În România, cancerul vine la pachet cu o luptă nedreaptă: aceea cu un sistem în care nimic nu pare să funcționeze. Durerea își dă mâna cu umilința și disperarea familiilor care trebuie să caute soluții în afara spitalelor. 477 de pacienți pe an. 20 de cazuri noi pe lună. 70 – 80 de cazuri care necesită internare periodică. Acestea sunt cifrele pe care le citim sec, peste care trecem și pe care poate le uităm în clipa următoare. Dincolo de uși, dincolo de ferestrele închise, cifrele se schimbă în imagini ale deznădejdii.
Mâini mici, ciuruite de ace, trupuri plăpânde și palide, părinți cu sufletul răstignit de durere. Fiecare cifră din registrul Clinicii de Oncopediatrie a Spitalului Județean de Urgență din Craiova este o poveste despre o luptă nedreaptă în care puii de om sunt aruncați fără nici o vină. Și uneori fără nici o șansă. În Clinica de Oncopediatrie a spitalului se internează anual câteva sute de copii cu afecțiuni grave. Leucemie, hemofilie, aplazie, talasemie, boală genetică rară – sunt cuvintele pe care familiile le aud uluite, paralizate într-un moment care le schimbă definitiv destinul. Este momentul în care începe o luptă pentru supraviețuire, în care fiecare amănunt, fiecare detaliu poate să salveze viețile micuților a căror copilărie se transformă în cea mai înspăimântătoare poveste. Salvarea lor se măsoară în miligrame, doze, cure de citostatice și medicamente pe care medicii nu le au, iar părinții le găsesc greu sau deloc. Cei mai norocoși apelează la prieteni sau rude din străinătate. Ceilalți, adică aproape jumătate din pacienți, sunt la mâna sistemului. Provin din medii defavorizate și lipsite de oportunități. Poartă vina de a se fi născut în familii modeste. Pentru ei, singura salvare poate să vină doar din partea oamenilor cu suflet mare.
„Există medicamente oncologice pe care, începând de anul trecut, nu le-am mai avut“
În mod surprinzător pentru o clinică de copii, pe hol te izbește tăcerea. Chipurile schimonosite ale mamelor, cearcănele adânci și ochii lor goi îți îngheață sângele în vene. Doar câteva asistente și îngrijitoare apar din când în când pe coridor. La vizită, doctorița vorbește cu fiecare pacient și ascultă răbdătoare povești cu personaje din desenele animate sau jocuri din tablete, singura evadare a micuților. Le spune că sunt curajoși și le zâmbește cald. Și-ar dori să le spună și părinților că totul va fi bine. Lipsa medicamentelor de care are nevoie pentru a-i trata pe cei mici o împiedică, însă. A cerut sprijinul mediului de afaceri, al ONG-urilor și al oamenilor cu suflet mare. În scrisoarea trimisă către ei spune o poveste necosmetizată și vorbește despre nevoia de a salva vieți.
„Resursa financiară deficitară este o problemă permanentă pentru aceste familii. Există medicamente oncologice necesare în tratamentul pacienților cu leucemie acută – cea mai frecventă boală oncologică la copii, pe care, începând de anul trecut, nu le-am mai avut. În prezent, am în tratament o fetiță de doi ani cu risc hemoragic pentru care spitalul nu poate să achiziționeze imunoglobulină umană de administrare intravenoasă. Familia ei trebuie să împrumute 6.000 de lei“, declară dr. Polixenia Stancu, șefa clinicii și singurul pediatru specialist din spital.
Împreună putem salva puii de om
Aceasta este povestea din spatele cifrelor. Cei care doresc să schimbe destinele copiilor internați în clinică o pot face, datorită unei inițiative demarate de Fundația Femei cu perspectivă și sprijinită de companii și ONG-uri locale, dar și de mari artiști ai Operei Române.
Împreună, organizează în data de 9 septembrie Gala de Operă Craiova, un spectacol al cărui scop este să strângă fondurile necesare pentru achiziția de medicamente pentru Clinica de Oncopediatrie. Conform adresei medicului, pentru tratamentul micuților este nevoie urgentă de citostatice, dar și de preparate de calciu care trebuie asociate corticoterapiei, de hepatoprotectoare, imunomodulatoare și alte medicamente utilizate în terapiile asociate celei oncologice. O parte dintre acestea sunt medicamente care pe piața din România nu se mai găsesc. Este cazul citostaticului Methotrexat, care poate fi cumpărat din Germania cu un preț ce depășește 80 de euro/ flacon. „Pentru un copil la care urmează să fie administrat îmi trebuie 12 flacoane“, adaugă dr. Stancu.
Gala de Operă Craiova este organizată în cadrul proiectului umanitar „Fereastră spre noi“, un concept care își propune să promoveze solidaritatea și implicarea voluntară. Alături de sponsorii proiectului și voluntari, s-au mai implicat mari artiști ai Operei Naționale: Mihaela Silvia Roșca, Lidia Butnariu, Adriana Dumitriu, Daniela Rădulescu, Odin Ciocea, Andreea Mihaela Bălan, Eugen Secobeanu, Henrieta Almași, Miruna Sturza, Ștefan Cârstea și Daniel Stoica. Ei vor interpreta pe scena Teatrului de Vară din Parcul „Nicolae Romanescu“ arii din cele mai iubite opere ale marilor compozitori.
Participarea la Gala de Operă se face în baza invitațiilor oferite de organizatori celor care susțin proiectul „Fereastră spre noi“ și donează o sumă mai mare de 50 de lei. Donațiile se pot face în CONT IBAN RO 29 BTRL RON CRT 0378688202 sau în seara evenimentului, în urna special amenajată. Toate fondurile colectate vor fi utilizate exclusiv pentru achiziția de medicamente pentru copiii internați în Clinica de Oncopediatrie. Sunt puii de om care privesc fiecare răsărit de soare de pe un pat de spital şi care au învăţat mult prea devreme ce înseamnă durerea, boala, neputinţa. Împreună îi putem ajuta, le putem deschide o „Fereastră spre noi“.