Legea persoanelor cu handicap umileşte tot mai mulţi oameni. Corina are 18 ani şi jumătate, însă este dependentă de mama ei. Tânăra suferă de encefalopatie cronică infantilă, întârziere mintală, sindrom piramido-extrapiramidal, probleme oftalmologice. Până anul trecut, fata a fost încadrată în gradul grav cu însoţitor. În urma ultimei evaluări, odată cu trecerea de la minori la adulţi, Corina a primit gradul accentuat, fără drept de a avea însoţitor. Familia ei se judecă în prezent cu DGASPC Dolj.
Printre doljenii care au contestat încadrarea în grad de handicap primită de la Comisia de Evaluare a Persoanelor Adulte cu Handicap Dolj se află şi părinţii Corinei. Aceştia au luptat mult pentru copilul lor, au acceptat diagnosticul primit, au mers cu ea la foarte mulţi medici, au urmat sfaturile specialiştilor pentru recuperarea fetei. „Ca orice părinte, am luptat mult pentru copilul nostru. Din păcate, problemele medicale nu se pot rezolva, nu există vindecare. Este greu, Corina nu se poate descurca singură, nu poate mânca singură, are nevoie permanent de mine sau de o persoană adultă care să o supravegheze. Limbajul nu-l are dezvoltat, repetă în cele mai multe cazuri ceea ce vorbim noi, gândeşte ca un copil…“, a povestit Nicoleta Urdu, mama acesteia. În ciuda problemelor medicale de care suferă, părinţii au dorit cu orice preţ ca fata lor să meargă la şcoală. A urmat Şcoala Specială „Sf. Vasile“, iar de anul trecut este înscrisă la Şcoala Specială „Sf. Mina“ din Craiova. „Ca însoţitor al Corinei beneficiam de asigurări medicale, primeam indemnizaţia de însoţitor, îmi permiteam să stau acasă, să mă ocup doar de ea şi de copilul mai mic. În luna iunie 2016 am trecut prin faţa comisiei pentru o nouă evaluare. Am mers, aşa cum cere legea, pentru a obţine referate medicale de la psihiatrie, acolo unde Corina este luată în evidenţă, de la oftalmologie, având în vedere problemele de vedere pe care le are, la psiholog, la medicul de familie, am efectuat ancheta socială. Toţi specialiştii care au consultat-o pe fata mea au făcut aceleaşi recomandări, că necesită supraveghere şi atenţie permanentă, că are nevoie de însoţitor. Toate aceste referate costă câteva sute de lei anual. În timpul evaluării Corinei, unul din domnii care face parte din comisie m-a întrebat de ce nu o trimit la muncă. Mi s-a părut umilitor gestul acestuia… S-au uitat superficial la ea, nu au ţinut cont de recomandările date de specialişti“, a spus Nicoleta Urdu. În momentul în care a primit certificatul de încadrare – handicap cu gradul accentuat, fără însoţitor -, mama Corinei a depus contestaţie la Comisia Superioară de evaluare a persoanelor adulte cu handicap. După aproximativ două luni, a primit răspuns că trebuie să aştepte până la o nouă evaluare. „Am început să-i caut de lucru, nu puteam rămâne fără asigurări medicale, copiii mei au nevoie de hrană, medicamente. La fel ca şi specialiştii care au consultat-o, consider că are nevoie permanent de mine. Are 18 ani, însă nu s-a schimbat nimic în momentul în care a devenit majoră, starea ei a rămas aceeaşi. Am dat în judecată Comisia de evaluare a persoanelor cu handicap, o să lupt cât o să pot pentru drepturile copilului meu“, a adăugat femeia.
Familia Corinei a început demersurile pentru pensia de invaliditate.
„S-au respectat criteriile de încadrare în grad de handicap“
Reprezentanţii Comisiei de Evaluare a Persoanelor Adulte cu Handicap Dolj susţin însă că evaluarea Corinei a fost efectuată conform criteriilor de încadrare în grad de handicap, iar afecţiunile care au stat la baza acestei încadrări au fost afecţiunea psiho-mentală asociată cu cea vizuală. „Din evaluarea oftalmologică cu care s-a prezentat la comisie nu s-a putut cuantifica gradul de deficienţă vizuală, deoarece bolnava nu a colaborat. Referitor la evaluarea psihologică – atât cea cu care a venit din ambulator (întârziere mintală medie), cea efectuată de psihologul Serviciului de Evaluare Complexă a Persoanelor Adulte cu Handicap (întârziere mintală medie), cât şi a psihologului comisiei -, este reprezentativă pentru încadrarea în grad de handicap accentuat, conform criteriilor de încadrare în grad de handicap, şi anume Ordonanţa nr. 762/1992/2007. Familia a formulat contestaţie la Comisia superioară de evaluare a persoanelor adulte cu handicap şi a primit răspuns că s-au respectat criteriile de încadrare în grad de handicap. Ţinem să precizăm că criteriile de încadrare în grad de handicap la adulţi diferă de cele de încadrare de la minori, din acest motiv apar foarte multe nemulţumiri“, a precizat dr. Claudia Popa, preşedinta Comisiei de evaluare a persoanelor adulte cu handicap Dolj.
În anul 2016, dintr-un total de 5.509 persoane evaluate, 497 au contestat certificatele de încadrare în grad de handicap. În Craiova, la 1 ianuarie 2017 se aflau în plată 447 de asistenţi personali pentru persoanele cu handicap.
În România, la sfârşitul anului trecut – 779.814 de persoane cu handicap
La 30 septembrie 2016, numărul total de persoane cu dizabilităţi comunicat Autorităţii Naţionale pentru Persoanele cu Dizabilităţi a fost de 779.814. Dintre acestea, 97,82% (761.831 persoane) se află în îngrijirea familiilor şi/sau trăiesc independent (neinstituţionalizate) şi 2,18% (17.983 persoane) se află în instituţiile publice rezidenţiale de asistenţă socială pentru persoanele adulte cu dizabilităţi. Numărul persoanelor cu vârsta de peste 50 de ani reprezintă 68,98% din totalul persoanelor adulte cu dizabilităţi.
Din centralizarea datelor pe grupe de vârstă rezultă că 57,97% sunt persoane cuprinse între 18-64 de ani (415.975 de persoane) şi 42,03% au peste 65 de ani (301.587 de persoane).