3.4 C
Craiova
sâmbătă, 16 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăSanatate13.000 de vieți așteaptă să fie salvate: Bolnavii de tuberculoză, condamnaţi de stat

13.000 de vieți așteaptă să fie salvate: Bolnavii de tuberculoză, condamnaţi de stat

România este pe primul loc în Uniunea Europeană la cazurile de tuberculoză. În Dolj sunt în jur de 500 de bolnavi de tuberculoză diagnosticaţi și aproximativ 25 de pacienți care suferă de tuberculoză multidrog-rezistentă.

„Sunt Ștefan. În urmă cu șase ani m-am îmbolnăvit de tuberculoză rezistentă la medicamente. Pentru a trăi a trebuit să fac tratament doi ani. În acest timp am înghițit peste 15.000 de pastile și a trebuit să fac peste 300 de injecții. În 2018 se termină finanțările internaționale și pacienții rămân fără medicamente“. Aceasta este pe scurt povestea unuia dintre pacienții români care acum trăiește pentru că a avut la dispoziție toate instrumentele care să îl ajute. Oltenia este regiunea din țară cu cele mai multe cazuri de TBC. În Dolj, în acest moment sunt în jur de 500 de bolnavi de tuberculoză diagnosticați. Și în jur de 25 suferă de tuberculoză multi-drog-rezistentă.

În România apar anual 15.000 de cazuri noi de TBC

Bolnavii de tuberculoză din România duc o luptă cruntă cu boala, cu neajunsurile din sistemul medical, dar și cu stigmatizarea. Deși vorbim de o boală vindecabilă, care în multe state nu mai ridică mari probleme, în România apar anual 15.000 de cazuri noi. Numărul mare de noi pacienţi din țară este în strânsă legătură cu faptul că, în prezent, există o serie de obstacole în ceea ce priveşte depistarea eficientă şi tratarea pacienţilor cu tuberculoză. Mai grav este că tot în România se găsesc și cele mai multe cazuri de tuberculoză multidrog-rezistentă (TB MDR), o formă severă a bolii. În prezent, doar 60% dintre pacienţii cu TB MDR sunt identificaţi, principalele cauze fiind numărul mic de centre pentru diagnostic şi perioada mare de spitalizare, minimum șase luni, iar dintre aceştia, doar 20% sunt trataţi cu succes. Soluţia pentru îmbunătăţirea acestei statistici este accesul la tratamente cu medicamente de linia a doua, care oferă posibilitatea vindecării mai rapide, reduc timpul petrecut în spital şi îmbunătăţesc calitatea vieţii pacienţilor.

„Statul român nu este capabil să asigure toate medicamentele esențiale tratării tuberculozei“

Pentru că diagnosticarea și tratamentul bolnavilor de TBC sunt extrem de costisitoare, zeci de mii de euro pentru un pacient, statul român a apelat la fonduri venite din țări ale UE. Un studiu realizat de Observatorul Român de Sănătate arată că „statul român nu este capabil să asigure toate medicamentele esențiale tratării tuberculozei, o boală contagioasă desemnată ca fiind prioritate de sănătate publică. Majoritatea medicamentelor pentru tuberculoza multidrog-rezistentă nu sunt astăzi disponibile pacienților din România prin programele derulate de statul român“.
A fost creat și un site: http://13miidevieti.ro prin care se trage un semnal de alarmă. 13.000 de români bolnavi de tuberculoză se află în faţa unei bombe cu ceas. Începând din 2018, copii, bătrâni, oameni din toate păturile sociale nu vor mai avea acces la medicamente pentru a se vindeca. Prin acest site fiecare cetățean poate să semneze acum apelul pentru salvarea celor 13.000 de români. Mesajul va ajunge prin e-mail direct la decidenţi.

