2.3 C
Craiova
miercuri, 1 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăSanatateGoana după analize de laborator decontate

Goana după analize de laborator decontate

Bolnavii se plâng de faptul că atunci când au nevoie de analize medicale decontate de stat trebuie să aștepte cel puțin o lună (Foto: arhiva GdS)
Bolnavii se plâng de faptul că atunci când au nevoie de analize medicale decontate de stat trebuie să aștepte cel puțin o lună (Foto: arhiva GdS)

Primele două-trei zile din lună aglomerează laboratoarele de analize medicale. Asta pentru că doar la începutul lunii, bolnavii care au avut grijă să se programeze din timp au acces la analize gratuite sau la preţ redus subvenţionat de Casa de Asigurări de Sănătate (CAS). Dacă nu și-au făcut programare cu cel puțin o lună înainte, pacienții trebuie să scoată bani din buzunar. Altfel, nimeni nu îi bagă în seamă.

Teoretic, sistemul medical oferă pacientului român o sumedenie de servicii medicale gratuite. În realitate, de cele mai multe ori, bolnavul trebuie să scoată bani din buzunar și pentru cele mai banale analize medicale. „Îndesăm lunar bani în buzunarele statului prin asigurările pe care le plătim, iar când ajungem în fața cabinetelor medicale, ni se spune același lucru: «Nu avem plafon, trebuie să plătiți». Eu la un salariu de 1.500 de lei net plătesc lunar peste 200 de lei asigurare de sănătate. Când am avut nevoie luna aceasta să merg să îmi fac niște analize gratuite mi s-a spus la toate laboratoarele că nu se poate, că trebuie să mă programez cu cel puțin o lună înainte“, spune Ionela Popa.
În declarațiile Ionelei se regăsesc mulți alți pacienți pentru care analizele medicale gratuite au ajuns un fel de „cadou de la Moș Crăciun“. După drumuri făcute la medic pentru biletul de trimitere și cu cardul de sănătate în buzunar, oamenii care nu au acces la timp la analize sunt revoltați. „De la laborator mi s-a spus că nu se pot face analize oricând. Trebuie făcută programare la sfârșitul lunii. Practic, noi trebuie să ne programăm suferința. Am mers la trei laboratoare. Speram că nu toate au această problemă, dar a fost în zadar. Nu găsești plafon să faci analizele atunci când ai nevoie. Statul ne obligă astfel la resemnare sau la plata serviciilor care, teoretic, sunt gratuite“, spune Felicia, pacientă care suferă de o boală autoimună.

Din patru laboratoare, doar unul mai are plafon

Ne-am pus în locul unui pacient care are nevoie de analize medicale de bază și am bătut la ușa mai multor laboratoare să vedem ce ni se răspunde. Trebuie știut că pentru specialităţi paraclinice, Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Dolj are încheiate 48 de contracte. Printr-un contract încheiat anual, fiecare clinică primește o anumită sumă de bani, numai că fondurile sunt puține și pușculița laboratoarelor se golește din primele zile ale lunii. Pacientul ajunge să colinde din laborator în laborator în speranța că poate face analize decontate de stat. Răspunsul este însă același la toate laboratoarele. „Luna aceasta nu mai avem plafon. Dacă vreți să faceți analize decontate de CAS trebuie să sunați pe 2 decembrie, la ora 7.30, pentru programare. Sunt pacienți care vin și aici pentru programare, dar ordinul ministrului spune că puteți face programare și prin telefon. Dacă nu vreți să așteptați trebuie să plătiți. Analize contra cost puteți să veniți să faceți în orice zi, inclusiv sâmbăta și duminica“, spune reprezentantul primului laborator.
Ne încercăm norocul și la altul. „Din păcate, nu mai avem plafon pentru a face analize decontate luna aceasta. Trebuie să sunați după data de 14. Este posibil ca atunci să mai primim o suplimentare de fonduri. Pentru decembrie nu facem încă programări pentru că nu avem deocamdată plafon disponibil“, este răspunsul primit de la alt laborator din oraș.
Nici la a treia încercare nu avem succes. „Nu mai avem plafon. Sunați la sfârșitul lunii, poate aveți noroc să prindeți ceva în decembrie, dar nu vă pot asigura de nimic. Acum le puteți face numai dacă plătiți“, ni se spune.
Singurul loc unde găsim încă plafon pentru analize este laboratorul Spitalului Județean de Urgență Craiova. Aici oamenii trebuie să vină cu biletul de trimitere și cardul de sănătate și să facă înainte o programare. Reprezentanții unității medicale spun că oamenii încă mai pot veni să facă analize gratuite pentru luna în curs. De regulă, plafonul se termină în ultima săptămână a lunii.

Ce spun reprezentanții laboratoarelor?

Reprezentanții laboratoarelor de analize medicale spun că în ultimii ani în Dolj s-a înmulțit numărul acestor unități. Asta face ca fondurile ce revin fiecărui laborator să fie mai mici. Singura soluție, spun reprezentanții laboratoarelor, este să programeze pacienții în funcție de banii pe care îi primesc de la CAS. „Problema este că în Craiova sunt foarte multe, ceea ce înseamnă că fiecăruia îi revin mai puțini bani lunar. În Olt, de exemplu, sunt mai puține laboratoare și fiecare are bugete mai mari. Poate că ar trebui să se schimbe cumva criteriile prin care sunt introduse laboratoarele în contract cu CAS. Ar trebui să se știe, spre exemplu, că la nivelul județului Dolj este nevoie de două milioane de analize medicale anual, iar acestea se pot face în zece laboratoare și nu în mai multe. Poate ar trebui să crească și bugetul alocat acestui domeniu. În ultimii ani a crescut nesemnificativ suma alocată laboratoarelor. Ca să putem ține o ordine lucrăm pe programări, dacă pacientul nu își face programare cu greu mai găsește plafon pentru luna în curs. Noi pe programări facem analize decontate de stat cam până pe data de 20 a fiecărei luni. Dacă mai rămân cumva bani, mai facem, dacă nu, așteptăm din nou fondurile“, spune Angelica Iliescu, managerul laboratorului Synevo Craiova.
Pe de altă parte, reprezentanții Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), instituția care decide fondurile ce urmează să fie împărțite în fiecare județ, spun că în ultimii cinci ani fondurile alocate laboratoarelor aproape s-au dublat. „S-au mărit sumele acordate pe serviciile de laborator. În 2011 s-au dat 313,1 milioane de lei, iar în 2015 au fost acordate la nivel național 630,4 milioane de lei. Suma este destul de mare, însă banii nu sunt niciodată suficienți. De obicei, plafoanele se termină repede la laboratoarele de notorietate, unde preferă să meargă cei mai mulți pacienți. Banii se împart laboratoarelor în funcție de anumite criterii: aparatură, personal medical, adresabilitate“, a precizat Augustus Costache, purtătorul de cuvânt al CNAS.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS