Peste 200 de bolnavi ajung lunar în Clinica ORL din cadrul Spitalului Județean de Urgență (SJU) Craiova. Numărul pacienților este în creștere de la an la an. Mai îngrijorător este că sunt tot mai mulți olteni care suferă de cancer de laringe, de amigdale, de nas. Medicii de la SJU fac toate intervențiile chirurgicale din sfera ORL, mai puțin intervențiile pentru implant cohlear și otoscleroză. Clinica are nevoie de o trusă medicală cu aparatura necesară pentru astfel de intervenții.
Pacienții din toată Oltenia care suferă de cele mai grave afecțiuni ORL ajung în clinica de specialitate din cadrul SJU Craiova. Aici se fac intervenții chirurgicale pe laringe, fie că sunt tumori benigne sau maligne, pe mastoidă (fiecare dintre cele două proeminențe ale osului temporal, situate dinapoia urechii – n.r.) sau sinusuri.
În perioada rece, cei mai mulți pacienți vin la ORl pentru că suferă de sinuzită sau otită. „Numărul pacienților crește de la an la an, dar este în creștere și numărul celor care suferă de cancer de laringe, de amigdale, de nas, nu mai vorbim de adenopatiile canceroase (adenopatia reprezintă creșterea în volum și inflamarea ganglionilor limfatici – n.r.) care apar la nivelul regiunii cervicale și sunt secundare determinării cancerului din sfera ORL“, a precizat prof. univ. dr. Elena Ioniţă, șefa Clinicii ORL.
Cancer de laringe la 24 de ani
În această secție se fac, în medie, cinci operații pe zi. Prof. univ. dr. Elena Ioniţă lucrează aici de 35 de ani și conduce clinica de peste două decenii. Nu a contabilizat niciodată numărul operațiilor pe care le-a făcut, dar în atâția ani de carieră, majoritatea timpului și-a petrecut-o în sala de operație. Cel mai tânăr pacient cu cancer de laringe avea 24 de ani când l-a operat. Acum, tânărul este bine și, ca majoritatea pacienților, păstrează legătura cu medicii din clinică. Dr. Elena Ioniță spune că mediul poluat în care persoana trăiește și consumul în exces de tutun și alcool sunt cauzele pentru care bolnavii ajung cu diferite tipuri de cancer la ORL.
„Mediul în care persoana trăiește contează, au un risc mai mare cei care lucrează într-un mediu cu noxe inhalatorii, cei care lucrează în mine sau în industria lemnului, de exemplu. Cancerul din sfera ORL este întâlnit cu precădere la bărbați, dar avem și paciente care suferă de cancer de laringe, de amigdale sau cancer ganglionar“, a adăugat șefa clinicii.
Îngrijorător este că în clinică ajung și tineri care suferă de cumplita boală. Moșternirea genetică este cel mai des incriminată în aceste cazuri. „Sunt și pacienți tineri în cazul cărora moștenirea genetică își poate spune cuvântul. Avem chiar acum internată în secție o tânără al cărei tată a avut cancer de laringe.
Cel mai tânăr pacient cu cancer de laringe a avut 24 de ani și a beneficiat de o intervenție chirurgicală parțială pentru că problema a fost numai la nivelul unei corzi vocale și restul laringelui a rămas la fel. Acum este foarte bine și păstrăm legătura pentru că noi urmărim acești pacienți ani la rând“, spune prof. univ. dr. Elena Ioniţă.
„Sunt copii care așteaptă pe liste“
Implantul cohlear bilateral de care au nevoie în special copiii cu probleme de auz este acum decontat de Casa de Asigurări. În clinica din Craiova încă nu se fac astfel de intervenții, pacienții sunt trimiși către București sau Timișoara. „Implant cohlear nu se poate face deocamdată aici. Pentru această intervenție avem nevoie de o trusă medicală, dar și de instruirea personalului medical. Deja medicii din clinică au început să se pregătească în acest sens și avem promisiuni că vom primi și această trusă cu instrumentele necesare, care costă în jur de 20.000 de euro. Ne ajută și în cazul pacienților care suferă de otoscleroză (este o boală cu transmitere genetică ce constă în apariţia unor modificări osoase la nivelul urechii medii şi interne – n.r.). Avem un microscop operator pe care l-am primit de la consiliul județean acum doi ani și care ne ajută foarte mult, iar trusa ar completa dotarea necesară. Sunt copii care așteaptă pe liste pentru că se decontează un număr anume de implanturi“, a explicat șefa Clinicii ORL.
„CAS suportă pentru aparatul auditiv în jur de 1.000 de lei“
Pentru mulți dintre pacienții cu probleme de auz, aparatul auditiv este o speranță. Casa de Asigurări decontează o parte din contravaloarea acestui aparat. „Pentru protezare, avem personal specializat atât pentru copii, cât și pentru adulți. Pentru ca pacientul să beneficieze de un aparat auditiv, are nevoie de trimitere de la medicul de familie și cu aceasta trebuie să meargă la medicul din policlinica spitalului, la cabinetul de audiometrie, unde se fac testările de care este nevoie, după care se întocmește dosarul cu toate actele care trebuie depuse la CAS. Și pacienții care au nevoie de canule traheale (dispozitiv care facilitează respirația prin deschiderea căilor aeriene la nivelul traheii – n.r.) sau laringofoane (dispozitive medicale folosite de cei care au suferit o operație de îndepărtare a corzilor vocale – n.r.) trebuie să procedeze la fel. CAS suportă pentru aparatul auditiv în jur de 1.000 de lei, iar în funcție de cât de performant este aparatul pe care bolnavul și-l dorește, mai plătește o diferență“, a spus dr. Ioniță.
După o viață petrecută în sistemul medical românesc, prof. univ. dr. Elena Ioniţă, șefa Clinicii ORL, spune că dacă ar putea să schimbe ceva în sistemul medical ar aloca mai multe resurse pentru dotarea secțiilor chirurgicale. „Aș dota mult mai bine în primul rând secțiile chirurgicale, dar și pe cele medicale. Nu știu de ce zona noastră a fost mai vitregită, de ce ne-au ocolit toți, de ce cei de la Ministerul Sănătății nu s-au uitat și către noi mai mult. Avem și noi dotări, dar nu ce au alții. Ultima dat am primit de la Ministerul Sănătății, anul trecut, niște pense care ne sunt necesare atât în diagnosticarea, cât și în rezolvarea tumorilor laringiene, a corpilor străini traheobronşici, care sunt o mare urgență pentru orice spital pentru că pun viața bolnavului în pericol“, a adăugat medicul.