3.7 C
Craiova
sâmbătă, 28 decembrie, 2024
Știri de ultima orăSanatateCând se va face chirurgie cardiacă la Craiova

Când se va face chirurgie cardiacă la Craiova

Managerul Spitalului Județean de Urgență (SJU) Craiova, dr. Bogdan Fănuță, a vorbit ieri, în cadrul unei conferințe de presă organizate la Consiliul Județean (CJ) Dolj, despre Clinica de Cardiologie Intervențională și Chirurgie Cardiovasculară construită în curtea unității medicale, precizând și când vor putea fi practicate cele două specialități.

Clădirea unde va funcționa Clinica de Cardiologie de la Craiova și unde ar urma să se efectueze nu doar operațiile pe cord deschis, ci și cele pe vasele mari, după cum a menționat managerul Bogdan Fănuță, va fi gata în această toamnă, după trei ani de lucrări. Numai că intervențiile chirurgicale nu vor putea fi făcute imediat. Unele s-ar putea efectua de la începutul anului viitor, altele din primăvara lui 2018.
„Vorbim de un centru cu două specialități. Una este Cardiologia intervențională, practic Urgența, în momentul în care un pacient suferă un infarct miocardic acut, iar cea de-a doua este Chirurgia cardiacă, o investiție mai costisitoare pentru că este legată de dotarea celor două săli de chirurgie cardiovasculară. Cardiologia intervențională va fi gata până la sfârșitul acestui an, ceea ce ar însemna ca din 2018 să nu mai existe pacient care să fie trimis la București pentru acest tip de intervenție. După care, în primul trimestru al anului 2018, după ce se va termina cu dotarea, ar urma să deschidem și una din sălile de chirurgie cardiacă“, a explicat Bogdan Fănuță, managerul SJU Craiova.
Construirea Clinicii de Cardiologie Intervențională și Chirurgie Cardiovasculară s-a făcut integral din bugetul consiliului județean, o investiție de 13,6 milioane de lei demarată în anul 2014, și tot din banii CJ Dolj s-a achiziționat și angiograful nesesar în cardiologia intervențională, ajuns deja în clinică.

Bogdan Fănuță, managerul SJU Craiova, a vorbit la CJ Dolj despre proiectul european privind dotarea sălii de chirurgie cardiacă (Foto: Bogdan Grosu)
Bogdan Fănuță, managerul SJU Craiova, a vorbit la CJ Dolj despre proiectul european privind dotarea sălii de chirurgie cardiacă (Foto: Bogdan Grosu)

În schimb, dotarea uneia din cele două săli de operație, cea considerată de urgență, se face în cadrul unui proiect cu fonduri europene, „Coordonarea și sprijinirea modernizării serviciilor publice de sănătate în regiunea Dolj-Vratsa“, depus în parteneriat de SJU Craiova, Municipalitatea Kozlodui și Administrația Districtuală Vratsa (Bulgaria). Doljul a primit aproape 750.000 de euro, bani care s-au îndreptat spre dotările sălii de chirurgie cardiacă.
„În prezent sunt în derulare licitațiile pentru dotarea sălii, iar dorința noastră este să finalizăm cât mai repede această investiție deosebit de importantă pentru Oltenia, pentru a rezolva o problemă foarte gravă a multora dintre cei care suferă de boli cardiovasculare, principala cauză de mortalitate din această regiune“, a spus și președintele CJ Dolj, Ion Prioteasa.
Și bulgarii din Vratsa vor fi tratați la Clinica de Cardiologie

Legat de banii primiți de la UE pentru dotarea uneia din cele două săli de chirurgie cardiacă, Bogdan Fănuță a precizat că „din cei aproape 750.000 de euro primiți, 700.000 de euro va fi numai investiția în aparatura medicală, restul fiind cheltuieli administrative duse la minim, tocmai în speranța de a achiziționa cât mai multă aparatură“. Managerul SJU Craiova a mai menționat că proiectul derulat în parteneriat cu Municipalitatea Kozlodui și Administrația Districtuală Vratsa „va aduce și câteva schimbări legislative la nivel de regiune, pentu că în clinică nu vom trata numai pacienții noștri, ci și pe cei din zona de nord a Bulgariei, adică de la sud de Dunăre, din districtul Vratsa“. „Proiectul vizează să preluăm și pacienții din Vratsa. Apoi, pe lângă partea de aparatură, există și partea de formare de specialiști, atât de către partenerii bulgari, cât și de către noi, specialiști pe care i-am și găsit și care trebuie perfecționați în aceste intervenții chirurgicale, pentru că această sală de operație care va fi dotată nu este doar pentru intervențiile chirurgicale strict pe cord, ci și pentru cele pe vasele mari, pe aortă, unde, din păcate, timpul în care trebuie să intervii este foarte scurt“, a mai spus Bogdan Fănuță.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS