4 C
Craiova
marți, 12 noiembrie, 2024

Războiul corbilor

De peste 20 de ani, Tokio şi alte mari oraşe duc un adevărat război împotriva corbilor, relatează www.ditadifulmine.com.

De ani buni, zonele metropolitane din Japonia se confruntă cu o adevărată invazie de corbi. Chiar dacă nu există o estimare exactă a numărului de corbi din fiecare oraş japonez, fiecare locuitor din Ţara Soarelui Răsare este capabil să vă spună că numărul a crescut peste măsură, începând cu anii ‘90. În timp ce în acea perioadă, în Tokio existau în jur de 7.000 de corbi, până în 2001, numărul acestora depăşea 36.000. În urma unor campanii menite să combată înmulţirea acestor păsări, în 2008, numărul corbilor a scăzut la 18.000, însă se consideră că multe dintre păsări s-au mutat în zonele periferice, astfel că cifra mai sus menţionată nu este tocmai exactă. Ornitologii sunt de părere că numărul total al corbilor ar fi uşor subapreciat şi că, în realitate, numărul real ar fi de 50.000 -100.000 doar în zona metropolitană a oraşului Tokyo. În opinia specialiştilor, de vină pentru această explozie demografică a corbilor ar fi gunoaiele. Stilul de viaţă occidental şi-a făcut simţită prezenţa în societatea japoneză, iar cantitatea tot mai mare de gunoi care se adună pe străzi nu a făcut decât să contribuie la crearea unui habitat prielnic pentru o pasăre „oportunistă“ precum este corbul.

Mari şi agresivi

Din cauza resturilor alimentare din gunoaie, corbii au luat proporţii, ei fiind mult mai mari decât semenii lor care trăiesc la periferie. În plus, ei au devenit mai agresivi şi nu au lipsit cazurile de agresiune împotriva unor animale  sau a copiilor. Corbii nu atacă intenţionat fiinţele umane. În puţinele atacuri împotriva copiilor, păsările încercau de fapt să „şterpelească“ o îngheţată sau o acadea. Însă aripile şi ciocul unui corb nu sunt tocmai cel mai plăcut lucru din lume, mai ales când este vorba de pielea delicată a unui copil. Când vine vorba de animale, corbii par să fie foarte conştienţi de ceea ce fac: în unele cazuri, au făcut adevărate raiduri în grădinile zoologice din Tokio, atacând şi luând cu ei pui de câini de preerie sau boboci de raţă. Corbii responsabili de această invazie fac parte din specia Corvus macrorhynchos, foarte răspândită în Asia şi care este cunoscută pentru extraordinara sa capacitate de adaptare şi supravieţuire. Aceşti corbi se hrănesc cu orice li se pare comestibil, indiferent dacă este vorba de ceva viu sau mort. În zonele urbane s-au demonstrat deosebit de rezistenţi şi îndrăzneţi, ajungând să ucidă găinile şi alte specii locale de corbi.

Combaterea fenomenului

De-a lungul timpului, au existat numeroase tentantive de stopare a fenomenului, însă nici una dintre acestea nu s-a demonstrat prea eficientă. La început, s-au folosit saci de gunoi de culoare galbenă, culoare pe care corbii nu ar fi capabili să o distingă. Sacii au fost acoperiţi cu o plasă fină pentru a evita în acest fel ca păsările să ajungă la gunoaie. Însă corbii s-au demonstrat a fi incredibil de inteligenţi. Crow Patrol, o patrulă formată pentru a monitoriza şi limita numărul de corbi din Tokio, pare să joace mereu o partidă de şah cu una dintre cele mai inteligente păsări. „Încearcă să ne depăşească în inteligenţă. Nu au de gând să lase teritoriul fiinţelor umane“, declara în 2008 Kazuhide Kyutoku, coordonatorul patrulei. În afară de faptul că posedă o memorie de elefant şi sunt capabili să recunoască o persoană şi să îi păstreze ranchiună ani la rând, corbii sunt probabil cele mai inteligente păsări studiate vreodată de fiinţele umane. Iar inteligenţa lor nu a trecut neobservată de  Crow Patrol. Corbii, după câţiva ani de adaptare la strategiile umane, au început să îşi construiască un fel de cuiburi false pentru a distrage atenţia membrilor Crow Patrol de la poziţia lor reală şi pentru a putea avea acces liber la gunoaie. Deşi în ultimii zece ani, cu ajutorul capcanelor şi gazelor toxice din interiorul sacilor de gunoi au fost capturaţi peste 100.000 de corbi, reducerea numărului nu pare să fi diminuat agresivitatea acestor păsări care în multe oraşe din Japonia continuă să fie stăpânii incontestabili ai gunoaielor, depăşind ca inteligenţă şi voracitate şobolanii, animale oportuniste prin excelenţă din zonele urbane.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS