Cu un nivel al obezităţii fără precedent în întreaga lume, asociat cu afecţiuni cardiovasculare, cancer şi diabet, este o nevoie acută de tratamente noi. Oameni de ştiinţă din Germania au descoperit recent că extractul obţinut din scoarţa de Tabebuia impetiginosa, un arbore tropical, poate întârzia absorbţia grăsimilor din alimente. Ei cred că extractul poate fi încorporat într-un supliment alimentar care să poată reduce nu doar obezitatea, ci şi să micşoreze riscul dezvoltării diabetului de tip 2 şi al bolilor de inimă. Autorul studiului, dr. Nils Roos, de la Institutul „Max Rubner“, a prezentat rezultatele pe 7 iulie, la întrunirea anuală a Societăţii de Biologie Experimentală de la Marsilia.
Dr. Roos şi echipa sa au arătat că extractul de Tabebuia poate să reducă nivelul trigliceridelor la şobolani, după ce aceştia au fost hrăniţi cu carne grasă. „Acest rezultat arată că extractul va putea fi folosit în tratarea obezităţii. De asemenea, bolile de inimă şi diabetul, care sunt asociate unui nivel crescut de trigliceride, ar putea fi prevenite cu ajutorul suplimentelor pe bază de Tabebuia“, a menţionat el. Altfel spus, este clar că extractul de Tabebuia inhibă absorbţia grăsimilor, însă cercetătorii nu au identificat, deocamdată, componenţii din extract răspunzători de acest efect. Din acest motiv, experimentele s-au efectuat până acum doar pe animale.