5.3 C
Craiova
joi, 14 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăOpiniiRestauraţie? Va fi pe viaţă şi pe moarte

Restauraţie? Va fi pe viaţă şi pe moarte

Mai multe actiuni, declaratii si fapte anunta vremuri dificile pentru justie si un risc major de dereglare a echilibrului institutional din Romania, salvat mereu la limita in ultimii patru ani. S-a format din nou o masa critica anti-justitie, despre care oficiali ai statului roman vorbesc pe fata. joi seara, la un eveniment organizat de ambasada Marii Britanii, ministrul Justiei, Raluca Pruna, a avertizat ca „asistam acum la o ofensiva care aduce aminte de o restauratie. Imi voi folosi vocea pentru a nu pierde ceea ce am castigat”. Cand un ministru de justitie spune asa ceva in fata ambasadorilor britanic si american, in fata mai multor judecatori si procurori, inseamna ca Romania se afla sub o amenintare reala si grava.

Aceste declaratii vin la cateva zile dupa ce PSD si-a anuntat intentia de a-l recupera pe Victor Ponta, trimis in judecata pentru coruptie. Liviu Dragnea si-a exprimat dorinta de a-l pune pe Ponta in locul lui Valeriu Zgonea la Camera Deputatilor. Zgonea, exclus din partid in unanimitate dupa ce i-a cerut demisia lui Dragnea condamnat definitiv, sustine ca, atunci cand i-au cerut excluderea, fostii sai colegi au avut drept obiectiv organizarea unui nou asalt de tip „martea neagra” (slabirea legislatiei penale).

„Au fost trei discutii, toate axate pe aceeasi chestiune — ca avem nevoie de un presedinte care sa ne protejeze, care să nu ne bage în puscarie, sa schimbam legile, să schimbăm Statutul deputatului si senatorului, astfel încât să nu mai fim functionari publici, să nu ne mai hărtuiască nu stiu cine ne hărtuieste. Discutiile au fost axate pe această tema”, a sustinut Zgonea.

Intre timp, Parlamentul a furnizat probe concrete ca doreste sa blocheze institutiile anticoruptie, votand in Comisia Juridica un scandalos proiect de lege care le oferta imunitate parlamentarilor avocati. De acest proiect de lege vor beneficia in primul rand parlamentarii avocati cu probleme penale, gen Sova si Ponta.

Ziarul Adevarul a aprofundat tema agitatiei anti-justitie din Parlament si a aflat, pe surse, ca „Marius Manolache ( finul lui Victor Ponta) şi Cătălin Rădulescu sunt cei mai vocali parlamentari ai PSD împotriva Justiţiei”. Ziarul Adevarul mai noteaza ca, in acest moment, în sertarele Parlamentului zac nu mai puţin de 20 de proiecte legislative de modificare a legislatiei penale.

Criza este ceva mai ampla decat pare la prima vedere. Largiti putin panorama si priviti in jur. Ne amitim cu totii ca am asistam recent la un razboi institutional fara precedent. La scurt timp dupa tentativa de spionare a Laurei Codruta Kovesi de catre angajatii unei companii israeliene, sefa DNA a acuzat public Serviciul Roman de Informatii Externe ca SIE nu contribuie la lupta anticoruptie. Acest atac pare sa reprezinte apogeul unui razboi de uzura intre SRI si SIE. Acest razboi nu poate fi dovedit, doar intuit. Retele intregi care pot fi suspectate de legaturi cu Serviciul de Informatii Externe au picat una dupa alta in ultimii ani in urma anchetelor DNA/SRI. Insusi atacul la Kovesi s-ar parea ca are la origine inclusiv oameni s-au bucurat ani de zile de protectia serviciului extern.

Sa ecapitulam putin cum arata lucrurile pana aici. Ce vedem? Un partid isi asuma deschis indentitatea penala. Condus de un infractor dovedit, care propune un trimis in judecata pentru a ocupa a treia pozitie in stat cu scopul de a ajuta partidul sa omoare in Parlament legislatia penala, PSD devine iarasi pericolul numarul unu pentru statul de drept.

Vedem apoi o institutie intreaga, Parlamentul, pe punctul de a se transforma in arma letala impotriva justiei. Aici functioneaza demult o majoritate anti-justitie toxica, gata sa arunce in aer institutiile care le ameninta afacerile, libertatea si averea.

Mai vedem apoi un razboi inter-institutional intre doua servicii secrete. Acest conflict revarsat deja in spatiul public va trebui rapid oprit de catre seful statului prin schimbari obligatorii la varf.

Daca largiti si mai mult panorama, veti vedea armate intregi de penali tipand impotriva justitiei. In randurile de primari, baroni locali, fosti ministri si lideri de partide anchetati de procurori, au intrat in cele din urma aproape toti politicienii importanti, in frunte cu fostul presedinte Traian Basescu.

Alaturi de ei joaca azi cam toti mogulii de presa, aflati in diverse stadii de cercetare penala sau chiar in inchisoare. Unele posturi TV, cum ar fi Romania TV si Antena 3, au reluat pe fata ofensiva anti-justitie, fie asumandu-si atacuri directe impotriva DNA, fie gazduind invitati interesati sa discrediteze lupta anti-coruptie prin orice mijloace.

Este aproape un miracol ca aceasta armada a raului nu si-a unit inca fortele pentru a rasturna cele cateva institutii functionale care inca le mai tine piept. Cred ca exact asta se intampla in aceasta perioada, in subsolurile politicii, iar pozitiile adoptate de unii oficiali sunt reverberatiile acestor lupte crancene.

Daca mai lipsea ceva din acest mic peisaj apocaliptic acela este satirul Curtii Constitutionale gata sa mai taie un brat al DNA. Acest pericol este real si vizeaza abuzul in serviciu. Daca articolul din Codul Penal care incrimineaza aceasta fapta va fi declarat neconstitutional, o multime de dosare risca sa pice. Ar fi un adevarat dezastru pentru DNA. Deznodamantul a fost amanat pe data de 24 mai.

Acum trebuie vazut pe cine avem de partea cealalta: un presedinte slab, un guvern paralizat de frica politicienilor si cu ceva incompetenti prin el, cateva institutii cheie inca functionale si un sprijin american absolut crucial. Pe interventia Bruxelles-ului in momente critice nu cred ca se mai poate conta in mod realist. UE are de stins acum alte incendii mult mai mari (migranti, extremism, Brexit). Putem conta, in schimb, pe interventia Rusiei, dar nu la vedere si nu in avantajul nostru.

Guvernul Ciolos isi traieste ultimele luni de viata. Acum depinde cum vrea sa termine: in genunchi sau facand tot ce se poate in acest scurt ragaz. Marea intrebare este daca PSD va tranti prin motiune de cenzura guvernul Ciolos imediat dupa locale sau va asteptata toamna. Cred ca depinde mult de rezultatele la locale. Un vot masiv pentru PSD va incuraja partidul sa rada tot si sa nu mai astepte nici o zi. Personal, mizez din nou pe faptul ca Dragnea & Ponta, atunci cand se simt pe cai mari, se pricep de minune sa sperie alegatorii cu aroganta si cinismul lor. La fel, Antena 3.

In termeni de actiuni conrecte, cred ca Ponta trebuie oprit sa preia conducerea Camerei Deputatilor. Guvernul Ciolos va trebui apoi sa lase politetea deoparte si sa intervina prin OUG pentru a repara pe cat poate legislatia facuta praf in Parlament. Premierul Ciolos si ministri sai au obligatia sa explice si sa comunice mai des ce pericole planeaza in acest moment asupra tarii. In fine, presedintele Iohannis trebuie sa iasa din adormire, sa rezolve cumva conflictul dintre serviciile de informatii si n-o poate face dacat renuntand la cei ancorati in trecut, prinsi in retele de coruptie sau care fac inca jocuri politice. Presedintele-tacut se vede silit de imprejurari sa utilizeze cea mai puternica arma a unui sef de stat: cuvantul. Asta daca nu vrea sa fie neutralizat complet.
Am avut ocazia sa vorbesc de curand ca cativa dipolmati care isi exprimau ingrijorarea in legatura cu evolutiile interne. In esenta, increderea lor ca tara noastra va avea capacitatea sa pastreze directia corecta este serios afectata. Unul din ei m-a intrebat ce a dorit sa spuna mai exact Raluca Pruna prin „restauratie”. Am realizat ca interlocutorul meu nu avea reprezentarea anilor 90 sau a guvernarii Nastase, cand institutiile functionau la comanda politicienilor si aparau interesele lor, nu lucrau pentru public. Nici Occidentul nu poate asista pasiv la restauratia din Romania sau mai bine zis la insurectia penalilor.

Dar nu stiu daca „restauratia” desfineste cel mai bine ce se intampla in aceste zile. Fortele enuntate mai sus incearca institutionalizarea coruptiei ca mod de functionare a partidelor, acceptarea furtului ca politica de stat si conservarea ACESTUI establishment politic in toata putreziciunea lui. Nu ne intoarcem la anii cand politicienii mimau ca se lupta cu coruptia dar nu faceau in realitate nimic, ca sa putem vorbi de restauratie. Asistam, de fapt, la momentul in care politicienii ne cer sa-i votam cu toate dosarele lor penale, sa le acordam mai departe privilegiul de a dispune de vietile noastre asa corupti cum sunt.

Or, asa ceva NU avem dreptul sa lasam sa se intample. Avem in mainile noastre votul si precedentul protestelor de dupa tragedia de la Colectiv cand s-a vazut puterea strazii. Nu avem voie sa uitam atat de repede cat de mult rau ne poate face coruptia lor si nepasarea noastra. Nu uitati ca de data asta oamenii astia sunt decisi sa nu ia prizonieri. Pentru ei este totul sau nimic, scapam cu totii sau murim cu totii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS