Societatea Studenţilor Medicinişti din Craiova (SSMC) a organizat, pe 9 şi 10 aprilie, un workshop dedicat noţiunilor de prim ajutor
Încă de la primele ore ale dimineţii, Alina Buşan, cea care s-a ocupat de organizare, şi Bogdan Bumbea, trainerul workshopului „Noţiuni de prim ajutor“, realizat în colaborare cu Crucea Roşie Română, au pregătit sala 503 din Medicina Nouă pentru întâlnirea cu participanţii. Cei 30 de înscrişi au putut să afle mai multe lucruri despre măsurile luate în caz de urgenţă „într-un cadru în care nu sunt constrânşi academic“, după cum a mărturisit Alina. Workshopul s-a adresat tuturor, nu doar studenţilor. Drept dovadă, s-a înscris la curs chiar şi un medic alergolog, iar, pe viitor, SSMC pregăteşte astfel de ateliere şi în şcoli.
Participanţii au fost împărţiţi în câte două grupe. Bogdan Bumbea a parcurs, în cele două zile ale evenimentului, peste 21 de teme legate de paşii necesari în acordarea primului ajutor, suportul vital de bază şi măsurile ce trebuie luate în cazul diverselor leziuni sau traumatisme ale victimei. Totul s-a petrecut într-un cadru informal, tineresc, fără să se treacă însă peste seriozitatea necesară unor asemenea discuţii.
„Trebuie să obţinem controlul situaţiei“
Alături de participanţi, trainer şi organizator, a mai fost un manechin, luat de la Crucea Roşie, pentru înţelegerea practică a măsurilor de prim ajutor. „Eroul e cel care ştie să acţioneze şi mai salvează o viaţă“, a spus Bogdan în timp ce demonstra mobilizarea capului şi trunchiului „victimei“. Cei prezenţi au fost sfătuiţi să nu se lase purtaţi de val în cazuri de urgenţă; spre exemplu, atunci când victima este într-un perimetru periculos, „ei nu trebuie să i se mai alăture altă victimă“. Astfel, cel care oferă primul ajutor „trebuie să obţină controlul situaţiei“; asta au pus în practică şi studenţii grupaţi pe perechi, care au exersat manevrele pe manechin. La sfârşitul celor două zile de workshop, cei înscrişi au dat un test scris de verificare a cunoştinţelor acumulate, dar şi unul practic, în urma cărora au primit diplome, în funcţie de notele primite. Totodată, ei au fost chestionaţi în legătură cu felul în care au decurs orele de pregătire.
SSMC va mai realiza campanii precum „Donează sânge! Fii erou!“, „Micii sanitari“ (program destinat elevilor din clasele I-IV), „Teddy Bear Hospital“ (adresat preşcolarilor, cu scopul de a-i familiariza cu medicii) sau „No Tobacco“ (campanie antifumat). Prin aceste campanii, workshopuri şi prin iniţiativa lor, cei implicaţi în Societatea Studenţilor Medicinişti din Craiova încearcă să responsabilizeze şi să pregătească studenţii, dar şi viitorii pacienţi, pentru viaţa medicală.