Zeci de olteni ajung zilnic în Clinica de Ortopedie din cadrul Spitalului Județean de Urgență (SJU) Craiova din cauza fracturilor. Aici sunt trimise multe dintre cazurile din Oltenia care necesită intervenție chirurgicală. În această perioadă, medicii se confruntă cu un val de pacienţi cu fracturi la mâini, picioare și șold, după ce au căzut pe gheaţă. Numai ieri au fost programate 13 intervenții chirurgicale. „Avem foarte mulți pacienți, mai mult decât de obicei. Sunt mulți vârstnici care au fracturi de șold. Majoritatea se internează pentru operație. Cel puțin opt-nouă pacienți care ajung în Unitatea de Primiri Urgențe au nevoie de intervenții chirurgicale“, a explicat conf. univ. dr. Dan Grecu, şeful Clinicii de Ortopedie şi Traumatologie din cadrul SJU.
Medicii se așteaptă în continuare la astfel de cazuri, mai ales de săptămâna viitoare după cele două zile declarate libere la nivel național.
„Avem aparatură, medicamente, dar ne lipsește personalul“
Problema Clinicii de Ortopedie este lipsa personalului medical. Există o singură linie de gardă. „Facem față cu greu situației pentru că nu avem personal. Este nevoie, în primul rând, de mai multe asistente pentru blocul operator, dar și pentru îngrijirea pacienților din clinică. Pentru că nu avem personal nu putem opera nonstop. Există o singură linie de gardă care reușește să acopere jumătate din activitatea operatorie dintr-o zi. Suntem singurul mare spital din țară care funcționează în aceste condiții. Avem dotări cu aparatură, avem medicamente, dar ne lipsește personalul“, atrage atenția șeful clinicii.
Zeci de pacienți, tratați și în spitalele orășenești
Mai mulți pacienți decât în mod obișnuit au ajuns și în Compartimentul de Primiri Urgențe al Spitalului din Filiași. Toate cazurile grave care necesită intervenții chirurgicale sunt trimise la SJU Craiova. La Spitalul din Filiași există cabinet de Ortopedie doar în regim ambulatoriu. „Am avut în jur de zece cazuri în ultimele zile. În general, în această perioadă ajung în Urgență mulți pacienți cu entorse, fracturi. Noi nu avem posibilitatea să intervenim chirurgical, avem doar cabinet în policlinică“, a spus dr. Ioana Dumitru, managerul spitalului.
Aglomerație este în aceste zile și la Spitalul din Segarcea. Medicii ortopezi spun că în ultimele zece zile, foarte mulți pacienți au ajuns în Urgența unității medicale și au avut nevoie de internare. Majoritatea sunt pacienți vârstnici. „În ultimele zile, am avut foarte multe cazuri de fracturi de membre superioare și inferioare. Unele au fost cazuri grave și a fost nevoie să operăm pacienții, în alte cazuri s-a intervenit în ambulatoriu“, a explicat dr. Heedari Hoshang, director la Spitalul din Segarcea.
În ultima lună, 81 de pacienți cu probleme ortopedice s-au prezentat și în Compartimentul de Primiri Urgențe al Spitalului din Calafat. În Secția de Ortopedie au fost internați o parte din bolnavi, iar medicii de aici au făcut și cinci intervenții chirurgicale. Nouă dintre pacienți au fost transferați la Spitalul Județean de Urgență (SJU) Craiova, iar restul au fost tratați în cabinetul de specialitate din policlinică.