile locale și centrale în momentul de față, nu va ceda niciodată puterea executivă pentru o singură poziție la Cotroceni. Cu atât mai mult cu cât social-democrații au mai fost sprijinitori ai unui guvern minoritar liberal și au văzut ce li se poate întâmpla.
În rândul liberalilor însă, ideea rocadei a prins teren. Crin Antonescu s-a declarat în repetate rânduri dispus să renunțe la candidatura la președinție, dacă partidul liberal obține funcția de prim-ministru. Nu pentru dânsul – nu și-o dorește. Ci pentru un liberal autentic, cum ar fi, de exemplu, Klaus Iohannis, importat de la Forumul Democrat German. Cu alte cuvinte, propunerea dlui Antonescu de a-l numi pe Klaus Iohannis viceprim-ministru și ministru de interne trebuie citită astfel: Victor, dacă vrei să fii președinte și să ai sprijinul nostru, fă echipă cu Klaus, el este prim-ministrul dorit de noi.
Cu această propunere, Crin Antonescu (care știe mult mai multă politică decât îl creditează presa) l-a pus într-o situație imposibilă pe Victor Ponta. Dl Ponta trebuie să-și declare candidatura la președinție. Dl Ponta trebuie să spună propriului partid că pierde guvernarea. Dl Ponta trebuie să ceară sprijinul propriului partid pentru o dublă cursă electorală în care partidul nu are cel mai mic interes: cursa europarlamentară și cursa prezidențială. Dl Victor Ponta devine principalul sprijin politic al puterii judecătorești, care fugărește aleșii social-democrați pe unde îi prinde. Dl Ponta trebuie să renunțe la modificarea Constituției. În strategia militară, situația se numește two way track: dacă nu îți retragi trupele, le aduc pe ale mele; dacă le retragi, nu le aduc pe ale mele.
Buimăceala de care este cuprins vizibil dl Ponta este rezultatul acestei mișcări, i-aș spune decisive, a dlui Crin Antonescu. Cu propunerea Iohannis, dl Antonescu îl forțează pe dl Victor Ponta să spună ce vrea. Clar și în limba română. Există un singur răspuns câștigător pentru România și o sută de răspunsuri greșite. Din păcate, nici soluția jos Iliescu, nici soluția jos Băsescu nu îl poate ajuta. Și nici consilierii care – ca dl Sultănescu, fabricant de sondaje și de analize frumos colorate, dar lipsite de substanță – declară neputincioși că nu pricep nimic.
Rocada imposibilă
ȘTIRI VIDEO GdS
Ultimele stiri
Toate
- Toate
- Administratie
- Admitere
- Advertoriale
- Afaceri de succes
- Agricultura
- Auto
- Autostrada Olteniei
- Bacalaureat
- Bancuri
- Bani & Afaceri
- Bani Europeni
- Baschet
- Black Friday
- Casa si gradina
- Cultura
- Diete si fitness
- Dolj
- Educatie
- Europa
- Eveniment
- Featured
- Finante
- Fotbal
- Gadgets
- Gaming
- Gazeta mea
- Gorj
- Handbal
- Horoscop
- Imobiliare
- International
- Interviu
- Investigatii
- IT&C
- Local
- Magazin
- Mama si copilul
- Medicina
- Mehedinţi
- Mobile
- National
- Olt
- Oltenia Business
- Opinii
- Politica
- Publireportaj
- Razboi Ucraina
- Retete culinare
- Sanatate
- Sport
- Stiri mondene
- Tehnologie
- Tenis
- Vacante si calatorii
- Vâlcea
- Viata sanatoasa
- Volei