Tratamentul pentru TBC este de durată și costisitor

Pe lângă faptul că România mai are de lucrat la politicile de sănătate publică în ceea ce privește TBC, astfel încât să nu mai existe riscul ca pacienții să rămână fără tratament, o altă problemă apăsătoare este faptul că bolnavii renunță la lupta cu boala. Reacțiile adverse, faptul că nu mai pot lucra și perioada îndelungată de tratament, care poate să ajungă până la doi ani, sunt principalele motive. „Acum avem în farmacie medicamentele necesare bolnavilor. Într-adevăr, o să se termine banii care vin din Fondul Global, dar sperăm să mai fie negocieri și programul să continue. Incidența în județul Dolj a mai scăzut, în ultimele nouă luni a fost de 103,5 la suta de mii de locuitori, adică mai puțin decât anul trecut. Este important ca pacienții să înțeleagă că trebuie să urmeze tot tratamentul. Este o problemă pentru cei care renunță la tratament și apoi vor să îl reînceapă“, a explicat dr. Victor Grecu, medic pneumolog și coordonatorul județean al Programului Național de Prevenire, Supraveghere și Control al Tuberculozei.

„Toţi suntem vulnerabili în faţa tuberculozei“

Oamenii afectați de TBC provin în special din rândul populației tinere și active. Problema este că în România, din cele 28 de medicamente necesare în tratamentul pentru TBC şi tuberculoză multidrog-rezistentă conform recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății sau Ghidului metodologic de implementare a Programului Național de Prevenire, Supraveghere și Control al Tuberculozei în România, 15 medicamente esențiale sunt raportate a avea discontinuități/dificultăți în aprovizionare cauzate de barierele legislative existente în România. Alte trei medicamente recomandate în ghiduri, dar considerate a avea alternative, lipsesc din România, arată analiza realizată de Observatorul Român de Sănătate. „Tuberculoza este o boală care nu discriminează, oricine poate s-o ia din aerul din încăperile unde se află un bolnav contagios, care poate să nu ştie că este bolnav. Cu cât accesul la medicamente este restricţionat din orice motiv, cu atât cresc şansele la îmbolnăvirea cu bacili rezistenţi la antibiotice. Asta înseamnă costuri în vieţi, suferinţă, costuri imense în bani, probleme sociale suplimentare. Cea mai eficientă metodă de prevenire a bolii este tratarea corectă, continuă şi completă a pacientului cu tuberculoză pentru ca acesta să nu mai fie contagios. Avem nevoie de medicamentele necesare tratării tuturor formelor de tuberculoză și de tot ce presupune utilizarea lor eficientă, adică de o abordare multidisciplinară a pacientului. Toţi suntem vulnerabili în faţa tuberculozei, este timpul să ne implicăm activ în rezolvarea unei probleme care afectează comunitatea, în special persoanele tinere, în cea mai importantă perioadă a vieţii lor“, a precizat Cătălina Constantin, președintele Asociaţiei pentru Sprijinirea Pacienţilor cu Tuberculoză multidrog-rezistentă. (ASPTMR).

Statul este cel care poate da o șansă la viață bolnavilor de tuberculoză

Îngrijorător este că în România sunt cei mai mulți pacienți care suferă de tuberculoză multidrog-rezistentă, o formă care necesită tratament îndelungat și costisitor. Medicamente esențiale însă pentru pacienții cu tuberculoză rezistentă la tratament nu au autorizație de punere pe piață în România și, prin urmare, nu pot fi achiziționate de către instituțiile de sănătate din România. Clofazimina și Capreomicina sunt exemplele cele mai îngrijorătoare deoarece afectează considerabil tratarea corectă a acestui tip de pacienți. Solicitările de autorizare trebuie depuse de către producătorii acestor medicamente, dar acest lucru nu se întâmplă. Cel mai frecvent, producătorii/distribuitorii invocă motive comerciale pentru dezinteresul lor pentru piața românească. Multe alte medicamente importante nu pot ajunge la pacienți din cauza aberațiilor legislative.
Statul este cel care poate da o șansă la viață bolnavilor de tuberculoză din România. Până acum nu s-a făcut nimic pentru a aproba măsurile legislative necesare rezolvării acestei probleme, iar mii de vieți sunt în pericol de anul viitor, când fondurile internaţionale pentru medicamente se termină.

Situaţia tuberculozei în România conform Observatorului Român de Sănătate

• 21.167 de bolnavi de tuberculoză existau în România în anul 2016
• Cea mai mică rată de vindecare din UE
• 1 din 4 cazuri de tuberculoză diagnosticate în UE în 2015 sunt în România
• 1.055 de oameni au murit în România din cauza TBC doar în anul 2015
• 12.790 de cazuri noi și recidive înregistrate în România în anul 2016

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS