În Dolj este epidemie de rujeolă, Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș“ din Craiova este în carantină, cinci copii au murit și alții sunt internați în spitale. Copii bolnavi de rujeolă sunt și în restul județelor Olteniei. Cele mai multe cazuri au fost diagnosticate în Olt. Spre deosebire de județul Dolj, însă, în restul regiunii nici un copil nu a decedat din cauza rujeolei. Majoritatea micuților care au făcut rujeolă sunt nevaccinați. Marea problemă este că, deși tot mai mulți copii se îmbolnăvesc, din cabinetele multor medici de familie lipsește vaccinul ROR. Reprezentanții Direcțiilor de Sănătate Publică (DSP) spun că au făcut comenzi, dar Ministerul Sănătății încă nu a trimis nici o doză.
Epidemia de rujeolă din Dolj a alarmat părinții din toată Oltenia. GdS a relatat despre numărul mare de cazuri de rujeolă din Dolj în mai multe articole. (http://www.gds.ro/Sanatate/2017-04-13/spitalul-de-boli-infectioase-victor-babes-din-craiova,-carantina-cinci-copii-au-murit-dolj-din-cauza-rujeolei,-alti-38-internati/). Nici restul județelor din Otenia nu sunt însă ferite de această boală. În prezent, în Spitalul Judeţean de Urgență (SJU) Slatina sunt internați șase copii cu rujeolă. „Au fost internați 12 copii. Nu am avut nici un deces în spital din cauza rujeolei“, spune Elena Vișan, managerul Spitalului Judeţean de Urgență (SJU) Slatina.
Din octombrie 2016 și până în prezent, în Olt 74 de copii s-au îmbolnăvit de rujeolă. „52 de copii dintre aceștia au avut până în nouă luni, deci nu împliniseră vârsta de vaccinare. Toți au fost internați în spital și au primit îngrijire medicală. Nu au fost însă cazuri la care să apară complicații“, a precizat Mirela Madan, șefa Serviciului de Sănătate Publică din cadrul DSP Olt.
91 de cazuri de rujeolă în Gorj, în Mehedinți – 68
În Gorj, în luna martie au fost 21 de cazuri de rujeolă. Toți copiii care au făcut boala erau nevaccinați. Un copil din Gorj a murit din cauza rujeolei, dar nu figurează în datele DSP din județ pentru că a decedat la Spitalul Județean de Urgență Craiova. În total, în ultimele luni, în acest județ, 91 de copii s-au îmbolnăvit de rujeolă.
În Mehedinți, cei mai mulți copii cu rujeolă au fost din zona Baia de Aramă, dar medicii spun că nu se poate vorbi o de epidemie. În total, din 2016 până acum în județ au fost 68 de cazuri de rujeolă. Dintre acestea, 28 au fost anul trecut. „Anul acesta, cele mai multe îmbolnăviri au fost în luna martie, mai exact 18 copii. Este vorba de copii nevaccinați. Nu a fost nici un deces în județ din cauza rujeolei“, explică Cristiana Chiriloiu, purtător de cuvânt în cadrul DSP Mehedinți.
Dozele de vaccin lipsesc, copiii în pericol
Medicii recomandă vaccinarea copiilor pentru a putea preveni îmbolnăvirea. Mulți părinți însă se plâng de faptul că atunci când merg cu copilul la medicul de familie li se spune că nu mai există doze de vaccin ROR. În Dolj, unii medici de familie nu au mai primit doze de vaccin de mai bine de două luni. În Mehedinți, pentru că medicii nu au mai avut vaccin s-a făcut un transfer de doze din alte județe în luna ianuarie. Problema este că mulți dintre medici deja au rămas din nou fără vaccinul care apără copiii de rujeolă. „La sfârșitul lunii martie, medicii mai aveau în total 118 doze de vaccin. Unii dintre ei au mai avut doze pentru că în luna ianuarie am primit prin transfer vaccin din alte județe. Însă și acestea sunt pe terminate. DSP Mehedinți a făcut comandă de doze de vaccin împotriva rujeolei, dar încă nu am primit nimic de la Ministerul Sănătății“, adaugă purtătorul de cuvânt al DSP Mehedinți. Nici medicii de familie gorjeni nu mai au doze de vaccin ROR, conform reprezentanților Direcției de Sănătate Publică Dolj.