5.9 C
Craiova
joi, 14 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăSanatateCampanie GdS – Vreau să fiu un copil sănătos! Oltenia are nevoie de spital (II) - Craiova nu are o Clinică de Cardiologie Pediatrică

Campanie GdS – Vreau să fiu un copil sănătos! Oltenia are nevoie de spital (II) – Craiova nu are o Clinică de Cardiologie Pediatrică

Mii de copii bolnavi așteaptă salvarea. Părinți sleiți de puteri cerșesc o speranță în fața saloanelor. Cei mai mulți copii din Oltenia sunt operați în Clinica de Chirurgie şi Ortopedie Pediatrică a Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) din Craiova. Medicii care lucrează aici spun însă că Oltenia are nevoie de un spital, o unitate medicală unde copiii să fie îngrijiți multidisciplinar și în condițiile cele mai bune. În Oltenia nu există o Clinică de Cardiologie Pediatrică și nici posibilitatea de a face endoscopie digestivă micuților.

Suntem singurul centru universitar care nu are un spital de copii, spune medicul Eleodor Cârstoiu. Un medic care de ani buni își petrece mai mult timp în sala de operație decât oriunde altundeva și care vede zilnic suferința copiilor bolnavi din Oltenia și chinurile părinților care și-ar dori ca micuții lor să fie tratați într-un spital specific afecțiunilor de care suferă. Mulți dintre părinții din Oltenia au mers în străinătate la muncă și au văzut acolo în ce fel de spitale este tratat un copil. Mihaela a lucrat ani buni în Spania. A născut acolo primul copil. „Este o diferență foarte mare între spitale. Acolo totul este integrat în același spital și foarte bine organizat. Aici te mută de la un spital la altul. Copilul meu a avut nevoie de o intervenție chirurgicală la inimă. În Craiova nu s-a putut face nimic. Așa am mers la București și de la București la Târgu Mureș. E un sistem haotic“, spune Mihaela.

„Avem nevoie urgentă de un spital de copii în Oltenia“

Medicii care lucrează în Clinica de Cardiologie Pediatrică a Spitalului Județean de Urgență Craiova spun că activitatea lor ar trebui să aibă loc într-un spital de copii, cu toate specialitățile pediatrice. „Asistența medicală a copilului are de suferit din această cauză în Oltenia. Avem nevoie urgentă de un spital de copii în Oltenia. Resursele se alocă în funcție de cei care sunt preponderenți. Într-un spital generalist, principalul loc în care merg resursele este partea de adulți, copiii rămân la final. Există spital de copii la Iași, Pitești, București, Ploiești, Brașov, Timișoara. Ne trebuie un spital cu Maternitate de cel mai înalt grad, un spital cu o Clinică de Neurologie Pediatrică și Cardiologie Pediatrică“, spune dr. Eleodor Cârstoiu, medic chirurg pediatru.

Endoscopia digestivă la copil, necesitate în Oltenia

În Oltenia, copiii nu pot să beneficieze de endoscopie digestivă, deși mulți pacienți au nevoie de această investigație. Acum micuții sunt trimiși la Cluj sau București. Medicii din Clinica de Chirurgie şi Ortopedie Pediatrică își doresc să realizeze în Craiova astfel de investigații. Specialiști avem, dar lipsește tehnologia. „Nu putem face endoscopie digestivă. Avem nevoie de aparatură în acest sens. Este un echipament destul de scump. Este nevoie de acest tip de îngrijire și tratament pentru copiii din regiune, mai ales că sunt multe cazuri“, adaugă dr. Eleodor Cârstoiu.
În Craiova nu se poate face nici tratamentul chirurgical al scoliozelor

Clinica de Chirurgie şi Ortopedie Pediatrică a Spitalului Județean de Urgență (SJU) Craiova are cinci specialiști care zilnic operează copii din toată Oltenia. Sute de intervenții chirurgicale laparoscopice și toracoscopice au realizat medicii care dispun de un laparoscop 2D. Pe masa de operație ajung și bebeluși la doar trei ore după naștere. Ca să redea șansa la viață micuților, medicii din clinică s-au luptat să aducă în Craiova chirurgia minim invazivă sau „chirurgia de catifea“, cum i se mai spune.
Copiii care suferă de tumori maligne osoase sunt însă trimiși de cele mai multe ori la București sau în străinătate. În Clinica din Craiova, din cauza faptului că lipsește baza materială, nu se poate face nici tratamentul chirurgical al scoliozelor.

Un singur medic specialist în cardiologie pediatrică

Încă nu avem o soluție, sigură și clară, nici pentru mulți dintre copiii care suferă de boli cardiace. Nu există în regiune o Clinică de Cardiologie Pediatrică sau un compartiment, așa cum se găsește în alte orașe mari din țară. Cazurile grave pentru care este nevoie de ecografii mai performante sau investigații amănunțite sunt trimise la București sau la Târgu Mureș. La noi există un singur medic specialist în cardiologie pediatrică. Asta pentru că la rezidențiat nu există această specializare. Majoritatea copiilor care au nevoie de un cardiolog sunt trimiși în Clinica de Cardiologie adulți din cadrul Spitalului Județean de Urgență Craiova, iar de aici mai departe, către clinicile de specialitate din țară, atunci când este cazul. „Nu avem pentru că nu cred că s-a dorit. Este nevoie de mulți bani și de un program național în acest sens. Avem un singur specialist în Craiova pentru cardiolog pediatru. Acum, pentru că nu există altă posibilitate, colegii pediatri trimit pacienții la noi. Facem asta pentru că nu avem altă variantă. Noi, atunci când este cazul, trimitem copiii la București sau la Târgu Mureș. Este nevoie de un program național pentru cardiologie pediatrică. Nu există mai mulți medici specialiști pentru că nu există această specializare la rezidențiat, consecință a faptului că nu avem un program național care ar genera după sine și locuri de muncă.
Sunt cardiologi sau pediatri care au făcut competență în cardiologie pediatrică. Fiecare spital are propria bază de date, o gestionează cum poate și îngrijește copiii din resursele pe care le are Secția de Cardiologie adulți“, explică conf. univ. dr. Octavian Istrătoaie, șeful Clinicii de Cardiologie de la SJU Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS