3.7 C
Craiova
duminică, 29 decembrie, 2024
Știri de ultima orăOpiniiNeînţelegeri tot mai dese între Mihai Tudose şi Liviu Dragnea pe măsurile economice şi numirile în instituţii-cheie

Neînţelegeri tot mai dese între Mihai Tudose şi Liviu Dragnea pe măsurile economice şi numirile în instituţii-cheie

A trecut mai puţin de o lună de la învestirea guvernului Tudose, dar diferenţele de poziţie între premier şi Liviu Dragnea, preşedintele PSD, apar tot mai des. Fiscul, şefia serviciului secret al Ministerului de Interne, Fondul Suveran de Investiţii şi marile măsuri economice – toate au fost teme în divergenţă între cei doi. Primele neînţelegeri au fost legate de numirea unor consilieri ai premierului, dar cele mai dure contre au apărut la numirile importante şi, mai ales, la straniile măsuri economice din noul program de guvernare. Ultima contră a apărut azi, când Tudose a închis definitiv ideea taxei de solidaritate.
Mihai Tudose nu a fost nicidecum prima opţiune pentru înlocuirea lui Sorin Grindeanu, Liviu Dragnea dorindu-şi unul dintre loialii lui din partid. Dar Dragnea a fost nevoit să accepte numirea lui Tudose ca o soluţie de compromis atât cu preşedintele Iohannis, cât şi cu o anumită facţiune din partid.
Aşa se face că ciocnirile dintre şeful PSD şi şeful guvernului au apărut aproape imediat după instalarea noului cabinet. A fost vorba despre echipa premierului, unde Liviu Dragnea voia să aibă un cuvânt de spus în privinţa unor colaboratori apropiaţi. Tudose a refuzat şi, sprijinit de alţi lideri din partid, a reuşit să îşi impună oamenii pe care şi-i dorea.
Aproape imediat au apărut contrele pe programul de guvernare. Noul program economic, radical diferit de cel al guvernului Grindeanu, şi pe care Dragnea i l-a pus practic în braţe lui Tudose după ce s-a consultat cu o echipa formată din Florin Georgescu, Gheo rghe Gherghina şi Darius Vâlcov. Programul nou prevedea trei măsuri cu un potenţial impact major asupra economiei: taxarea firmelor pe cifra de afaceri în loc de taxarea impozitului, introducerea din 2018 a impozitului pe venitul global pentru persoanele fizice, inventarea taxei de solidaritate pentru românii cu venituri mari, mutarea contribuţiilor de la angajator la angajat.
Dragnea a susţinut cu tărie toate măsurile economice de mai sus, chiar şi confruntat cu o opoziţie dură din partea mediului de afaceri, ba chiar şi a partenerilor din ALDE. Tudose a avut nevoie de doar o săptămână ca să anunţe că una dintre cele mai importante măsuri promovate de Dragnea nu vor fi implementate. Într-o vizită la Bruxelles, Tudose a spus că nu va introduce impozitul pe cifra de afaceri.
Au urmat, în rafală, anunţurile prin care Tudose a desfiinţat alte trei măsuri cerute de Dragnea: impozitul pe venitul global pentru persoanele fizice, taxa de solidaritate şi mutarea contribuţiilor de la angajator la angajat. Ultimele două anunţuri, chiar azi (ieri – n.r.). Toate anunţurile tranşante ale lui Tudose au fost precedate, de fiecare dată, de încercări ale lui Liviu Dragnea de temporizare a deciziilor.
Un alt moment critic în relaţia celor doi lideri PSD a fost schimbarea şefului Fiscului. Tudose a vrut din primul moment să îl schimbe pe Bogdan Stan, un fidel al lui Dragnea şi al firmei TelDrum. Dragnea a rezistat asaltului lui Tudose timp de trei săptămâni, până când ultimele date oficiale au arătat o colectare deficitară la buget. Dragnea nu a mai avut ce face, iar Tudose l-a schimbat pe Stan.
Tot astăzi am aflat, din România Liberă, că Tudose l-a înfruntat pe Dragnea pe un subiect cu miză mare pentru şeful PSD: şefia serviciului de informaţii al Ministerului de Interne. România Liberă scrie că Tudose l-a numit pe noul director al DGPI fără să aștepte intrarea în vigoare a legii prin care şeful instituţiei să fie numit de ministrul de interne, Carmen Dan. Or, Liviu Dragnea îşi dorea la şefia serviciului un om pe care să-l poată controla. Miza: arhiva serviciului.
Contrele nu se opresc aici. Tudose e decis să îl schimbe şi pe ministrul sănătăţii, Florian Bodog. Motivul folosit de premier e legat de criza vaccinării. Tudose a fost deranjat de încercarea lui Bodog de a se spală pe mâini în dosarul Institutului „Cantacuzino“.
Informaţii din PSD arată că premierul e nemulţumit şi de prestaţia altor miniştri loiali lui Liviu Dragnea, printre care şi Sevil Shhaideh, dar aici eventuala remaniere e mult mai dificilă şi ar însemna declanşarea unui război făţiş cu preşedintele PSD.
Şi Fondul Suveran de Investiţii e pe cale să devină subiect de tensiuni între cei doi. Liviu Dragnea îşi doreşte lansarea cât mai rapidă a acestui proiect riscant; Sorin Grindeanu a declarat ieri (luni – n.r.) că „i s-a sugerat“ să creeze Fondul printr-o ordonanţă de urgenţă, dar a refuzat. La nivel declarativ, Tudose susţine şi el Fondul, însă a anunţat clar azi (ieri – n.r.) că va face un proiect de lege trimis parlamentului. Dar informaţiile din partid arată că premierul nu se grăbeşte nici el prea mult să-şi asume un proiect sulfuros.
Ce urmează în relaţia dintre preşedintele PSD şi premier? Toate informaţiile arată că viitoarea lege a pensiilor, anunţată încă din aprilie de Liviu Dragnea şi Lia Olguţa Vasilescu, va fi încă un moment delicat. Tudose a cerut ca pensiile foştilor angajaţi din sistemul de securitate să rămână în formula actuală, contrând astfel poziţionările ministrului muncii, care acuză dezechilibrul dintre pensiile speciale (militari, poliţişti, magistraţi etc.) şi cele normale.
La toate acestea se adaugă şi componenta politică a stării de beligeranță. Antena 3 a anunţat încă din prima săptămâna de după numire că premierul Tudose a intrat în conflict cu liderul PSD, Liviu Dragnea. În ultimele săptămâni, Antena 3 a vehiculat insistent scenariul debarcării lui Dragnea din vârful partidului şi înlocuirea lui cu Tudose, însă nu e clar în acest moment în ce măsură premierul are ambiţii politice şi dorinţa de a prelua şefia PSD.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS