Asemănătoare și totuși atât de diferite, sistemele de sănătate din România, Austria și Germania au un singur numitor comun, numărul mare de pacienți. Diferențele sunt însă multe: dotarea cu aparatură, curățenia din spitale, finanțarea, încurajarea medicilor să facă performanță. Veniți la Caracal pentru participarea la Conferința Societății Ortopezilor și Traumatologilor din Oltenia, prof. dr. Florin Ramadani din Austria și prof. dr. Wilhelm Friedl din Germania au vorbit pentru GdS despre „bolile“ sănătății din România, dar și despre perspectivele asupra sistemului de sănătate românesc.
Nonconformiști. Zâmbitori. Profesioniști într-un sistem medical care le oferă spitale curate, dotate și salarii pe măsură. Medicii care lucrează în alte țări din Europa spun că nu ar veni să lucreze în spitalele din România. Vin însă de multe ori să facă schimb de experiență. Este și cazul prof. dr. Florin Ramadani, care colaborează de ani buni cu medicii din România și din Craiova.
Medicul ortoped a realizat la noi în țară mai multe operații inovatoare, prin care a pus pe picioare mulți pacienți. Îi place să vină să lucreze din când în când alături de medicii români, dar nu ar putea alege să lucreze definitiv în sistemul românesc. Spune că în ultimii ani lucrurile s-au mai îmbunătățit în România, însă, în continuare, în spitale sunt probleme mari. „Lucrurile evoluează și în România. Sunt însă probleme cu lipsa materialelor și a aparaturii. Este nevoie de o schimbare. Am observat că există și mari probleme legate de structura spitalelor și organizarea activității medicale”, a spus prof. dr. Florin Ramadani, medic la Clinica Wels-Grieskirchen din Austria.
„În sănătatea din România sunt foarte multe găuri care trebuie acoperite“
Prof. dr. Florin Ramadani lucrează într-unul dintre cele mai bune sisteme de sănătate din Europa. Cetățenii austrieci sunt asigurați în proporție de 99%. Serviciile publice de sănătate sunt furnizate de către autoritățile federale, provinciale și locale.
Fiecare provincie sau land din Austria are propria instituție responsabilă de serviciile de sănătate. În afară de cetățenii austrieci, aproape două milioane de străini vin anual în Austria să se trateze. Majoritatea se internează în Spitalul Universitar din Viena, care este considerat al treilea ca mărime din lume. „Nu pot compara cele două sisteme de sănătate. Sistemul de sănătate din Austria este foarte departe de cel românesc. În sănătatea din România sunt foarte multe găuri care trebuie acoperite și atunci s-ar putea lucra mai bine“, a precizat prof. dr. Ramadani.
„În România, sunt probleme de organizare și dotare a sistemului“
O mare problemă este că în România încă nu sunt respectate în totalitate ghidurile și protocoalele internaționale, consideră medicul austriac. Însă admite că și în spitalele din Austria există infecții nosocomiale. „Infecții noscomiale avem și noi în spital. Sunt o problemă în toată lumea. Situația este mai gravă acolo unde igiena este precară și unde tradiția și educația sanitară lasă de dorit. Însă, medicii trebuie să înțeleagă că trebuie să respecte regulile și protocoalele medicale internaționale. În România, unii medicii sunt departe de ceea ce ar trebui să facă. Sunt chestii elementare care trebuie învățate și respectate. În Craiova, am observat că se fac intervenții complexe în ceea ce privește endoprotezarea șoldului sau genunchiului. Medicii români au însă nevoie de o dotare mai bună cu aparatură. Eu operez dacă am cu ce, nu îmi place să fac improvizații. Poate că dacă aș profesa în România și aș fi nevoit să mă descurc cu ceea ce am, aș face și eu ca medicii români“, a adăugat prof. dr. Ramadani.
Școala de medicină din România este văzută cu ochi buni de străini, la fel și medicii care merg să lucreze peste hotare. „În spitalul unde lucrez am colegi români. Sunt medici care fac o treabă foarte bună, sunt profesioniști. Școala românească de medicină este foarte bună. În România, sunt probleme de organizare și dotare a sistemului“, a menționat prof. dr. Florin Ramadani.
„În Germania, toți pacienții sunt tratați la fel“
Prof. Wilhelm Friedl a început studiile de medicină la Timişoara, dar a fugit de dictatură în anii ‘70, în Germania de Vest, unde este acum şeful Clinicii de Ortopedie, Traumatologie şi Chirurgia Mâinii din cadrul Spitalului din Aschaffenburg. Colaborează de mulți ani cu medicii ortopezi din Craiova. Prezent la Conferința Societății Ortopezilor și Traumatologilor din Oltenia, organizată la Caracal, acesta a vorbit despre eficiența sistemului de sănătate german și despre probleme pe care le-a sesizat în spitalele din țara noastră. „Am făcut operații în diferite spitale din România. În ultimul timp, am observat o dezvoltare a metodelor și a nivelului de cunoștințe al medicilor. Există multe diferențe între modul de organizare al sistemului de sănătate din Germania și cel din România. Eficiența sistemului nu este la fel ca în Germania, nici dotarea spitalelor. În Germania, toți pacienții sunt tratați la fel, toți beneficiază de aceleași servicii medicale și au acces la ele. Acolo avem 2.000 de spitale. În spitalul unde lucrez eu se fac cam 2.000 de operații pe an la Ortopedie și Traumatologie. Acoperim toată chirurgia aparatului locomotor, inclusiv chirurgia coloanei vertebrale“, a explicat prof. Wilhelm Friedl.
„Medicii trebuie să se gândească în primul rând la pacient“
Regulile de igienă trebuie cunoscute și aplicate de întregul personal medical, care trebuie să lupte pentru a respecta jurământul făcut la începutul carierei. Așa se procedează în Germania. „Nu aș veni să lucrez în permanență în sistemul medical din România. Colaboreze și fac schimb de experiență cu mare plăcere. Medicii români trebuie să știe că mai important decât toți banii este să poți să faci pe cineva sănătos. Medicii trebuie să se gândească în primul rând la pacient. Să se lupte cu impedimentele economice“, a adăugat prof. dr. Wilhelm Friedl.