Homeopatia este una dintre formele terapiei complementare în care sunt folosite remedii care nu sunt toxice. Vorbim de o parte a medicinei holistice, ceea ce înseamnă că pacientul este tratat unitar, atât fizic, cât şi emoţional. Remediile homeopate sunt din ce în ce mai folosite și de români. Acestea nu exclud însă tratamentele clasice, chimice, ci mai degrabă le completează. Ce presupun mai exact remediile homeopate și cum ne ajută?
Tratamentele homeopate determină vindecarea naturală a organismului. Această formă terapeutică are tot mai mulți susținători la nivel mondial. Unul dintre adepții acestei terapii este și prinţul Charles. Care sunt, de fapt, originile homeopatiei? Denumirea provine din grecescul homoios, care înseamnă „asemănător“ și „pathos“, care înseamnă boală.
Metoda de tratament a fost inventată în anul 1796 de medicul german Samuel Hahnemann. Acesta este cel care a adus homeopatia în România, pentru început la Sibiu. Hahnemann susținea că administrarea în doze mici a unei substanţe care în mod normal ar îmbolnăvi o persoană sănătoasă are efect benefic asupra unui bolnav şi vindecă afecţiunea respectivă. Remediile homeopate conţin diluţii repetate în apă sau alcool din anumite substanţe. Tratamentele homeopate merg pe ideea că organismul trebuie ajutat să se vindece singur. Practic, se urmărește tratarea bolnavului printr-un remediu terapeutic care provocă într-un organism sănătos o stare asemănătoare simptomelor afecţiunii sale.
„Se uită faptul că partea emoţională a pacientului este extrem de importantă“
Afecţiunile acute sau cronice pot fi tratate homeopatic. Remediile homeopate se pot folosi de multe ori în situația în care administrarea medicamentelor clasice trebuie evitată: sarcină, alergie la medicamente. Aceste remedii se pot administra atât bebelușilor, cât și bătrânilor. Efectele depind de stilul de viaţă al pacientului, de alimentaţia pe care acesta o are, dar și de existența altor boli în organism.
Nu toți pacienții primesc același tratament tocmai pentru că medicul ține cont de caracteristicile fiecăruia. „Ideea este că omul trebuie tratat în funcție de particularitățile sale și trebuie tratat în totalitate pentru că vorbim de un organism viu, care nu funcţionează ca o maşină căreia îi schimbi piesele pe rând. Trebuie ţinut cont şi de nivelul energetic al omului pentru că el este cel care întreţine procesele fizice. În plus, cercetarea evoluează zilnic în medicină şi mereu trebuie să ţii cont de toate aceste schimbări, nu poţi să tratezi omul numai după ceea ce ai învăţat acum câțiva ani în facultate. Mereu trebuie să adopți cele mai noi terapii, cele mai eficiente. Informaţiile din fiecare câmp al medicinei au înregistrat progrese extraordinare. De aceea e nevoie de atâtea specializări. Și de aceea apar și aceste terapii complementare care vin în sprijinul bolnavului. Însă, omul trebuie văzut ca un întreg. Nu putem trata inima fără să ţinem cont de impactul pe care îl poate avea acest lucru asupra plămânilor. De foarte multe ori se uită faptul că partea emoţională a pacientului este extrem de importantă“, explică medicul homeopat Gabriela Rădulescu.
„Craiova este singurul oraş din regiune care are specialişti homeopați“
Homeoptia pleacă de la remedii din plante, din substanţe minerale sau din substanţe organice. Pentru a face un remediu homeopat, aceste substanţe sunt diluate foarte mult. Diluţia ridică anumite semne de întrebare pentru că se ajunge uneori la diluţii foarte mari şi se consideră că după toate acestea moleculele nu se mai regăsesc în acel conţinut şi soluţia nu mai are nici un efect. „O diluţie foarte mare poate avea efecte în cazul unor tulburări psihice, o diluţie medie este folosită pentru suferinţe mai profunde în organism, apărute la nivel fizic, iar o diluţie uşoară este folosită pentru o boală acută. Practic, dintr-o singură substanţă, de exemplu, arnica, putem ajunge de la tinctura mamă pe care o foloseşte toată lumea atunci când are o rană, la o substanță care să aibă efecte asupra sistemului articular. Dacă se fac în continuare diluţii, se poate ajunge chiar la un tratament pentru probleme ale sistemului nervos, în tratarea fobiilor, spre exemplu“, precizează dr. Gabriela Rădulescu.
Deși nu este foarte bine cunoscută printre români, homeopatia a câștigat în ultimii ani teren în rândul medicinei complementare. În fiecare an se organizează Congresul Naţional de Homeopatie. Medicii care au studii și în acest domeniu spun că este o metodă terapeutică mai puţin promovată, dar veche și care are rezultate. „Medicii care practică homeopatia vin din toate specializările, sunt oncologi, pediatri, internişti, neurologi, psihiatri. Toţi aceşti medici merg pe ideea că în tratarea unei persoane trebuie să cunoşti cât mai multe şi să poţi ajuta pacientul prin toate metodele care există. În Craiova sunt câteva cabinete de homeopatie care au supravieţuit de-a lungul timpului. Însă, suntem puţini medici homeopaţi în comparaţie cu numărul de pacienţi. În plus, Craiova este singurul oraş din regiune care are specialişti homeopați şi atunci oamenii din oraşele alăturate vin aici să se trateze“, adaugă medicul homeopat Gabriela Rădulescu.
Homeopatia dă rezultate în tratarea răcelilor
Remedii homeopate sunt folosite cel mai adesea în tratarea gripei. Acestea sunt bazate în mare parte pe plante medicinale. Tratamentul durează între cinci şi zece zile, în funcţie de simptome. Există și vaccin antigripal homeopat care, spre deosebire de cel clasic, se administrează oral, cel mai frecvent sub formă de granule. Pentru a beneficia de efectele vaccinării antigripale, este recomandat ca vaccinul să se administreze în lunile de toamnă. Acesta este produs din vaccinul care se standardizează pentru sezonul epidemic respectiv. „De obicei, se ia săptămânal pe timpul sezonului gripal sau se poate administra zilnic o perioadă, după care se pot recomanda niște tincturi. El a fost testat și s-au descoperit anticorpi similari vaccinului gripal injectabil, însă reacțiile adverse au fost mult mai puține în cazul celui homeopat. Nu are reacții adverse și răspunde, de obicei, foarte bine“, specifică medicul homeopat.
Remediile homeopate preferate de europeni
Unu din doi europeni apelează la medicina complementară din care face parte și homeopatia, arată un studiu efectuat la nivelul Uniunii Europene. În Germania şi în Franţa, produsele homeopate sunt folosite frecvent de oameni. În Franţa, cel mai popular medicament împotriva răcelii şi gripei este unul homeopat. 40% dintre medicii olandezi, respectiv 42% dintre medicii de familie britanici sunt specializaţi şi în homeopatie.