3.1 C
Craiova
sâmbătă, 14 decembrie, 2024
Știri de ultima orăSanatateDietă temperamentală

Dietă temperamentală

Aţi folosit până acum o dietă care a mers la alţii, dar la dumneavoastră, nu? Poate că dieta nu vi se potriveşte pentru că dumneavoastră sunteţi… altfel, adică aveţi un temperament diferit. Potrivit site-ului www.ele.ro, ar trebui să vă alegeţi o dietă după felul dumneavoastră de a fi şi şansele de reuşită vor creşte.
Încă din antichitate, medicii Galenus şi Hippocrat au observat că unii oameni par să dispună de o energie inepuizabilă, fiind rezistenţi la solicitări maxime şi continue, în timp ce alţii manifestă o energie scăzută, obosesc şi se descurajează uşor. În cursul unei diete pentru a slăbi, oamenii se manifestă diferit nu numai în funcţie de gradul de motivare şi puterea voinţei, dar şi în funcţie de temperamentul ce îi caracterizează.
Pornind de la aceste observaţii, cei doi medici au încercat să explice aceste diferenţe între oameni şi au categorisit patru tipuri de temperamente: coleric, sangvinic, flegmatic şi melancolic.
Colericul este inegal în toate manifestările sale, este năvalnic, nestăpânit, deprimat, cuprins de teamă. Are o înclinaţie sporită spre exagerare, având un echilibru emoţional destul de precar. Sunt, în general, persoane nerăbdătoare, predispuse la furie violentă, dar şi la relaţii interumane profunde şi statornice. Sunt oameni cu iniţiativă, capabili de o puternică concentrare pe scurtă durată, rezistenţi la solicitări crescute, dar numai pe perioade scurte de timp. Acestor persoane li se potrivesc cel mai bine dietele scurte cu mari privaţiuni, în care să-şi poată mobiliza cu uşurinţă voinţa, şi pentru care să aibă o motivaţie crescută.
Sangvinicul se remarcă printr-un echilibru deosebit, sunt persoane vioaie, vorbăreţe, mereu bine dispuse. Se adaptează uşor la orice situaţie ivită în viaţa cotidiană. Calmul şi stăpânirea de sine aparţin tipului sangvinic de temperament. Aceste persoane pot aştepta fără încordare, dar sunt totodată predispuse la renunţările făcute cu uşurinţă. Sangvinicilor li se recomandă o dietă de scurtă durată, fără prea multe privaţiuni alimentare, dar cu accent pe exerciţiile fizice, deoarece aceste persoane sunt înclinate spre un activism deosebit şi efort fizic.
Flegmaticul este genul de om lent în acţiuni, neobişnuit de calm. Poate atinge niveluri foarte înalte de perseverenţă şi meticulozitate, dar uneori poate fi caracterizat de încăpăţânare. Dezavantajul principal al lor este că, deşi se pot concentra maximum în activităţi de lungă durată pe care le duc întotdeauna la sfârşit, sunt indivizi introvertiţi, ce stabilesc puţine relaţii interumane, fiind orientaţi mai mult spre trecut decât spre prezent. Lor li se potrivesc dietele de lungă durată – Atkins, Montignac etc. pe care, datorită perseverenţei, o vor duce la bun sfârşit, fiind totodată foarte stricţi şi meticuloşi în urmarea regulilor dietei.
Melancolicul vădeşte o energie foarte scăzută şi înclinaţii spre depresie şi renunţare la întâlnirea primului obstacol. Sunt oameni sensibili, emotivi, ce întâmpină dificultăţi în adaptarea socială, având o încredere redusă în forţele proprii. Melancolicii au o voinţă foarte scăzută, având nevoie de ajutor specializat, constând în terapie motivaţională, pentru a fi capabili să urmeze o dietă.
Temperamentul constituie un veritabil „motor“ al personalităţii umane care ne poate ajuta, sau dimpotrivă, încetini activităţile în care ne implicăm.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS