Orice discuţie despre PSD trebuie să plece de la o premisă simplă: dosarul lui Dragnea avansează rapid în instanţă, iar Dragnea face totul ca să-l oprească. Aparenta repliere a PSD pe frontul justiţiei e doar o încercare de disipare a tensiunii din stradă. În culise, Dragnea&co caută febril soluţii ca să scape de condamnare. În plus, organele statului controlat la sânge de PSD încep atât de cunoscutele tactici de intimidare. PSD vrea să instaleze Frica şi Corupţia, singurele metode de conducere pe care le cunoaşte.
Cum stăm în acest moment? Forţele reformiste, în frunte cu Strada, au înregistrat o victorie de etapă în plan intern, dar o victorie uriaşă în proiecţia sa externă. PSD ştie asta şi a pus temporar piciorul pe frână. Avansul rapid al dosarului lui Dragnea în instanţă (patru inculpaţi şi-au recunoscut faptele şi au cerut procedura simplificată) îi face însă pe liderul suprem din PSD şi pe ceilalţi potenţiali penali să caute soluţii prin care să-şi rezolve problemele, dar fără ostilizarea opiniei publice şi a partenerilor externi. Aşa se face că, în acest moment, PSD pare să fi acceptat că trebuie să adopte OUG nr. 14 în parlament şi să fi renunţat la învierea OUG nr. 13. Soluţia pe care o pregătesc? A enunţat-o Dragnea în interviul de la Radio România de miercuri, acolo unde a anunţat că va organiza în parlament o mare dezbatere pe legile din justiţie. Întrebat cât va dura dezbaterea, Dragnea a spus că nu poate dura luni întregi, ceea ce înseamnă că va accelera operaţiunea. Esenţială în acest caz va fi poziţia CSM şi a viitorului ministru al justiţiei. Totul se va desfăşura contracronometru, pentru că procesul lui Liviu Dragnea avansează rapid, iar PSD-ul nu mişcă sub cizma lui Dragnea. Ca o dovadă a autoritarismului cu care Dragnea conduce, miniştrii nu au voie să iasă la presă sau în conferinţe fără aprobarea liderului. Încă o dovadă: joi, înainte ca premierul Grindeanu să plece la Bruxelles, Dragnea a fost la guvern să dea ultimele indicaţii despre ce trebuie să le transmită liderilor europeni.
Şi Tăriceanu vorbeşte despre o asemenea dezbatere amplă, pe care ar vrea-o făcută sub egida Academiei Române. Nu ştiu ce treabă are Academia Română cu Codul Penal, dar ştiu că Academia Română (mă rog, conducerea ei PSD-izată şi mulţi dintre membri) a ridicat o mare minge la fileu propagandei PSD-ALDE acum o săptămână. E extrem de important să fim atenţi la documentul final rezultat în urma acestor dezbateri din parlament, dar mai ales la amendamentele pe care le vor aduce în procesul legislativ parlamentarii PSD şi ALDE până la votul final. Conduita din această perioadă a coaliţiei, antecedentele din 2012 şi 2013 ne îndreptăţesc să aşteptăm şi în continuare un comportament abuziv faţă de justiţie. De alfel, după trei săptămâni în defensivă, PSD vrea să seteze iarăşi agenda. A început manipularea grosolană a opiniei publice, minţind că decizia Curţii de Apel Alba arată că abuzul în serviciu a fost dezincriminat (fals). A început să organizeze contramitinguri ca să arate că are susţinere publică. Mai rău, a încercat să intimideze şi să bage în sperieţi oamenii ieşiţi în stradă. Apucăturile comuniste ale acestui mare partid nu dispar nici acum. Dimpotrivă. Au inventat mizeria cu hărţuirea părinţilor care şi-au scos copiii la miting, au făcut plângere pe numele tânărului care a găzduit proiecţiile cu laser de la miting, l-au dat în judecată pe singurul protestatar din Odobeşti, au trimis garda financiară la firma care făcea bannere gratis, iar joi au încercat să asmută poliţiştii pe primii protestatari veniţi în timpul zilei în Piaţa Victoriei.
Scopul? Demobilizare şi intimidare. Frica indusă oamenilor.
Frică induc şi în alte părţi din societate. Restauraţia continuă în forţă în sănătate şi educaţie, după cum ne spun oameni oneşti surprinşi de tăvălugul PSD-ist.
În educaţie au şters dintr-un ordin de ministru concursurile pentru directori de şcoli apolitici, ca să-şi reinstaleze clientela, iar acum vor să dărâme şi puţinul care a rămas în picioare din legea reformistă Funeriu-Miclea şi vor să facă o nouă lege a educaţiei până la finalul anului. Vă imaginaţi că nu va mai rămâne piatră pe piatră din educaţia pe care ei înşişi au adus-o în dezastrul actual.
În sănătate, restauraţia a început la fel de rapid. Cel mai ruşinos moment, care a trecut neobservat în zilele protestelor, este instalarea partenerei de viaţă a lui Sorin Oprescu la Spitalul Universitar din Bucureşti. Nu au găsit pe nimeni altcineva potrivit; incredibilă sfidare. Tot restauraţie e şi
reermetizarea concursurilor de manageri în spitale, în favoarea feudalilor universitari din sistem. Iar acum două zile, în parlament a venit o nouă lovitură pentru reforma şi-aşa firavă din sănătate: Inspecţia Sanitară a fost trimisă înapoi la baronii locali. Imaginaţi-vă cum va controla spitalele aflate în subordinea baronilor Inspecţia Sanitară aflată în subordinea aceloraşi baroni.
În plus, dezincriminarea abuzului în serviciu când e vorba de HG-uri, ordine de ministru şi acte ale primăriilor şi consiliilor judeţene (decisă de Curtea Constituţională în 2016) va dezlănţui iadul în administraţia centrală şi locală. Dacă până acum baronilor şi baronașilor locali le mai era frică de DNA, acum s-a terminat. Vom vedea o PSD-izare masivă şi rapidă a administraţiei, că doar partidul e flămând după două campanii electorale în ultimul an.
În ciuda victoriei de etapă, tabloul de ansamblu arată rău. Dar coerența incredibilă a Străzii din ultimele săptămâni şi spiritul civic renăscut îmi dau speranţe că răul nu e ireversibil.
Cristian Pantazi – HotNews