1.7 C
Craiova
miercuri, 1 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăSanatateFord și Fundaţia Gazeta de Sud ajută Chirurgia Pediatrică

Ford și Fundaţia Gazeta de Sud ajută Chirurgia Pediatrică

Clinica de Chirurgie şi Ortopedie Pediatrică a Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) din Craiova are aparatură modernă pentru tratarea fracturilor apărute la copii. Echipamentul a fost achiziționat în urma unei sponsorizări oferite de Fundația Gazeta de Sud cu ajutorul Ford. Valoarea echipamentelor se ridică la aproximativ 8.000 de euro. 

Peste 100 de micuți sunt tratați lunar în Clinica de Chirurgie şi Ortopedie Pediatrică a SJU. Cei cinci specialiști ai clinicii operează zilnic copii din toată Oltenia. Peste 300 de intervenții chirurgicale laparoscopice și toracoscopice au realizat medicii în aproximativ trei ani de când dispun de laparoscopul 2D. În clinică era însă mare nevoie de un echipament care ajută la tratarea fracturilor. De curând, Clinica de Chirurgie și Ortopedie Pediatrică a primit echipamentul necesar intervențiilor care se impun atunci când micuții suferă fracturi. Aparatura a fost achiziționată în urma unei sponsorizări oferite de Fundația Gazeta de Sud cu ajutorul Ford. „Am primit echipamente care ajută în traumatologia copilului. Este vorba de fracturile suferite de copii. Am primit un motor cu funcții complexe pentru ortopedie și o trusă completă pentru fracturi. Este o patologie destul de frecventă, mai ales în sezonul rece. În plus, sunt frecvente cazurile apărute în urma accidentelor rutiere, mulți merg la schi și se întorc cu fracturi. Echipamentele vin în tandem cu aparatul de raze X și ne ajută ca de multe ori să nu mai fie intervenții sângerânde, deschise. Materialele cu care lucram până se le primim pe acestea erau vechi de când s-a înființat spitalul, aveau peste 30 de ani. Aparatura primită o să fie utilizată zilnic“, a spus dr. Alin Stoica, medic în cadrul Clinicii de Chirurgie şi Ortopedie Pediatrică.

Endoscopia digestivă, următorul pas

Clinica de Chirurgie Pediatrică are, în continuare, nevoie de investiții. Prioritatea medicilor acum este să facă rost de aparatura care permite realizarea endoscopiei digestive la copil, având în vedere că, în prezent, micuții pacienți sunt puși pe drumuri până la Cluj sau București pentru astfel de investigații. Un echipament pentru endoscopie digestivă costă însă în jur de 100.000 de euro. „Cel mai important pas pe care l-am putea face în 2016 este debutul endoscopiei digestive superioară și inferioară la copil, atât în scop diagnostic, cât și terapeutic. Acest capitol lipsește din Craiova. Ar fi cel mai mare progres în pediatrie. Echipamentul necesar este însă scump, dar sperăm ca, în colaborare cu Fundația Gazeta de Sud, să găsim sponsori să putem măcar să plătim un avans“, a adăugat dr. Alin Stoica.
În secție mai sunt, de asemenea, necesare, o lampă scialitică pentru intervenții chirurgicale, precum și o masă de operație nouă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS