Mai puțin de 5% din cele peste 3.500 de probe recoltate de la spitale au fost neconforme și 95% – conforme, a declarat miercuri ministrul Sănătății, Patriciu Achimaș-Cadariu, cu referire la ancheta efectuată în cazul dezinfectanților folosiți în unitățile sanitare, potrivit Agerpres.
„Total teste — 3.526. Sunt 3.526 de probe recoltate. Dintre acestea un procent de sub 5% au fost teste neconforme pentru diferitele produse biocide testate. Testarea s-a făcut în laboratoarele unităților sanitare, în laboratoarele DSP-urilor și în laboratoare private cu care unitățile sunt în contract. Testele de sanitație — practic se verifică pe suprafețe, pe mâini, pe obiecte modul în care procesul de curățenie se realizează în mod corespunzător, dacă produsul utilizat a avut efectul scontat în sensul distrugerii microorganismelor. În peste 95% din situații testele au fost conforme. (…) 150 de teste au fost neconforme. Fiind o anchetă penală, unele amănunte nu vi le pot da. (…) Consider că pacienții noștri sunt în siguranță în acest moment. Am aplicat metodologia standard acreditată în acest moment în România”, a afirmat ministrul, într-o conferință de presă.
El a precizat că în locurile în care au existat teste neconforme a dispus măsuri administrative, care merg până la suspendarea folosirii bactericidelor în cauză. „Acolo unde testele au apărut neconforme am dispus să se ia toate măsurile administrative, conform legii, de la caz la caz, până la suspendarea utilizării acestor substanțe până la clarificarea situației. Toate rezultatele vor fi puse la dispoziția organelor de anchetă. Specialiștii MS colaborează îndeaproape cu Parchetul, pentru a pune la dispoziția procurorului de caz orice informație solicitată, iar MS afirmă public disponibilitatea de a contribui la aflarea adevărului în acest caz și tragerea la răspundere a persoanelor vinovate”, a spus Patriciu Achimaș Cadariu.
Ministrul Sănătății a afirmat că nu este vorba despre sancțiuni pentru spitale. „Probe neconforme apar tot timpul. Asta nu înseamnă că alte biocide sau alte substanțe nu pot să aibă probleme, teste de sanitație se recoltează tot timpul”, a susținut reprezentantul MS.
Referindu-se la Institutul Oncologic din Cluj, ministrul a spus că a fost găsită la unitatea medicală o probă neconformă și s-a pus „carantină” pe acel produs. „Din 2012 până în 2015 institutul (Institutul Oncologic Cluj — n.r.) a achiziționat de la firma menționată prin procedură de ofertă deschisă pe SEAP, licitație deschisă, doi dezinfectanți. Practic au fost trei acorduri-cadru și 13 contracte subsecvente. Da, a fost o probă neconformă la Institutul Oncologic Cluj. Este carantină pe acel biocid”, a explicat reprezentantul MS.
În opinia sa, spitalele ar trebui responsabilizate din prisma managementului lor, întrucât „de acolo pornește problema”.