3.4 C
Craiova
sâmbătă, 28 decembrie, 2024
Știri de ultima orăSanatateMedicul care a dat străinătatea pe Spitalul din Calafat

Medicul care a dat străinătatea pe Spitalul din Calafat

Florin Florescu este medic specialist în Ortopedie și Traumatologie la Spitalul din Calafat (Foto: Claudiu Tudor)
Florin Florescu este medic specialist în Ortopedie și Traumatologie la Spitalul din Calafat (Foto: Claudiu Tudor)

Într-o țară din care în ultimii 15 ani au plecat peste 14.000 de medici, mai există și tineri care merg împotriva curentului. Florin Florescu este unul dintre ei. Este medic specialist în Ortopedie și Traumatologie, școlit la Facultatea de Medicină din Timișoara. După 15 ani de învățat și ore petrecute zi și noapte în Clinica de Ortopedie a Spitalului din Timișoara, tânărul a avut de ales între a pleca în străinătate, a rămâne în Timișoara sau a veni să îngrijească bolnavii în zona din care se trage. A ales ultima variantă, iar de nouă luni lucrează în Spitalul din Calafat, unde se zbate să doteze o sală de operație. 

La fiecare cinci ore, un medic pleacă din România din cauza sistemului care nu oferă prea multe perspective. Mai există însă medici care se încăpăţânează să rămână în țară, să salveze vieţi. Povestea ortopedului Florin Florescu este despre entuziasmul pe care mulți medici tineri încă îl au. Dacă îl întrebi de ce a ales Spitalul din Calafat îți spune că „probabil a fost chemarea pământului“ și zâmbește mulțumit de alegerea făcută. Lucrează de nouă luni aici. E mulțumit că a ajuns într-un spital unde 70% din medici sunt tineri și că în același timp are lângă el „garda veche“, doctorii aflați în prag de pensionare de la care fură meseria.
„Majoritatea colegilor mei sunt plecați în străinătate“

Florin a spus nu clinicilor mari din Occident. S-a stabilit în micul oraș de la malul Dunării. „Am ales să îmi fac meseria aici, în loc să plec în străinătate sau să rămân într-un centru universitar. Majoritatea colegilor mei sunt plecați în străinătate. Nu putem să facem comparație între salariul de aici și cel pe care îl primesc medicii de la clinicile din străinătate. Dar eu am intrat la Facultatea de Medicină cu gândul că lucrurile se vor îndrepta și în țara noastră. Același gând îl am și acum“, spune medicul.
Nu e ușor să își facă meseria într-un sistem medical cu multe lipsuri. Nu are încă o sală de operație, se zbate să cumpere aparatura de care este nevoie pentru amenajarea unui loc unde să poată să opereze în siguranță bolnavii. „Mă încăpățânez să fac lucruri bune și aici. Am mers pe principiul că nu e imposibil. Îmi doresc să demonstrez că se poate face treabă bună și aici. A fost demarat deja un proiect al Secției de Ortopedie. Vrem să punem la punct și să dotăm, atât cât ne permit gradul spitalului și bugetul, o sală de operație nouă. În felul acesta vom putea să oferim sprijin oamenilor din zonă care erau nevoiți să caute serviciile medicale în clinicile din Craiova“, povestește dr. Florin Florescu.

Luptă să doteze o sală de operații

Acum în Secția de Ortopedie de la Spitalul din Calafat lucrează doi medici. În unitatea medicală există o singură sală de operație unde se fac intervențiile de chirurgie generală și cele de ortopedie și traumatologie. „Suntem o echipă formată din doi medici ortopezi. Colegul meu este din «generația veche», se apropie cu pași repezi de pensionare. Dânsul are experiență, eu entuziasm și încercăm să ajutăm cât mai mulți bolnavi. Acum avem o singură sală de operație și ne descurcăm destul de greu pentru că trebuie să așteptăm ca sala să se elibereze. De aceea ne dorim o sală proprie. S-au achiziționat o parte din aparatele și instrumentarele de care este nevoie. Acum facem mai mult de zece intervenții pe lună, dar adresabilitatea crește în fiecare lună“, explică medicul ortoped.
Pentru că nu au o linie de laparoscopie, medicii operează prin metoda clasică. Cazurile care le depășesc competența sunt trimise în Craiova. „Având în vedere dotarea de care dispunem în acest moment nu pot spune că am avut cazuri foarte grave. M-am ocupat, în special, de traumatologie pentru că pentru protezări, de exemplu, este nevoie de o echipă mai mare și de dotări mai bune. Cazurile pe care le putem rezolva bine rămân aici. În cazul în care considerăm că ne depășește gravitatea cazului și nu putem să acordăm cele mai bune servicii, îndrumăm pacientul către spitalele de rang superior. Linia pe laparoscopie de care avem nevoie în spital m-ar ajuta să efectuez intervenții artroscopice (o intervenție chirurgicală ortopedică, minim invazivă cu scop explorativ, diagnostic și terapeutic la nivel articular – n.r.) la nivelul genunchiului, de exemplu. Adresabilitatea pentru astfel de situații este destul de mare“, precizează medicul.

„Oamenii află că problemele lor de sănătate pot avea o rezolvare și aici“

Mulți dintre pacienții din zonă preferă să se trateze la spitalele mai mari din regiune și din țară. Cazurile reușite sunt însă exemplul că medicul poate sfinții locul și oamenii din zonă deja au început să afle că la spital „a venit un medic tânăr și bun“. Cea mai lungă operație pe care medicul a făcut-o la Calafat a durat patru ore și jumătate. „A fost un pacient care a suferit un accident rutier în Grecia, a primit tratament conservator acolo, a venit la mine după două luni de la accident. Avea fractură la ambele oase de gambă. Am reușit împreună cu colegul meu și cu medicul anestezist să facem o operație reușită. Pacientul a venit recent la control și m-am bucurat să văd că acum poate merge foarte bine. M-am lovit de faptul că oamenii din zonă preferă să se opereze la spitalele mai mari din București sau din altă parte. Am observat însă că se pot schimba lucrurile. Oamenii află că problemele lor de sănătate pot avea o rezolvare și aici și că avem rezultate bune la pacienții pe care i-am operat și tratat în spital. Sunt pacienți care aud acest lucru și încep să vină să se trateze și aici, în loc să plece la aproape 100 de kilometri, unde se află cel mai apropiat centru universitar“, povestește ortopedul.
Florin Florescu crede că medicina înseamnă salvare și că sistemul de sănătate poate să fie „vindecat“ dacă fiecare dintre oamenii care îl compun ar înțelege să își facă treaba profesionist. „Toată lumea blamează sistemul medical. Să nu uităm că sistemul este format din oameni. În primul rând, trebuie umblat la mentalitate și dacă tot ne comparăm mereu cu țările europene poate că ar trebui să ne uităm la felul lor de a manageria sistemul și toate situațiile de care se lovesc. Trebuie să lucrăm la mentalitatea oamenilor din sistem», conchide medicul.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS