3.4 C
Craiova
sâmbătă, 28 decembrie, 2024
Știri de ultima orăSanatateDe ce ai nevoie în concediu de cardul european de sănătate

De ce ai nevoie în concediu de cardul european de sănătate

În anul 2016, 2.079 de doljeni au solicitat şi au obţinut de la CAS Dolj cardul european sau certificatul provizoriu de înlocuire a cardului european de asigurat, din care 1.060 numai în sezonul estival (Foto: cnas.ro)
În anul 2016, 2.079 de doljeni au solicitat şi au obţinut de la CAS Dolj cardul european sau certificatul provizoriu de înlocuire a cardului european de asigurat, din care 1.060 numai în sezonul estival (Foto: cnas.ro)

Cardul European de Sănătate este „pașaportul“ de care aveți nevoie atunci când vă aflați pe teritoriul unei țări străine. În ultimele două luni, peste 1.000 de doljeni au solicitat documentul la Casa de Asigurări de Sănătate. Pentru că procedurile de obținere a cardului sunt destul de greoaie, unii doljeni, atunci când pleacă în concediu, optează pentru asigurarea privată de sănătate.
Numărul doljenilor interesaţi să obţină cardul european de sănătate a crescut de la an la an, în special în perioada verii, când sunt programate cele mai multe dintre concedii. Din luna iunie și până acum, 1.060 de persoane au solicitat cardul european la Casa Județeană de Asigurări de Sănătate (CAS). Documentul se eliberează gratuit persoanelor care sunt asigurate în sistemul de asigurări sociale de sănătate din România şi sunt la zi cu plata contribuţiilor. În baza acestuia, turiştii, dar şi cei care se află la studii sau într-o călătorie de afaceri în Uniunea Europeană pot avea acces gratuit la serviciile medicale din sectorul public în aceleaşi condiţii ca şi cetăţenii ţării în care călătoresc.

Care este procedura de obţinere?

Cardul este valabil 12 luni de la data eliberării. Cu maximum o lună înainte de expirarea lui, se poate obţine unul nou, urmând procedura normală. Cei care au nevoie de acest document se plâng însă că procedura prin care se poate obține este destul de greoaie. Pentru a intra în posesia cardului european, asiguraţii trebuie să completeze o cerere tip și o declarație pe proprie răspundere privind veniturile. Aceste tipizate se găsesc la sediul CAS Dolj sau pot fi descărcate de pe site-ul instituției. La acestea se anexează copie după buletin sau carte de identitate. În cazul minorilor sub 14 ani, în locul copiei după cartea de identitate se va depune o copie după certificatul de naştere şi o copie după buletinul unuia dintre părinţi. De asemenea, trebuie făcută dovada de asigurat pe ultimii cinci ani, conform legislaţiei în vigoare prin adeverinţa de salariat, decizie de pensionare, talonul de pensionare sau alt act specific. Pentru salariaţii care nu au cinci ani vechime la actualul loc de muncă, este necesară prezentarea, după caz, a documentelor care atestă plata contribuţiei de sănătate pe termenul de prescripţie fiscală: adeverinţe de la angajatorii anteriori, documente care atestă plata contribuţiei de sănătate sau documente care atestă încadrarea într-o categorie de asigurat scutit de plata contribuţiei sau cu plata contribuţiei din alte surse.

„Am preferat să îmi fac asigurare privată“

Dacă asiguratul are nevoie de servicii medicale, este suficient să se prezinte la spitalele publice din statul în care a mers în vacanţă şi să arate cardul european de sănătate. Ulterior, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) decontează tratamentul, tranzacţiile fiind făcute între state.
Pentru a evita drumurile la CAS și birocrația, mulți doljeni preferă să își facă asigurare medicală de călătorie la una din firmele de asigurări. Lucian este unul dintre ei. „Am plecat în concediu în străinătate și am preferat să îmi fac asigurare privată. A costat 60 de lei. Pentru cardul european trebuia să depun tot felul de documente, apoi să aștept până se eliberează. Având în vedere că asigurarea privată nu este costisitoare, și eu și prietenii cu care am plecat în vacanță am apelat la această variantă“, a spus craioveanul.
În baza asigurării private, oamenii se pot trata în caz de urgenţă în orice clinică privată sau publică din ţara în care se află.
În alte țări, oamenii pot solicita cardul european printr-un mesaj trimis de pe telefon.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS