Ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu, a confirmat astăzi că România și Bulgaria vor începe să cumpere împreună medicamente scumpe, precizând că inițiativa nu le va include doar pe cele pentru bolile rare ci, în general, toate medicamentele ale căror prețuri sunt ridicate, scrie realitatea.net. Scopul acestui proiect este de a obține prețuri mai ieftine din partea producătorilor farma.
“Atât eu, cât și colegul bulgar, vom prezenta inițiativa prim-miniștrilor, apoi vom discuta formal și cu autoritățile de la Bruxelles. Am vrea să grăbim lucrurile și să putem face asta împreună cât de curând. Bulgaria este foarte deschisă. Acordul se va referi la medicamentele scumpe, în general, inclusiv cele orfane [pentru bolile rare, n.red.]. Detaliile rămân să fie stabilite”, a spus ministrul Nicolae Bănicioiu,. Conform declarațiilor ministrului român, cât și ale omologului său bulgar, Petar Moskov, ambii vor încerca să convingă și alte țări europene să se alăture acestei “uniuni farmaceutice”. Deschidere ar putea exista din partea membrelor UE din fosta Iugoslavie, în timp ce, țări precum Ungaria sunt mai puțin dispuse să se alăture unui astfel de proiect. Anunțul vine în contextul în care au apărut mai multe semnale despre o posibilă reformare a mecanismelor europene de negociere, a prețurilor medicamentelor, cu industria farmaceutică.
Astfel, Olanda, Belgia și Luxemburg sunt pe cale să formeze un Benelux al negocierii prețurilor la medicamente. La finalul acestui an, cele trei Guverne sunt decise să inițieze un proiect pilot prin care să negocieze împreună prețurile cu companiile farmaceutice. Planul Benelux se limitează, deocamdată, la negocieri pentru medicamentele destinate bolilor rare, “dar nu excludem nimic”, a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului belgian al Sănătății. Miercurea trecută, într-o inițiativă fără precedent, două dintre cele mai credibile organizații europene de pacienți, Forumul European al Pacienților și EURORDIS, au solicitat oficial guvernelor UE să colaboreze mai intens pentru a stabili un sistem comun de fixare a prețurilor pentru noile medicamente intrate pe piață. Cele doua asociații au trimis scrisori fiecărui Guvern UE, inclusiv celui de la Bucuresti, solicitând „mai degrabă o abordare europeană a pieței decât una fragmentată la nivel național”. Centralizarea la nivelul Uniunii Europene a mecanismelor de stabilire a prețurilor pentru medicamentele noi va crește puterea de negociere a statelor cu industria farmaceutică. În urmă cu trei luni, într-o dezbatere la Parlamentul European, s-a explicat funcționarea unui posibil viitor model: prețul de bază pentru o terapie nouă s-ar stabili la Bruxelles, el fiind valabil în toate statele membre. În funcție de un index de bogăție al țărilor UE va fi stabilit, ulterior, gradul de subvenționare în fiecare stat membru: dacă pentru un medicament nou, prețul negociat la nivel UE este de 1 euro, în funcție de indexul de bogăție, Germania va plăti 1,2 euro, iar România 0,75 euro pentru același medicament.