Clinica de Nefrologie a Spitalului Județean de Urgență Craiova este locul unde lunar ajung pentru tratament sute de pacienți. De multe ori stau și câte doi în pat pentru că secția este supraaglomerată. De 15 ani, clinica nu a mai primit nici un aparat, iar de zece ani nu se mai făcuse nici o renovare. Acum s-a început reabilitarea saloanelor, astfel încât pacienții să fie internați în condiții decente.
Bolile cronice de rinichi afectează peste 1,3 milioane de români. Adresabilitatea către Clinica de Nefrologie de la Spitalul Județean de Urgență Craiova a crescut în ultimii ani. În cele 25 de paturi ale clinicii sunt internați, de multe ori, și câte doi pacienți într-un pat. Acum este și mai greu pentru că două dintre saloane sunt închise pentru renovare.
„Avem saloane cu șapte paturi. De fapt, ar trebui să fie patru paturi“
Supraaglomerarea este principala problemă a secției. Din această cauză, cu greu se poate păstra curățenia, iar riscul de infecții nosocomiale este crescut. Grav este că bolnavii sunt nevoiți să stea internați în astfel de condiții. Cei mai mulți sunt bătrâni, grav bolnavi. Unii abia se mai pot mișca.
„Spațiul destinat acestei clinici este o problemă colosală. Aici ajung oameni aflați în stadiul terminal al bolii de rinichi. Majoritatea sunt pacienți vârstnici, dar am avut și un caz al unui tânăr de 27 de ani. Sunt pacienți care au și alte boli asociate, diabet zaharat, hipertensiune arterială, boli cardiovasculare severe. Riscul este foarte mare la acești pacienți. Nu respectăm nici una dintre condițiile impuse de lege. Avem saloane cu șapte paturi și, de fapt, ar trebui să fie patru paturi, în salonul cu șase paturi ar trebui să avem, conform legii, trei paturi. Sunt situații în care stau doi pacienți în pat. În aceste condiții de supraaglomerare, riscul de infecții nosocomiale este foarte mare. Acum a venit rezultatul de la determinările epidemiologice și, în mod surprinzător, au fost conforme aproape toate probele, atât în clinică, cât și în Centrul de Dializă“, explică prof. dr. Eugen Moţa, șeful Clinicii de Nefrologie.
„Trebuie să respectăm normele și regulile care există“
La un deceniu de când a fost deschisă, Clinica de Nefrologie este reabilitată în totalitate. Șeful clinicii spune că problema rămâne în continuare respectarea circuitelor funcționale, astfel încât pacienții să nu mai fie supuși pericolului infecțiilor. „Este un lucru bun că se face această igienizare după zece ani în care nu s-a făcut nimic. Însă clinica are nevoie de un spațiu adecvat, cu circuite funcționale, care să pună în siguranță pacienții și echipa medicală. Dacă rămânem tot aici ar însemna doar să se facă o cârpeală, ori cârpeli s-au tot făcut. Trebuie să respectăm normele și regulile care există. Trebuie să intrăm în normalitate, să asigurăm bolnavilor spațiu adecvat pentru tratament. Este însă nevoie de luarea unei decizii. Trebuie ținut cont că vorbim de viața pacienților“, adaugă prof. dr. Eugen Moţa.
Paturile și saltelele nu au mai fost schimbate de zece ani
Legea supraviețuirii pare să fie cea care funcționează în spitalele unde bolnavii așteaptă vindecarea. Lista nevoilor pe care le are Clinica de Nefrologie din cel mai mare spital al Olteniei este mult prea lungă. Înainte să înceapă să le înșire, șeful clinicii oftează. Ne spune că bolnavii sunt internați în paturi vechi de cel puțin zece ani, cu saltele uzate. „Avem atât de multe nevoi că nici nu știu cu ce să încep. Paturile pe care le avem le-am «încropit» când am înființat în urmă cu zece ani clinica. Atunci, prin sponsorizare, am cumpărat 12 paturi și noptiere, restul până la 25 le-am luat vechi de atunci. Avem nevoie de mese și saltele noi, măcar pentru condiții decente“, mai spune prof. dr. Moța.
Aparatura esențială lipsește din secție
Altă „boală“ grea pentru pacienții care ajung la Nefrologie este lipsa aparaturii. În clinică nu există nici un ecograf sau un electrocardiograf. În mod normal, spune dr. Moța, ar trebui ca în secție să existe aparate portabile pentru pacienții mobilizați la pat. „Este nevoie de un ecograf pentru că toți pacienții care ajung aici trebuie examinați ecografic. Avem unul pe care l-am cumpărat în urmă cu 15 ani, atunci când Ministerul Sănătății a dat ultima dată bani pentru investiții cu destinația prevenție. Este nevoie și de un electrocardiograf portabil. În mod normal, ar trebui să avem aparat ca să îi examinăm la pat. Astăzi am examinat o pacientă, care nu se poate ridica din pat, cu un ecograf pe care un coleg l-a adus de acasă. Nu cerem dotare extraordinară, dar măcar dotări minime pentru a putea desfășura actul medical în siguranță“, spune șeful Clinicii de Nefrologie.