3.4 C
Craiova
sâmbătă, 28 decembrie, 2024
Știri de ultima orăSanatateMii de femei mor anual din cauza cancerului de col uterin

Mii de femei mor anual din cauza cancerului de col uterin

Peste 2.000 de românce diagnosticate cu cancer de col uterin mor anual, dar la noi nu există un program de prevenție ca în alte țări (Foto: Arhiva GdS)
Peste 2.000 de românce diagnosticate cu cancer de col uterin mor anual, dar la noi nu există un program de prevenție ca în alte țări (Foto: Arhiva GdS)

România se situează pe primul loc în Europa în ceea ce privește mortalitatea cauzată de cancerul de col uterin, peste 2.000 de românce diagnosticate cu această boală pierzându-și viața anual. Medicii de familie spun că toate campaniile de vaccinare anti-HPV de până acum au eșuat. De cele mai multe ori, pacientele nu sunt informate și ajung la medic când este prea târziu.
România ocupă primul loc în Europa la cazurile de cancer de col uterin, numărul femeilor depistate cu această boală necruţătoare fiind şi de zece ori mai mare decât în alte ţări.
Cancerul de col face ravagii în Europa, unde peste 60.000 de femei sunt diagnosticate anual cu această boală. Dintre acestea, aproape 4.000 sunt românce. Rata mortalității în țara noastră este de 2,7 ori mai mare decât în majoritatea țărilor din Europa Centrală și de Est, și de șase ori mai mare decât media din statele membre ale UE. „România are cele mai înalte rate de incidenţă şi mortalitate prin cancer de col uterin din Europa. Este a treia cauză de mortalitate prin cancer la femeile din România, după cancerul mamar şi cel colorectal. Mortalitatea mare este explicabilă prin faptul că la noi în țară diagnosticul este pus în stadii tardive ale bolii, când neoplazia este invazivă“, arată datele Institutului Național de Sănătate Publică.

„Prima campanie de vaccinare anti-HPV a eşuat lamentabil“

Cancerul de col uterin este singura formă de cancer care poate fi prevenită prin vaccinare. Dacă în statele din Occident procentul femeilor care suferă de cancer de col a scăzut mult datorită programelor de prevenție, în România nu se poate vorbi de un program de prevenție bine pus la punct la nivel național, ci mai degrabă de un eșec al acestuia. Problema pleacă încă de la vaccinarea anti-HPV. Trebuie știut că aproximativ 70% din totalul cazurilor de cancer de col uterin sunt provocate de două tulpini HPV (16 și 18), acestea fiind țintite de vaccinul anti-HPV. În România, prima campanie de vaccinare a început în 2008, când Ministerul Sănătăţii a cumpărat peste 270.000 de doze de vaccin anti-HPV. Campania însă a eșuat, susțin medicii. „În România, prima campanie de vaccinare anti-HPV a eşuat lamentabil. A doua oară a fost o fantomă de campanie, că vaccinul a fost în Progamul Național de Imunizări (PNI), dar numai în limita fondurilor disponibile, adică deloc. A treia oară, acum adică, vaccinul e cuprins iar în PNI, dar fără steluţă, adică statul român îl va procura pentru părinţii care solicită. În România, femeile tinere mor din cauza cancerului de col uterin, un trist record plasându-ne pe primul loc în Europa la mortalitatea femeilor tinere prin această boală. În tot acest timp, mulți împrăştie minciuni în legătură cu acest vaccin, împiedicând părinţii să decidă responsabil“, a spus dr. Sandra Alexiu, vicepreședinte al Societății Naționale de Medicina Familiei.

„Din cauza lipsei meto­de­lor de prevenție se pierd foarte multe vieți“

În Dolj, în evidențele Direcției de Sănătate Publică (DSP) Dolj figurează 1.871 de paciente care suferă de cancer de col uterin. Multe dintre ele sunt diagnosticate în Secţia de Obstetrică-Ginecologie din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Craiova. „La noi în clinică vin săptămânal două-trei femei cu cancer de col în stadiu avansat. Patru-cinci cazuri pe săptămână au nevoie de intrevenții chirurgicale, iar în jur de zece femei ajung la spital cu cancer de col în stadiu incipient“, a declarat prof. univ. dr. Nicolae Cernea, şeful secției.
Despre vieți pierdute din cauza lipsei de informare și a unor măsuri care să susțină femeile să prevină cancerul de col vorbesc și reprezentanții pacienților. Cezar Irimia, președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer, a văzut cum programul de vaccinare a eșuat în România sub ochii tuturor. „Ne-am implicat și noi în prima campanie de vaccinare anti-HPV, problema a fost că MS nu a făcut informarea femeilor, a părinților. În alte țări, această informare este făcută frecvent, la noi a fost denigrată prin legătura cu unele decese. În acel moment s-a implicat Agenția Internațională a Medicamentului, care a explicat că nu există probleme cu acest vaccin și că nu se poate face legătura între acele decese și vaccinare. Așa s-a ajuns la eșec. Ministerul a achiziționat în urmă cu câțiva ani doze de vaccin anti-HPV, dar pentru că s-a refuzat imunizarea, știu că mare parte din doze au fost aruncate. Trebuie însă înțeles un lucru: cancerul de col uterin este singura formă de cancer care are o formă de prevenție prin vaccinare și trebuie să ne folosim de această armă! Acum, MS preferă să dea banii pe tratamente și nu pe metode de prevenție. Nu se știe câte fete și femei sunt vaccinate în acest moment. Trebuie știut însă că din cauza lipsei metodelor de prevenție se pierd foarte multe vieți“, a spus Cezar Irimia.

Se încearcă lansarea unui nou program

Institutul Național de Sănătate Publică încearcă să pună la punct un program național de prevenție pentru cancerul de col uterin, care să cuprindă atât doze gratuite de vaccin anti-HPV, cât și testul Babeș-Papanicolau. „După ceea ce s-a întâmplat în 2008, guvernul a renunțat să mai cumpere doze de vaccin. Vaccinul a fost reintrodus în programul național în 2013, cu steluță, ceea ce însemna că se administra pe bază de cerere. Am strâns atunci semnături de la părinți prin care ceream să fie oferit gratuit, dar guvernul nu a mai cumpărat doze de vaccin. Anul acesta se încearcă reluarea campaniei de vaccinare anti-HPV, Institutul Național de Sănătate Publică (INS) dezvoltă un program național care vizează în primul rând informarea publică, dar și programul de screening. Iar pentru prima dată vaccinarea HPV nu mai are steluță, ceea ce ar însemna ca vaccinul să fie cumpărat de MS. Conform declarațiilor publice făcute se pare că sunt bani“, a explicat dr. Dumitra Gindrovel, coordonatorul Grupului Național de Vaccinologie din cadrul Societății de Medicină de Familie și secretar în cadrul Comisiei de Medicină de familie din Ministerul Sănătății.

„Testul Babeș-Papanicolau și vaccinarea pot să salveze 2.000 de vieți“

Medicul spune că atât vaccinarea, cât și testul Papanicolau trebuie să facă parte obligatoriu dintr-un program național gratuit, așa cum se întâmplă și în alte state. În acest moment, femeile sau părinții care doresc imunizarea fetițelor lor trebuie să cumpere vaccinul, care costă în jur de 600 de lei. Vârsta recomandată este între 10 și 15 ani. „În alte țări, există și programe de recuperare, adică și femeile care nu au făcut vaccinul până la 25 de ani pot fi vaccinate. În România, în fiecare an descoperim aproximativ 4.000 de femei bolnave de cancer în stadii avansate, din care 2.000 mor. Cifrele sunt de necomparat cu alte țări. De exemplu, Marea Britanie are cifre de 15 ori mai mici decât ale noastre, asta pentru că au un program de screening foarte bine pus la punct. Acesta constă în examenul Babeș-Papanicolau pentru orice femeie care depășește vârsta de 25 de ani, până la 65, care se face la trei sau la cinci ani. Lumea occidentală a reușit să scadă prin acest screening cazurile de cancer de col. În plus, Marea Britanie are acoperire de aproape 90% la vaccinarea HPV. La noi, mor femei în continuare de această boală, din păcate. Trebuie să se înțeleagă că profilaxia – atât testul Babeș-Papanicolau, cât și vaccinarea – pot să salveze aceste 2.000 de vieți care se pierd anual“, a precizat dr. Dumitra Gindrovel.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS