5.1 C
Craiova
duminică, 19 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăSanatateAlimente bune pentru creier

Alimente bune pentru creier

alimente-minune-pentru-creier-18452281

Este important de știut că tot ceea ce mâncăm influențează în mare măsură capacitatea noastră de concentrare, dar și starea noastră emoțională, existând o serie de alimente care pot îmbunătăți, prin consumarea lor, funcțiile creierului.

Potrivit nutriționis-tului Lygia Alexandrescu, peștele este unul dintre cele mai sănătoase alimente, care poate înlocui cu succes orice fel de altă carne, atuurile acestuia fiind proteinele de calitate și grăsimile cu valoare biologică ridicată – renumiții acizi grași omega 3, capabili să țină la distanță numeroase boli.
„Ei sunt capabili să îmbunătățească activitatea intelectuală, mai exact stimulează buna funcționare a creierului. Peștele are, de asemenea, un conținut valoros de vitamine din grupul B – importante pentru sistemul nervos, vitamina A – necesară pentru sănătatea pielii și a ochilor, vitamina D – esențială pentru asimilarea calciului în oase, dar și minerale – fosfor, iod, calciu, zinc, fier“, a afirmat Lygia Alexandrescu.
Nutriționistul susține că nucile, care au formă asemănătoare cu cea a creierului uman, sunt considerate un aliment complet și au efect benefic pentru creier întrucât sunt bogate în acizi grași omega 3, energie și fier, care asigură o bună oxigenare a acestuia și îi cresc abilitatea de a se menține alert și de a reține mai ușor informația.
„Piramida nutrițională are la bază produsele cerealiere integrale și aici cel mai la îndemână ne este pâinea. Lăsând la o parte gustul ei bun, trebuie menționat faptul că pâinea făcută din făină integrală este un aliment foarte hrănitor și bogat în energie. În comparație cu făina albă, făina integrală conține de opt ori mai multe minerale, de zece ori mai multe vitamine și de trei ori mai multe fibre“, a explicat nutriționistul.

Mărul, sursă bogată de antioxidanți

Lygia Alexandrescu a arătat că mărul este o sursă bogată de antioxidanți, mai ales quercitina, substanță nutritivă care crește capacitatea de a memora, de enzime sănătoase care ajută digestia, dar și de vitamina C și fibre esențiale pentru buna funcționare a organismului.
„Legumele crucifere printre care se numără varza, conopida, broccoli și varza de Bruxelles au un puternic efect protector asupra sistemului nervos, mucoaselor, în special ale sistemelor respirator și digestiv, fiind prin aceasta adevărați paznici ai acestor organe împotriva infecțiilor“, a spus Lygia Alexandrescu. Aceste legume sunt bogate în nutrienți antioxidanți ca betacarotenul, vitamina C sau seleniul, care protejează organismul de toate toxinele absorbite din mediul poluat.
„Spanacul este o plantă din familia amarantaceelor ce conține o serie de substanțe nutritive necesare pentru o bună activitate cerebrală și un sistem imunitar funcțional: fier, calciu, clorofilă, betacaroten (necesar pentru formarea vitaminei A), vitamina C, B6, sodiu și potasiu. Sulful pe care-l conține spanacul ajută la eliminarea toxinelor din organism, iar vitamina A ajută la îmbunătățirea vederii pe timp de noapte. Datorită conținutului mare de compuși flavonoizi, spanacul este un aliment-medicament“, a mai susținut nutriționistul.
De asemenea, oul este un aliment complet care conține proteine de cea mai bună calitate.
„Gălbenușul conține un nivel ridicat de colină (vitamina B7) și lecitină, care contribuie la îmbunătățirea funcțiilor neurologice, la reducerea inflamațiilor din organism, la dezvoltarea creierului în diverse stadii de creștere și la producerea serotoninei și dopaminei, cunoscute drept hormoni ai stării de bine, ai fericirii“, a mai arătat Lygia Alexandrescu.

Superalimente imunostimulatoare

Există o serie de alimente imunostimulatoare, între acestea unele legume, alimentele fermentate, peștele, ceapa și usturoiul, dar și fructe și chiar condimente, susțin nutriționiștii.
Broccoli este o legumă care include în compoziția sa un complex de nutrienți cu potențial efect antioxidant, antiinflamator și detoxifiant, fiind un aliment imunostimulator și un adevărat agent anticancerigen.
„Compoziția sa nutrițio-nală specială furnizează și alte beneficii (protector cardiovascular și al sănătății ochiului), făcându-l un aliment esențial al oricărei diete echilibrate“, afirmă nutriționistul Lygia Alexandrescu.
De asemenea, alimentele fermentate bogate în probiotice, în special chefirul, stimulează sistemul imunitar.
Lygia Alexandrescu spune că probioticele sunt considerate elemente benefice sănătății umane datorită faptului că echilibrează balanța dintre bacteriile „bune“ și cele care produc boli la nivelul sistemului nostru digestiv.
„S-a constatat că majoritatea culturilor folosite la prepararea chefirului prezintă această rezistență naturală și prin consumul regulat de chefir se reduce incidența și severitatea a numeroase forme de diaree, se ameliorează simptomele infecțiilor, au efect imunomodulator în tratamentul alergiilor, astmului și al eczemei și micșorează efectele adverse cauzate de  tratamentele cu antibiotice“, a explicat nutriționistul.

Peștele, unul dintre cele mai sănătoase alimente

Peștele este unul dintre cele mai sănătoase alimente, care poate înlocui cu succes orice fel de altă carne. Atuurile peștelui sunt proteinele de calitate și grăsimile cu valoare biologică ridicată – renumiții acizi grași omega 3, capabili să mențină sistemul imunitar optim funcțional.
„Acești acizi grași esențiali se mai găsesc cu precădere în semințele de in, floarea-soarelui, dovleac, rapiță și nuci“, mai susține Alexandrescu.
Morcovul și dovleacul sunt cele mai importante surse alimentare de beta-caroten, efectul acestui nutrient asupra sănătății fiind studiat clinic, organismul putând beneficia de protecție împotriva radicalilor liberi, substanțe care distrug membrana celulară.
„Ceapa ajută la curățarea congestiilor și la eliminarea excesului de mucus la diverse niveluri în organism. Usturoiul, de asemenea, are numeroase proprietăți terapeutice: îmbunătățește activitatea globulelor albe, mărește producția de anticorpi, distruge ciuperci și fungi, precum candida“, mai declară nutriționistul.
Strugurii roșii/negri sunt și ei imunostimulatori. Substanța fitochimică numită licopen este, de fapt, prezentă în cantități mai mari în aceste fructe delicioase, iar licopenul are efecte pozitive în profilaxia și tratamentul diverselor afecțiuni inflamatoare.
„Antocianinele din pigmentul natural, care dau culoarea acestor fructe, pot ajuta la prevenirea bolilor cardiovasculare, prin prevenirea formării trombilor vasculari (cheagurilor de sânge)“, mai spune Lygia Alexandrescu.
Potrivit acesteia, dintre condimente, ghimbirul, turmericul, oregano, usturoiul, dar și ceaiul verde sunt plante cu important rol imunostimulator.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS