2.8 C
Craiova
marți, 14 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăSanatateChinurile bolnavilor înscriși pentru tratament în străinătate

Chinurile bolnavilor înscriși pentru tratament în străinătate

Mulţi bolnavi din Oltenia care au fost diagnosticaţi cu boli grave şi nu pot fi trataţi în România aşteaptă şansa de a ajunge la o clinică din străinătate. Birocraţia însă îi pune pe drumuri, pe liste de aşteptare, deşi viaţa lor depinde de intervenţia rapidă a specialiştilor, de operaţii chirurgicale. Copii şi adulţi ajung la mila unui sistem bolnav, la rândul lui. Cei interesaţi au posibilitatea de a ajunge la clinici de peste hotare, unde tratamentele să fie decontate de statul român, atât prin intermediul Caselor de Asigurări de Sănătate, cât şi al Direcţiilor de Sănătate Publică. Puţini sunt cei care ştiu de paşii pe care trebuie să îi urmeze pentru a ajunge la tratament prin DSP.

În urmă cu numai câteva zile v-am prezentat în GdS povestea Georgianei, fata de 16 ani, a cărei viață depinde de un tratament de 60.000 de euro (Marş pentru o elevă de 16 ani, a cărei viaţă depinde de un tratament de 60.000 euro). Pentru că terapia nu este posibilă în țară, tratamentul poate fi susținut în străinătate prin intermediul Ministerului Sănătății. Demersul ar fi următorul: prezentarea cazului comisiei regionale din cadrul Direcției de Sănătate Publică (în acest caz, DSP Dolj), obținerea recomandării din partea respectivei comisii, iar pe baza recomandării se contactează trei clinici care au în ofertă astfel de servicii, alegându-se prețul cel mai mic. Pentru că părinții nu au știut de tot acest parcurs, au contactat deja o clinică din Franța, care le-a transmis că terapia costă 57.000 de euro. În funcție însă de recomandarea comisiei regionale vor fi nevoiți să susțină, eventual, diferența costului de la cât suportă statul (cea mai mică ofertă), la costul real sau să obțină o programare de la unitatea medicală cu cel mai mic preț. Georgiana trebuie să înceapă tratamentul pe 22 mai, conform programării. Trebuie însă ca mai întâi să primească avizul comisiei din cadrul DSP Dolj. Așteptarea o costă însă zile din viață, așa cum se întâmplă și cu alți pacienți care se pierd pe liste de așteptare.

Două cereri pentru tratament în străinătate, în așteptare la DSP Dolj

În Craiova, care este singurul centru universitar din regiune, se strâng comisiile de specialiști care pot da avizul dosarelor ce merg mai departe către aprobare la Ministerul Sănătății. Reprezentanții DSP Dolj spun însă că nici aici nu există comisie pentru fiecare afecţiune, astfel că unii bolnavi sunt trimiși la Bucureşti sau în alte centre universitare din ţară. „Dacă nu există posibilitatea efectuării tratamentului în România, medicul curant trebuie să facă un referat în care să specifice acest lucru. Pacientul (reprezentantului legal sau aparţinătorului acestuia) trebuie să vină apoi la DSP să depună o cerere. În plus, trebuie să aducă documentele medicale (copie de pe foaia de observaţie clinică generală, bilet de ieşire din spital, analize medicale, recomandarea medicului curant de specialitate privind efectuarea tratamentului în străinătate etc.) la Compartimentul de Asistenţă Medicală şi Programe, dar şi procesul-verbal pentru trimitere la tratament medical în străinătate, completat de Comisia de specialitate teritorială Craiova. Propunerile Comisiei de specialitate teritorială Craiova trebuie să cuprindă cel puţin trei clinici unde bolnavul poate efectua tratamentul recomandat, furnizând şi datele de contact ale acestora: adresa, telefon, fax. Apoi, corespondenţa cu clinicile din străinătate se efectuează de către DSP, de către bolnav sau reprezentantul legal al acestuia, în urma unui angajament scris, dacă îşi exprimă opţiunea, în care să se precizeze: acceptul clinicii, costul estimativ al tratamentului, modalitatea de plată, numărul de cont al clinicii, data programării pacientului pentru internare“, spune dr. Ștefan Popescu, purtător de cuvânt al DSP Dolj.
În anul 2016, la DSP Dolj a fost depusă o singură cerere de tratament în străinătate. Bolnavul a ajuns însă în acest an la clinica de peste hotare. În acest an sunt deja două cereri pentru tratament în străinătate depuse, care se află în lucru.

Viețile pacienților se pierd printre punctaje și așteptare

Conform Ordinului Mi­­nis­terului Sănătăţii nr. 50/2004 privind metodologia de trimitere a unor categorii de bolnavi pentru tratament în străinătate iniţierea de către direcţiile de sănătate publică judeţene a procedurii de obţinere a aprobării pentru efectuarea tratamentului în străinătate se face numai după ce pacientul a parcurs şi epuizat toate nivelurile de asistenţă medicală în ţară şi există recomandarea medicului specialist de ultim nivel că pacientul are nevoie de un tratament care nu poate fi efectuat în România. Astfel, în cazul în care solicitările de finanţare a tratamentelor în străinătate depăşesc fondurile stabilite lunar cu această destinaţie, comisia constituită la nivelul Ministerului Sănătăţii aprobă finanţarea tratamentului în străinătate pe baza următoarelor criterii de prioritate. Pacienții primesc în funcție de problema de sănătate anumite punctaje, care îi ajută să ajungă mai repede sau mai târziu la tratament în străinătate. „Se ia în calcul riscul vital estimat în lipsa tratamentului, astfel există risc major care primește (mare) zece puncte, risc mediu cinci puncte, risc scăzut (mic) zero puncte. Beneficiul tratamentului estimat pentru bolnav: foarte mare (recuperare totală) 10 puncte; satisfăcător (recuperare parţială) 5 puncte; nesatisfăcător (fără beneficii evidente) 0 puncte. După stabilirea, de către comisiile de specialitate teritoriale, a punctajului total pentru fiecare bolnav, calculat prin însumarea punctajelor acordate conform prevederilor alin. (5), comisia constituită la nivelul Ministerului Sănătăţii determină punctajul total final corespunzător fiecărui bolnav prin aplicarea următoarelor criterii suplimentare: costul estimat al tratamentului solicitat: sub 25.000 lei = 20 puncte; 25.000 – 50.000 lei = 15 puncte; 50.000 – 75.000 lei = 10 puncte; 75.000 – 100.000 lei = 5 puncte; peste 100.000 lei = 0 puncte“, explică dr. Ștefan Popescu.
Aceste punctaje sunt apoi oferite în funcţie de perioada de timp care a trecut de la data înregistrării solicitării la nivelul Serviciului pentru programe de sănătate, calculată începând cu data de la care dosarul transmis este complet şi îndeplineşte toate condiţiile de legalitate prevăzute în prezentul ordin. Cei care aşteaptă de aproape un an primesc punctaj maxim, 20 de puncte, iar cei între şase luni şi un an – 15 puncte.
Toate aceste cifre se traduc însă în pacienți care așteaptă dreptul la viață, oameni disperați care nu au nici o șansă în țară.

18 pacienți s-au tratat în străinătate prin intermediul CAS Dolj, anul trecut

Pacienții care au nevoie de tratament în străinătate mai au posibilitatea să apeleze și la Casele de Asigurări de Sănătate. Pentru a putea beneficia de servicii medicale care nu pot fi efectuate în România, asigurații pot apela la formularul S2. Curtea de Justiție a UE a decis că statul are obligația să ramburseze cheltuielile pentru serviciile medicale efectuate în străinătate dacă în România bolnavul nu poate fi tratat corespunzător.
Anul trecut, 18 doljeni au primit tratament și îngrijiri medicale în străinătate după ce CAS Dolj le-a eliberat aceste formulare prin care statul le decontează toate cheltuielile. Anul acesta, deja patru pacienți au primit tratament în străinătate prin intermediul CAS Dolj.
Bolnavii trebuie să știe însă că pentru situația trimiterii la tratament în străinătate, în baza formularului S2, trebuie ca tratamentul respectiv să se regăsească printre serviciile medicale prevăzute în pachetul de servicii de bază de care beneficiază asigurații din sistemul de asigurări sociale de sănătate din România. Totodată, este necesar ca acest tratament să nu poată fi acordat în intervalul de timp necesar în mod normal pentru obținerea tratamentului respectiv în România, luând în considerare starea curentă de sănătate a persoanei solicitante și evoluția probabilă a bolii.
Dacă cele două condiții sunt îndeplinite, casa de asigurări de sănătate nu poate refuza eliberarea acestui formular.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS