Sunt din ce în ce mai mulți bolnavi psihic, iar România este printre țările europene cu cel mai mare număr de astfel de bolnavi, avertizează Organizația Mondială a Sănătății. Țara noastră se situează pe locul trei într-o ierarhie a țărilor cu cei mai mulți bolnavi psihic din Europa, din care fac parte 23 de state. Potrivit specialiștilor OMS, depresia este boala care face cele mai multe victime în rândul românilor: unu din zece este diagnosticat cu această afecțiune. „Cifrele europene arată că 37,2% din populație suferă de boli psihice. Grav este că, în România, cel puțin jumătate din pacienți nu au acces la servicii psihiatrice de diagnostic și tratament. 25% din pacienții cu boli psihice majore, depresie, schizofrenie nu au deloc acces la medici psihiatri“, atrage atenția prof. univ. dr. Tudor Udriștoiu (foto), șeful Clinicii de Psihiatrie din Craiova.
„Pacientul se lovește de birocrație până să ajungă să i se prescrie tratamentul“
Secțiile de neuropsihiatrie din Dolj sunt toate pline de pacienți. Pentru că oamenii au acces cu greu la serviciile de medicină primară, adică la cabinetele de medicină de familie, mai ales în mediul rural, mulți ajung direct în Urgențele spitalelor.
„Jumătate din populația țării are acces cu greu la serviciile medicale primare. Când am început eu meseria, fiecare comună avea un preot, un milițian și un doctor. Acum, medicina de familie s-a privatizat, peste 40% din populație trăiește în mediul rural, unde cu greu mai deschide cineva un cabinet medical. Așa se face că oamenii merg direct în Urgența spitalelor, unde se aglomerează și pacienții sunt nemulțumiți că trebuie să aștepte mult sau nu primesc îngrijiri de calitate“, adaugă prof. univ. dr. Tudor Udriștoiu.
Cu toate că în România numărul persoanelor care suferă de boli psihice este tot mai mare, nu există nici un program național pentru bolile psihice. Ultimul program de acest fel s-a derulat în perioada 2002-2004. „Nu există un program național pentru bolile psihice. Ultimul program național, care era pentru schizofrenie și depresie, a fost în 2002-2004. Rezultatele au fost evidente, pacienții veneau o dată pe lună să își ia medicamentele și se simțeau foarte bine. De atunci nu am mai reușit să avem un astfel de program. Avem o listă de medicamente compensate, dar pacientul se lovește de birocrație până să ajungă să i se prescrie tratamentul de care are nevoie. Trebuie să meargă la medicul de familie să ia bilet de trimitere, care este valabil doar o lună. Când ajunge la medic să ia tratamentul, de multe ori sunt probleme cu cardul de sănătate, pică sistemul, iar omul nu are ce să facă decât să așteapte“, a precizat șeful Clinicii de Psihiatrie din Craiova.
O veste bună pentru pacienți este că, de anul acesta, pacienții cu demență nu mai sunt nevoiți să mai aștepte aprobare de la Casa de Asigurări de Sănătate pentru a beneficia de tratament gratuit.
„Trebuie să se ia măsuri pentru oprirea exodului medicilor“
În cadrul Conferinței Naționale de Psihiatrie și Sănătate Mintală, care are loc zilele acestea în Craiova, medicii atrag atenţia asupra deficitului de psihiatri, dar şi asupra repartizării acestora în teritoriu. „În centrele universitare, pacienții au acces mai bun la medici, dar sunt zone în țară, cum este Moldova, de exemplu, unde există doar doi-trei medici psihiatri. Este nevoie să se dezvolte rețeaua de psihiatrie din țară. Trebuie să se ia măsuri pentru oprirea exodului medicilor. În străinătate se caută foarte mult psihiatri. În ultimii cinci ani, în România, au ieșit de pe băncile facultății 3.500 de medici și au plecat în străinătate 4.000. La un moment dat, am avut 700 de rezidenți, iar jumătate dintre ei au plecat“, a adăugat prof. univ. dr. Tudor Udriștoiu, șeful Clinicii de Psihiatrie din Craiova.