Curățenia este un capitol la care unitățile medicale au mult de lucru. De multe ori pacienții sunt nemulțumiți de condițiile din saloane. În cadrul campaniei de verificare a curăţeniei din spitale, GdS a ajuns ieri la Spitalul Clinic Căi Ferate (CF) Craiova. Aici construcţia veche nu a permis ca fiecare salon să aibă grup sanitar. Nu există nici încăpere separată pentru realizarea clismelor, dar cadrele medicale spun că au amenajat un spaţiu în grupurile sanitare existente.
Clădirea Spitalului Clinic Căi Ferate Craiova este veche, iar lipsa renovărilor face ca unele încăperi să nu ofere pacienților condițiile de care au nevoie.
Unitatea medicală a fost igienizată în totalitate la începutul anului, când spitalul a fost acreditat. Mai sunt însă multe de făcut. Grupurile sanitare sunt vechi. Construcţia veche nu a permis ca fiecare salon să aibă grup sanitar. Pe fiecare secție există o singură baie pentru femei și una pentru bărbați. Pacienții sunt nevoiți să facă duș într-o încăpere unde pe jos este ciment. Băile nu au mai fost moderizate de mult timp, dar cadrele medicale fac igienizare zilnic, astfel încât să fie curățenie.
O problemă o reprezintă faptul că nu există un spaţiu separat pentru pacienţii cărora trebuie să le fie făcută clismă. Bolnavii sunt nevoiți să facă acest lucru în grupurile sanitare. Cadrele medicale spun că au amenajat în băi un spațiu delimitat de o perdea pentru acești pacienți. „Atunci când a fost făcut spitalul nu a fost prevăzut spațiu separat pentru realizarea clismei. Noi am amenajat în băi un spațiu separat care să permită intimitatea fiecărui pacient. Grupurile sanitare sunt dezinfectate zilnic cu substanțe avizate de Ministerul Sănătății“, spune Antoaneta Bădescu, medic responsabil cu infecțiile nosocomiale în Spitalul CF Craiova.
„Chiar dacă nu este modernizat, medicii sunt profesioniști“
Cei mai mulți pacienți internați la Spitalul CF Craiova spun că aleg să se trateze aici pentru profesionalismul cadrelor medicale. Chiar dacă nu tot timpul condițiile sunt cele mai bune, oamenii sunt mulțumiți că li se vorbește frumos. „Este un spital în care nu s-a investit atât de mult pe cât ar trebui, dar prefer să vin aici decât să mă duc în alte unități pentru că este curat, chiar dacă nu este modernizat. Medicii sunt profesioniști și personalul se comportă mai frumos decât în alte spitale“, spune Margareta Mihai.
Lipsa unei igienizări și dezinfecții corecte face ca de multe ori în spitale să apară infecții. La Spitalul CF Craiova au fost raportate de la începutul anului și până în prezent șapte infecții nosocomiale. „Pe fiecare secție este un medic responsabil cu infecțiile nosocomiale care raportează atunci când apare o problemă. Medicul raportează telefonic în ziua respectivă sau în fiecare zi de luni. De la începutul anului au fost raportate șapte infecții nosocomiale la 2.300 de externări. Pentru că noi suntem rețea separată, raportăm infecțiile nosocomiale lunar compartimentului medical de la Ministerul Transporturilor, iar atunci când se înregistrează o infecție cu Clostridium difficile sau un focar de infecție cu TBC, hepatită raportăm și la Direcția de Sănătate Publică Dolj“, explică dr. Antoaneta Bădescu.
Unii dezinfectanți, greu de găsit
Pentru a identifica infecțiile nosocomiale, medicii recoltează zilnic probe din apă sterilă de la blocul operator, probe de pe instrumentar și din soluțiile dezinfectante. După ce produsele Hexi Pharma au fost scoase de pe piață, spitalele au început să folosească dezinfectanți de la alte firme. Problema este că pentru unele dintre ele nu se găsește înlocuitor. „Sunt acele substanțe dezinfectante de plagă care sunt foarte bune pentru perioada postoperatorie. Clorhexim B este produsul firmei Hexi Pharma pentru care nu s-a găsit înlocuitor. Sunt și alte substanțe dezinfectante, dar se pare că acel produs era foarte bun pentru evoluția postoperatorie a plăgilor după cum spun medicii chirurgi“, precizează medicul responsabil cu infecțiile nosocomiale în Spitalul CF Craiova.