2.9 C
Craiova
vineri, 27 decembrie, 2024
Știri de ultima orăOpiniiNu-i lăsați să facă legea în Craiova! #rezist și duminică ies la vot!

Nu-i lăsați să facă legea în Craiova! #rezist și duminică ies la vot!

Votați cum vă dictează conștiința. Dar votați, craioveni! Nu lăsați pe alții să facă legea  în Bănie
Votați cum vă dictează conștiința. Dar votați, craioveni! Nu lăsați pe alții să facă legea
în Bănie

Săptămâna trecută, jurnaliștii de la Rise Project au dezvăluit ce vorbeau în culise liderii PSD în seara în care guvernul lor adoptase infama Ordonanță 13 în beneficiul infractorilor, prioritatea zero a noii puteri. Potrivit acestora, fostul primar al Craiovei, Olguța Vasilescu, proaspăt ministru la vremea respectivă, era unul dintre instigatorii din umbră ai ministrului justiției, Florin „Altă-ntrebare!“ Iordache. Ministrul murea de grija penalilor din pușcării și îl îmboldea pe ministrul de Caracal să arate că are „cojones“, trecând peste indignarea sinceră a oamenilor care ieșiseră în stradă. „Du-te prin pușcării să vadă jurnaliștii cum trăiesc oamenii (…) Mergeți la penitenciarul de femei. Mai pe latură umană, așa, poate în decembrie nu s-a dat căldură acolo. Au stat în 9 grade temperatură, a spus Bica la TV. (…) domnule ministru, arată-ne că ai cojones! Și dacă ies 20.000 de oameni, o imagine cu o femeie schimbă tot. Ce dezbatere publică mai vrei, Iohannis? Soția ta poate fi așa. Și Ministerul Sănătății ar fi bine să se implice“. Cred că textul arată foarte clar ce voia Olguța Vasilescu. Ea îl îndemna pe Iordache să folosească femeile în rol de victime, rol care i-a plăcut extrem de mult și pe care l-a jucat, de altfel, destul de bine în ultima perioadă. Supărarea a 20.000 de oameni nu conta pentru Olguța Vasilescu. Oamenii adevărați erau în pușcării, prostimea din stradă putea fi lesne mințită cu o înșelătorie ieftină, montată la TV. De altfel, în aceeași seară fierbinte, Olguța Vasilescu își exprima satisfacția că la Craiova, pe moșia sa, oamenii sunt suficient de lași încât PSD să nu-și facă probleme din cauza lor. Craiova era sub control, îi asigura ea pe șefii penali de la București. „Au fost oameni și la Craiova. Au fost 16. Care n-au strigat nimic“. Transpare așadar din cele de mai sus impresia fostului primar despre craioveni: o turmă de proști, care pot fi păcăliți cu televizorul.
În zilele următoare, mișcarea #rezist a luat amploare. Spre surpriza și groaza celor care credeau că țin orașul sub control, Craiova „roșie“ s-a trezit și aproape 20.000 de oameni au ieșit în stradă. Au fost cele mai mari proteste pe care le-am văzut în Bănie, de la Revoluție încoace.
Olguța Vasilescu a trecut într-o seară pe lângă oamenii care rezistau în ger și i-a sfidat, vrând parcă să probeze teoria expusă lui Dragnea&Comp., că oamenii din Craiova sunt lași. A procedat ca un boxer care lasă ostentativ garda jos și își privește arogant adversarul în ochi, cu un rânjet zeflemitor și plin de satisfacție în colțul gurii. „N-aveți, curaj! Ciocu’ mic!“, părea că le spune oamenilor. Venea de la o reuniune de partid.
Din funcția de ministru, Olguța Vasilescu a amenințat voalat oamenii care-și luau copiii la proteste. Copiii trebuia goniți în case, pentru că imaginea lor inocentă, preluată de marile agenții de presă străine, atrăgea solidaritatea opiniei publice internaționale față de protestele din România. Imaginea PSD în străinătate ajungea la cote de avarie. Și, cu o imagine țăndări, cum să mai justifice partidul atacurile nelegitime la Justiție? Lumea vedea penalii din partid contra poporului din stradă.
Duminică avem alegeri anticipate la Craiova pentru funcția de primar. Funcție eliberată de Olguța Vasilescu, care, după cum au dezvăluit jurnaliștii de la Rise Project, a plecat la București să facă jocuri în favoarea penalilor. În scurta campanie electorală care tocmai se încheie, PSD a comunicat cu electoratul în stilul propriu. Candidatul PSD, fostul viceprimar Mihail Genoiu, a baletat politic de la dreapta la stânga împreună cu partidul, UNPR. A trecut de la susținerea guvernului PDL al lui MRU la cel PSD al lui Ponta. Cvasianonim în Craiova, Genoiu nu este un lider carismatic, nu electrizează masele prin discursul său. Până să intre în politică, a avut o afacere cu mezeluri, care a dat faliment. Cârnații și ciolanul nu au prea mare legătură cu politica, poate doar metaforic. Tocmai de aceea, Genoiu a fost dus de mână în fața electoratului și girat de Olguța Vasilescu. Un proverb românesc zice așa: „Spune-mi cu cine te însoțești, ca să-ți spun cine ești!“. În mesajul către craioveni, Olguța Vasilescu l-a prezentat pe Genoiu ca „loial“. Loial cui? Păi Olguței și partidului care dă ordonanțe în favoarea penalilor. În naivitatea mea, eu credeam că un primar trebuie să fie loial craiovenilor. Probabil că afacerea politică a lui Genoiu va fi una de succes. De ce? Pentru că aici trebuie să investească mai puțini bani și mai multă loialitate, înțeleasă la partid ca obediență. Și am văzut în urmă cu două zile ce înțelege Olguța Vasilescu prin loialitate față de partid. „Eu am demisia în alb (depusă la partid) încă din prima zi de când am devenit ministru. E ceva normal când iei o funcție publică, eu așa am făcut de fiecare dată, am avut demisia în alb. Dacă este vreo greșeală, ea poate oricând să fie… (activată). Sunt ferm convinsă că poate să o facă oricând liderul de partid și e îndreptățit să o facă. Pentru că eu nu sunt aici, în această funcție, decât pentru că un partid mă susține. Și asta cred că trebuie să se înțeleagă foarte clar. (…) Eu mi-am dat-o (demisia) pentru că așa mi s-a părut normal când intri într-o funcție publică (…) Așa cum am avut-o (demisia în alb) și din funcția de primar“. Foarte interesant! Demisia depusă la partid o fi fost la fel de agramată precum cea depusă la primărie, cu virgule între subiect și predicat? Și apoi, după aceste dezvăluiri făcute la TV, mai că-ți vine să te întrebi: păi dacă demisia în alb e în buzunarul lui Liviu Dragnea ce face primarul Olguța Vasilescu în momentul în care Tel Drum se prezintă la licitația pentru asfaltarea străzii Râului din Craiova?
Revin la Craiova și la alegeri. Campania care se încheie astăzi mi s-a părut extrem de slabă, fără dezbateri reale sau măcar formale între candidați. Dezamăgitoare prestația PNL, care pare un partid lipsit de forță ce se stinge încet, ca o lumânare. Candidatul a fost desemnat în stilul tradițional, fără sondaje de opinie și o competiție între pretendenți. Șeful a decis. Liderii-conservă își vor păstra din nou funcțiile și privilegiile. Dar își vor salva și onoarea? Dacă la aceste alegeri candidatul Mario Oprea va obține un scor sub 13%, adică sub rezultatul obținut în 2016 de Pavel Badea, el trebuie obligatoriu să-și dea demisia din funcția de șef al PNL Craiova. Nu m-ar mira să avem iar surprize, cu lovituri sub centură date din interior. La această oră, filiala pare mai interesată însă de rezultatul meciului Orban – Bușoi pentru șefia PNL decât de alegerile de la Craiova.
Ca și anul trecut, desemnarea candidatului PNL s-a soldat cu un candidat independent, plecat cu scandal din partid. Este vorba despre Lucian Săuleanu, șeful Baroului Dolj. Un candidat de formație prin excelență liberală, de votat. Avocat fiind, cunoaște legea și o poate aplica. Din păcate, nu are în spate logistica unui aparat de partid, care să-l ajute. Îi are alături însă pe Horațiu Buzatu și Dan Cherciu, doi foști liberali care cunosc problemele orașului. Anul trecut, la dezbaterile „Craiova Caută Primar“ organizate de Alege TV, cei doi foști candidați la primărie au tratat competiția electorală cu respect, venind pregătiți cu soluții aplicate, concrete.
Adrian Prisnel, deputat USR de Dolj și candidatul acestui partid la primărie, nu are deocamdată suficientă experiență politică. Vine de la un partid atipic, construit pe scheletul organizațiilor civice, care a coagulat atitudinea antisistem a circa 9% dintre români la alegerile din decembrie 2016. Scandalul cu plecarea lui Nicușor Dan din partid nu-l ajută deloc, ba din contră. Dar eu spun că ar fi unul dintre candidații de votat de către craioveni. Și o să și spun de ce. Mi-a plăcut că, pe lângă soluțiile pozitive, privind transformarea orașului într-un pol IT și transparența în administrație, a venit și cu un mesaj clar și curajos anticorupție. Consider că aceasta este linia pe care trebuie să meargă și Opoziția de Catifea din Craiova, semnalând și amendând derapajele puterii ori de câte ori este cazul. Așa ne putem asigura că oamenii din fruntea acestui oraș vor fi corecți și vor respecta legea, așa ne vor face să avem încredere în ei. Din acest punct de vedere, cei de la USR par singurii care au citit anchetele și dezvăluirile din GdS, legate de afacerile penale și de partid din Craiova, și au avut curajul să vorbească despre ele.
În ceea ce privește ALDE, partidul a venit în această campanie cu un candidat-surpriză, Anișoara Stănculescu. O femeie despre care nu se știu prea multe, dar foarte activă. Se spune că a fost aruncată în luptă tocmai pentru ca Genoiu să nu obțină un scor mai mare de 60%, cât a avut Olguța Vasilescu în 2016. Cel mai probabil, partidul o pregătește pentru parlamentarele din 2020. Probabil este considerată un personaj loial, în sensul înțeles de partidul lui C.P. Tăriceanu. În aceste condiții, ea nu va fi mazilită cum s-a întâmplat anul trecut cu candidatul ALDE la primărie, Mircea Năstase. Deși a scos un scor excelent de aproape 8%, Năstase a fost eliminat de partid deoarece și-a păstrat verticalitatea și discursul anti-PSD din campanie și nu a fost de acord să schimbe macazul după alegeri.
Aceștia sunt așadar principalii candidați la alegerile de duminică. Ca și anul trecut, tabăra anti-PSD este fracturată, iar alegerile într-un singur tur fac aproape imposibilă o surpriză de proporții. Dar să ne amintim că și susținătorii din umbră ai Ordonanței 13 erau siguri în iarnă că partidul controlează Craiova și România. Părea că dețin puterea absolută. Și totuși, a trebuit să dea înapoi pentru că ați ieșit în stradă. Eu nu vă pot spune cu cine să votați. Din cele scrise mai sus, v-ați dat seama însă care este opinia mea cu privire la candidați. Votați cum vă dictează conștiința. Dar votați, craioveni! Nu lăsați pe alții să facă legea în Craiova, pentru că am văzut ce se întâmplă când își fac propriile legi. În februarie, craiovenii aceia considerați de politicieni prea lași ca să protesteze împotriva celor care atacau Justiția au dat un exemplu de civism întregii țări. Dacă ați ieșit în stradă și ați rezistat în ger, dacă ați umplut Piața „Mihai Viteazul“, dacă ați mărșăluit spre Universitate și pe Calea București strigând până la răgușire „DNA, să vină să vă ia!“, sătui până peste cap de Craiova afacerilor penale, a corupției și a nepotismelor, ieșiți la vot duminică! Altfel, totul a fost în zadar. Să vedem dacă fostul primar Olguța Vasilescu a avut dreptate. Sunteți 16 sau 60.000?
Bogdan Groșereanu

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS