4 C
Craiova
miercuri, 13 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăSanatateDosarul electronic de sănătate, un eșec de 18 milioane de euro

Dosarul electronic de sănătate, un eșec de 18 milioane de euro

Rolul dosarului electronic este să creeze legături între cabinetele medicale, spitale şi pacienţi. Acest lucru nu este însă posibil deocamdată.
Rolul dosarului electronic este să creeze legături între cabinetele medicale, spitale şi pacienţi. Acest lucru nu este însă posibil deocamdată.

Dosarul electronic de sănătate (DES) este investiţia statului de 18 milioane de euro imposibil de folosit până în acest moment. Lansat în urmă cu doi ani, dosarul electronic este încă aproape nefuncțional. Pe lângă banii cheltuiți, o mare problemă o reprezintă lipsa de informare a oamenilor, dar mai ales siguranța datelor pacienților. Acum acestea sunt transferate automat către DES din Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI) pe care medicii îl folosesc. Care este utilitatea dosarului electronic de sănătate? Pentru ce s-au cheltuit milioane bune de euro? Cine are de câștigat? Și cine răspunde pentru siguranța datelor medicale? Sunt întrebări la care GdS încearcă să găsească răspuns pe parcursul mai multor articole, alături de medici și pacienți.

Tanti Ioana stă pe un scaun din sala de așteptare a cabinetului unui medic de familie din mediul rural. Are în mână cardul de sănătate și buletinul. Despre cardul de sănătate știe doar că trebuie să nu îl piardă. Pe spatele lui are lipită o hârtie pe care e scris codul, același cu anul nașterii. „Îl dau domnului doctor, că fără el nu poate să mă consulte. Îl țin mereu lângă buletin să nu îl pierd. Nu știu mai mult, sunt bătrână“, a declarat femeia. Despre dosarul electronic nu a auzit niciodată. Nici despre cum ar putea să o ajute. „Nu știm noi, nu avem de unde. Doar la televizor ce mai auzim din când în când, dar nu înțelegem. Noi ne chinuim să ne luăm medicamentele pe fiecare lună, că avem pensie mică“. Despre DES, puțini au auzit sau cunosc detalii.

DES conţine informaţii medicale despre pacient, adunate la nivel naţional

Dosarul electronic al pacientului face parte din planul de informatizare a sistemului medical românesc.
După rețeta electronică și cardul de sănătate, a fost lansată și ideea DES. Se întâmpla în urmă cu doi ani. Numai că de atunci lucrurile s-au mișcat ca melcul. DES este o componentă a Platformei Informatice a Asigurărilor de Sănătate ce conţine informaţii medicale despre pacient, adunate la nivel naţional de la toţi furnizorii de servicii medicale cu care pacientul a intrat în contact. Proiectul a înseamnat o investiţie de 18 milioane de euro. O cheltuială care până în prezent pare să fie făcută de mântuială pentru că pacienții nu știu ce presupune mai exact, iar medicii spun că tot ceea ce se întâmplă este că datele introduse de ei în sistemul informatic sunt transferte automat în DES.
Cum ar trebui să funcționeze mai exact dosarul electronic al pacientului? Obligația inițierii dosarului le revine medicilor de familie și unităților medicale. Potrivit prevederilor legale, furnizorii de servicii medicale sunt obligați să transmită date către DES. Dosarul de sănătate pentru un pacient se constituie la prima trimitere a unui document medical de către un medic în sistemul DES. Practic, la transmiterea unui prim document medical, se verifică dacă pentru CNP-ul acelui pacient există deja generat un dosar de sănătate. Dacă nu există, se vor interoga bazele de date SIUI (Sistemul Informatic Unic Integrat) și SIPE (Sistemul Informatic Prescripția Electronică) pentru CNP-ul respectiv, se vor extrage date istorice, iar datele din dosar vor fi consolidate pe baza acestor informații și a celor cuprinse în documentul medical transmis de medic. Interogarea pentru date istorice se produce numai la crearea dosarului, urmând ca acesta să fie apoi alimentat cu date prin transmiterea de documente medicale.
Din 12 noiembrie 2016, toți furnizorii de servicii medicale, medici, laboratoare, spitale publice şi private, furnizori de îngrijiri la domiciliu şi aşa mai departe, inclusiv cei care nu au contracte cu Casa de Asigurări de Sănătate, sunt obligaţi prin lege să folosească sistemul dosarului electronic de sănătate.
„Nu știu că datele mele sunt preluate automat de un server național“

Ca să poată avea acces la DES, pacientul trebuie să îi ceară medicului de familie să îi genereze o matrice. Matricea de securitate poate fi obținută de la orice medic. În timpul consultației, se poate solicita medicului generarea și tipărire acestuia. Pacientul îi va prezenta medicului un document de identitate, iar după tipărirea matricei va semna de primire. De asemenea, ulterior primei autentificări în portal, pacientul poate să își genereze singur o matrice, în cazul în care dorește sau a pierdut-o pe cea primită de la medic, prin accesarea butonului „Nu pot accesa contul meu“, iar aplicația va deschide pagina de recuperare parolă sau matrice, în care se va alege fișa Regenerare matrice, unde se vor urma instrucțiunile afișate. Matricea este un tabel cu opt coloane, opt linii. În fiecare căsuță se găsește câte un cod format din trei cifre și/sau litere care trebuie comunicat medicului. După epuizarea tuturor celor 64 de coduri, se emite o nouă matrice.
În urma generării matricei, pacientul primește o parolă și un cod care îl ajută să își acceseze dosarul. Este, așadar, o procedură greoaie, de care pacienții nu sunt interesați pentru că nu înțeleg care sunt beneficiile. „Medicul de familie nu mi-a spus de acest lucru. Nu știu că datele mele sunt preluate automat de un server național. Nu am cont. Dacă pentru noi, tinerii, este mai ușor să accesăm, pentru părinții noștri, pentru bunici nu are nici un rost acest dosar. Este imposibil ca ei să poată să își acceseze datele“, a spus Alexandra.
„DES este o idee bună, dar nu în modul în care a fost construit acum“

Dumitra Gindrovel este medic de familie în comuna doljeană Sadova și spune că până acum nici un pacient nu a întrebat de dosarul electronic. Medicul consideră că ideea implementării DES este foarte bună, dar numai dacă aceasta ar fi adaptată la realitatea sistemului medical românesc. „DES este o idee bună, dar nu în modul în care a fost construit acum. Poate să fie un mare câștig când, spre exemplu, avem un pacient de 60 de ani care ajunge într-o secție de cardiologie cu o tulburare de ritm. Dacă medicul cardiolog ar avea acces la DES și ar vedea că, în urmă cu două luni, pacientul nu a avut nici o tulburare de ritm atunci când a fost la medicul de familie, ar ști cum să procedeze. Ajută foarte mult. Acum medicul se ia după ce spune pacientul. Acces la date medicul are însă numai cu acordul pacientului, așa cum este normal. Putem să vedem datele medicale numai dacă pacientul are generată acea matrice, dacă știe codul și parola și ne dă acceptul pentru acces. Este exclus ca bătrânii să știe acest lucru. De aceea este un mecanism greoi“, a explicat dr. Dumitra Gindrovel.

„Când ai nevoie mare de aceste date nu poţi să le obţii“

O mare problemă ridicată în nenumărate rânduri de medici este securitatea datelor pacienților. Toţi românii trebuie să aibă DES, fie că sunt sau nu asiguraţi, minori sau adulţi. Avocatul Poporului a sesizat Curtea Constituţională cu privire la unele dispoziții legale privind Dosarul electronic de sănătate al pacientului, dispoziții prevăzute în Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, republicată. Avocatul Poporului a menționat că reglementările legale ale dosarului electronic de sănătate al pacientului (DES) prezintă un grad mare de generalitate, deși legiferează într-un domeniu atât de sensibil precum datele personale de natură medicală cuprinse în dosarul electronic al pacienților. Dr. Dumitra Gindrovel consideră că statul face un „abuz“. „Consider că statul român creează un mare abuz. În Germania s-a încercat implementarea unui proiect asemănător, dar au renunțat pentru că nu și-au asumat siguranța datelor și a existat împotrivirea pacientului de a i se folosi datele. Problema este de securitate a datelor. DES nu asigură această securitate, datele de acolo trebuie blindate. A circulat pe internet o filmare în care cineva arăta serverele SIUI și DES. Numai faptul că a putut să intre acolo, să filmeze și să pună pe net e o mare problemă. Relația mea cu pacientul este personală și această noțiune de «personal» este definită inclusiv de către Organizația Mondială a Medicinei de Familie. Nu e în regulă ca CNAS să spună că ne plătește serviciile medicale, iar dosarul electronic să stea la el. Statul are doar obligația să interemedize cât se poate de discret relația dintre medic și pacient. Trebuie să ne gândim ce complicații poate să aibă folosirea datelor medicale, mai ales din punct de vedere politic“, este de părere dr. Dumitra Gindrovel.
Tot acesta spune că atunci când este cea mai mare nevoie de informațiile medicale și istoricul medical al pacientului, medicii din Urgență nu au acces la DES. „Acum, nici medicii din Urgență nu pot să accesez dosarul dacă nu au acordul pacientului. Este și asta o aberație pentru că nu ai cum să ceri acceptul omului dacă este inconștient. Când ai nevoie mare de aceste date, nu poți să le obții!“, a mai spus medicul.

„DES reprezintă o altă mare gaură neagră financiară creată de autorități cu scopul de a face, teoretic, ceva bun“

Dr. Gabriel Diaconu, specialist în psihiatrie, este unul dintre medicii care a atras atenția asupra neregulilor legate de proiectul Dosarului Electronic de Sănătate. „Demersul a fost bun, dar s-a făcut în afara unei soluții integrate, spitalele au diferite softuri de operare. Din SIUI și din spitale sunt exportate automat date în DES. Până acum, CNAS nu a dat un feedback cu privire la nivelul de adresabilitate din partea medicului și pacientului. Nu există transparență. Pare că acest dosar pacientului nu îi folosește la nimic și că medicii nu îmbrățișează ideea de DES pentru că se descurcă la fel ca până acum. Iar din partea mediului privat nu exportă date DES, deși ordinul dat de ministrul Vlad Voiculescu spune că toți medicii trebuie să facă acest lucru. CNAS nu asigură un bun control al confidențialității datelor, nu sunt protejate de hackeri. DES reprezintă o altă mare gaură neagră financiară creată de autorități cu scopul de a face, teoretic, ceva bun, dar practic ceva fără cap și fără coadă“, a spus acesta.

CNAS: „Datele din DES sunt în siguranță“

Pe de altă parte, reprezentanții CNAS spun că datele din DES sunt în siguranță. „Datele din DES sunt în siguranță. Nu este așa ușor să le accesezi. Atunci când intri trebuie să introduci CNP-ul sau codul și matricea de securitate. Medicul nu poate intra dacă nu are acceptul pacientului, poate vedea doar sumarul de urgență. Dacă pacientul nu setează că medicul poate avea acces la informațiile lui din doar, acesta nu are. Știu că Avocatul Poporului a făcut demersuri legate de siguranța datelor, dar nu știu să spun care este rezultatul“, a declarat Augustus Costache, purtător de cuvânt al CNAS.
Ana-Maria Predilă

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS