4 C
Craiova
miercuri, 13 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăSanatatePacienții așteaptă și nouă luni pentru un tomograf sau RMN

Pacienții așteaptă și nouă luni pentru un tomograf sau RMN

Bolnavii din Oltenia, care au nevoie de un tomograf sau un RMN, sunt nevoiți să aștepte luni bune dacă vor să beneficieze gratuit de aceste investigații
Bolnavii din Oltenia, care au nevoie de un tomograf sau un RMN, sunt nevoiți să aștepte luni bune dacă vor să beneficieze gratuit de aceste investigații

Bolnavii din Oltenia au cu greu acces la investigațiile de înaltă performanță: tomograf, RMN. Banii decontați de stat pentru unitățile medicale care se află în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) se termină din primele două zile ale lunii. În această situație, bolnavii fie intră pe liste de așteptare, care se întind și pe șase luni, fie sunt nevoiți să scoată bani din buzunar dacă vor să facă investigațiile la timp.

 Liste de așteptare de luni de zile pentru investigații gratuite, cu asta se confruntă pacienții olteni cărora medicii de recomandă să facă un computer tomograf (CT) sau un RMN. Puține spitale de stat sunt dotate cu aparatură de înltă performanță, iar accesul pacienților este limitat la aceste servicii. În Dolj, de exemplu, Spitalul Județean de Urgență Craiova este singura unitate din județ dotată cu RMN și CT. Din iulie, aici există un RMN nou, de care beneficiază lunar aproximativ 300 de pacienți. În ultimii doi ani, spitalul a fost dotat cu două aparate computer tomograf (CT) noi. Din vara anului trecut, pacienții au acces și la investigații de rezonanță magnetică (RMN). Aici a fost montat un aparat RMN nou, de care beneficiază aproximativ 300 de bolnavi. Este unul dintre puținele din țară pe care se pot face investigații cu anestezie generală. Aceasta permite ca investigația să fie făcută și la copii sau la pacienții claustrofobi. În 2017, valoarea de contract a SJU Craiova cu Casa de Asigurări este de 366,224 lei. Suma nu reușește să acopere toate cerințele pacienților.
În prezent, 1.500 de pacienți se află pe lista de așteptare a acestei unități medicale, ceea ce înseamnă că pot sta cam șase luni. De la 1 aprilie intră în vigoare un nou contract. În cazul în care suma acordată spitalului crește, timpul de așteptare al pacienților se poate reduce. „Acest lucru depinde și de noul buget pe care unitatea medicală o să-l aibă alocat de la 1 aprilie, când intră în vigoare noul contract cu CAS Dolj. Ne-am dori să putem oferi servicii medicale gratuite mai multor pacienți. La noi ajung multe cazuri urgente din toată Oltenia pentru care suportăm aceste investigații gratuit“, explică dr. Bogdan Fănuță, manager SJU Craiova.
„La noi, timpul de așteptare este cam de două luni“

În Dolj, pe lângă SJU Craiova, în contract cu CAS se mai află trei unități private, dar și UMF Craiova. Odată cu noul contract, alți doi furizori din județ vor putea oferi pacienților investigații de înaltă performanță decontate, printre ele și Spitalul din Băilești, care ar deveni astfel singurul spital municipal care ar oferi astfel de servicii medicale.
Mulți dintre doljeni se adresează însă clinicilor private. Centrului Prima Medical din Craiova anul trecut i s-au adresat peste 13.000 de bolnavi. Aici lista de așteptare pentru cei care vor să facă investigații gratuite este de două luni. „La noi, timpul de așteptare este cam de două luni pentru pacienții care vor să facă un CT sau un RMN decontat de CAS. Practic, oamenii își fac programare și plafonul se epui­zează din primele două-trei zile ale lunii. Banii se termină repede pentru că noi primim cam 100.000 de lei pe lună de la CAS. Ca să nu mai fie liste de așteptare, având în vedere numărul pacienților care ni se adresează, ar trebui să primim cam 300.000 de lei. Pentru un CT la cap, spre exemplu, CAS ne decontează puțin peste 100 de lei, iar pentru un RMN, 396 de lei“, spune Dan Bondari, directorul Centrului Prima Medical.

Până la nouă luni de așteptare pentru un RMN la SJU Slatina

Trei furnizori au, în județul Olt, contract cu CJAS pentru investigațiile RMN. Unul este Spitalul Județean de Urgență Slatina, ceilalți doi vin din mediul privat – San Med și Eligon. Banii nu ajung nici unuia dintre aceștia, listele de așteptare mărindu-se de la o zi la alta.
Pacienții care au nevoie de o investigație de mai mare finețe, dar care nu constituie o urgență, pot figura până la nouă luni pe lista de așteptare la Spitalul Județean de Urgență (SJU) Slatina. Banii primiți în baza contractului cu CJAS nu permit mai mult de 20 de investigații, în medie, lunar. „Avem programări până în luna noiembrie. Bineînțeles că le transmitem pacienților că va fi nevoie să obțină un nou bilet de trimitere, pentru că acesta are valabilitate trei luni. Dar, cu toate că timpul de așteptare este foarte mare, puțini sunt cei care renunță, pentru că prețul nu și-l poate permite oricine“, a declarat directorul medical al spitalului slătinean, dr. Cătălin Pătru.
În cazul în care pacienții s-ar hotărî, în cele din urmă, să suporte din buzunar investigația, prețurile variază între 350 de lei (fără substanță de contrast) și poate depăși 1.200 de lei. „Dacă avem pacienți care necesită un RMN de complexitate mare, zece cazuri pot să consume bugetul din luna respectivă“, a mai precizat directorul medical al SJU.

„Îi înțelegem, e adevărat, sunt asigurați,nu-și permit costuri atât de mari”

Bugetul alocat sectorului imagistică medicală se împarte, de altfel, între RMN, CT, radiologie și ecografie. Se încearcă, până la recomandarea unei analize RMN, epuizarea celorlalte metode de diagnostic. „Evident că, numeric, sunt mai multe investigațiile CT, sau ecografiile, sau investigațiile radiologice pe care le putem face, dar acest tip de investigații, până la urmă, sunt mai ușor de suportat, ca și cost, și pentru pacienți. E greu, în schimb, să-i facem să înțeleagă de ce primesc, să zicem, din policlinică bilet de trimitere și vin și noi îi punem pe lista de așteptare. Îi înțelegem, e adevărat, sunt asigurați, nu-și permit costuri atât de mari, dar, la rândul nostru, n-avem ce face“, mai spune dr. Pătru. Chiar și pentru o investigație RMN la cerere se poate aștepta în jur de o săptămână, în aceste cazuri fiind nevoie de pregătirea pacientului, de celelalte analize care îi pot fi solicitate, de obținerea indicației medicului etc.
Dacă din fondurile contractate pentru ambulatoriu nu se reușesc mai mult de 20 de investigații pe lună, pentru pacienții internați problema se pune altfel. „Avem zile în care facem, poate, și cinci – șase investigații pe zi, pentru că acest RMN presupune o evaluare de cel puțin 40 de minute – o oră, în funcție de zona examinată. Dacă ne luăm banii pe măsura cheltuielilor într-un astfel de caz? De cele mai multe ori cred că nu și încercăm să epuizăm toate celelalte posibilități de diagnostic înainte de a recomanda RMN-ul, însă sunt anumite situații în care se impune RMN-ul, când, poate, pacientul are o contraindicație la CT din cauza unei reacții la o anumită substanță“, a spus directorul, menționând că cei mai mulți pacienți cu indicația de RMN vin din zona oncologică și neurologică, fără ca patologia să se oprească aici.

„Dintr-o «plăcintă» care este bugetul alocat serviciilor de imagistică mănâncă toți furnizorii”

Cât de mare ar trebui să fie bugetul, astfel încât așteptarea să nu presupună măcar solicitarea unui nou bilet de trimitere, lucrurile sunt clare, mai spune medicul. „De trei ori mai mare dacă ar fi, lucrurile ar sta altfel. Din păcate, dintr-o «plăcintă» care este bugetul alocat serviciilor de imagistică mănâncă toți furnizorii din județ, iar dacă în timp mai apar și alții, aceeași sumă se va împărți la și mai mulți“, a mai spus acesta.
Lucrurile nu sunt cu mult diferite nici la furnizorii privați. La Eligon, de exemplu, așteptarea poate să dureze și cinci luni. „Rar se întâmplă să renunțe la programare, să știți, chiar dacă obțin un nou bilet de trimitere. Costul nu este deloc ușor de suportat“, a precizat un reprezentant al cetrului din Slatina.

Gorj: Peste 700 de pacienţi, pe liste pentru investigaţii RMN

Unii bolnavi din Gorj care au nevoie de investigaţii RMN riscă să nu mai fie în viaţă până când le va veni rândul pe lista de aşteptare. La Spitalul Judeţean de Urgenţă din Târgu Jiu se află un singur aparat pentru investigaţii RMN. Din cauză că sunt peste 700 de solicitări depuse, în ritmul actual ultimele solicitări vor putea să fie onorate abia peste un an. Numărul mare de persoane de pe lista de aşteptare are legătură şi cu faptul că este vorba de bolnavi care aşteaptă să beneficieze de compensarea analizelor RMN, prin Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Gorj. „A mai scăzut numărul celor care se află pe lista de aşteptare. A ajuns undeva la 700 şi, din câte am înţeles, s-au mai mărit fondurile pentru contractul viitor şi va mai scădea acest număr. Încercăm să venim cu ele la zero. Intenţionăm, dar să vedem dacă şi reuşim. Sunt şi persoane care aşteaptă de un an. Scăderea faţă de anul trecut este de 300“, a declarat Cristi Paicu, directorul Laboratorului de imagistică medicală, din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Jiu.
400 de lei, un examen RMN

Potrivit reprezentanţilor Spitalului Judeţean de Urgenţă din Târgu Jiu, un examen RMN costă minimum 400 de lei. Vestea bună este pentru bolnavii care solicită examinare la Computerul Tomograf. Aceasta este gratuită şi nu există liste de aşteptare. Tomografiile sunt realizate imediat dacă este vorba de urgenţe şi în câteva zile, dacă sunt solicitări normale. „Cei care nu necesită o urgenţă aşteaptă, dar nu mai mult de două zile. Este gratis examinarea la Computerul Tomograf“, a menţionat Costinel Popescu, purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu Jiu.

Pacienţii din Drobeta Turnu Severin aşteaptă şi mai bine de două luni pentru un RMN

La Drobeta Turnu Severin funcţionează două aparate de rezonanţă magnetică, însă ambele aparţin unor clinici private. Din lipsă de fonduri, Spitalul Judeţean nu are un astfel de aparat, ci doar un computer tomograf, care până anul trecut avea o vechime de aproape 15 ani, abia mai funcţiona şi uneori existau şi erori grave de diagnosticare. În 2016 a fost achiziţionat un CT nou, singurul din judeţ, pentru care timpii de aşteptare sunt de aproximativ zece zile. „Dacă este vorba de o urgenţă, examenul medical este efectuat imediat, dar în caz contrar pacienţii pot aştepta şi până la zece zile“, a declarat doctorul Cristian Jianu, purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean Mehedinţi.
Nu la fel stau lucrurile pentru un examen medical cu rezonanţă magnetică. Cele două astfel de aparate din Drobeta Turnu Severin sunt private. Dacă eşti dispus să bagi mâna în buzunar pentru sănătatea ta şi desigur ai şi resurse financiare, poţi face oricând examenul. De regulă mergi astăzi la programare şi mâine ai făcut deja RMN-ul. Dacă nu, Dumnezeu cu mila, pentru că ai de aşteptat cam două luni sau poate mai bine, cu trimiterea de la specialist în mână. Una din cele două clinici dotate să facă un astfel de examen nici măcar nu face programări în această perioadă, deoarece nu se ştie nici până acum care sunt fondurile alocate de Casa Judeţeană de Asigurări pentru serviciile de imagistică. În acest centru, un examen RMN pentru o anumită parte a corpului costă 450 de lei. În cazul unui RMN la coloana vertebrală, spre exemplu, acesta se efectuează pe un anume număr de vertebre, iar dacă recomandarea medicului este ca numărul vertebrelor examinate să fie mai mare, atunci RMN-ul poate costa 900 de lei sau chiar mai mult. În cea de-a doua clinică privată, tariful examinării este cu 100 de lei mai mic, adică 350 de lei, dar la fel, creşte în cazul în care medicul specialist a prescris o examinare mai complexă. Aici există o listă de aşteptare. Mergi la clinică cu trimiterea eliberată de medicul specialist, eşti trecut pe această listă şi aştepţi să primeşti un telefon acasă. El poate veni după 50 de zile sau chiar mai mult, pentru că există situaţii în care programările se fac şi după două luni. Asta, desigur, în cazul în care nu eşti dispus să plăteşti, pentru că atunci programarea se face de pe o zi pe alta.
Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate din Mehedinţi a primit în bugetul pentru anul acesta suma de 7.889.000 de lei pentru efectuarea de servicii RMN sau alte servicii imagistice. Este o sumă cu aproximativ 1,7 milioane de lei mai mare decât anul trecut, dar se pare tot insuficientă, din cauza numărului mare de astfel de examene.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS