Numărul pacienților depistați cu pneumonii și viroze este în creștere în această perioadă, ajungându-se la sute de îmbolnăviri în fiecare săptămână. Peste 1.200 de cazuri de viroze respiratorii au fost înregistrate în ultima săptămână în Dolj și 267 de pacienți cu pneumonie. Cu toate că a venit sezonul rece, vaccinul care ne protejează în faţa gripei nu a ajuns încă în cabinetele medicilor de familie. Problemele au apărut din cauza întârzierii procedurii de achiziţie a vaccinului antigripal la nivelul Ministerului Sănătății. În ultima perioadă, în Dolj au fost și trei cazuri de rujeolă. Vestea bună este că, în această privință, Doljul este unul dintre județele cu cea mai mare acoperire vaccinală a copiilor, peste 85%.
Sezonul rece favorizează apariţia unor boli, aşa numite boli de sezon: guturaiul, virozele respiratorii, pneumopatiile, gripa, afecţiuni acute din sfera ORL, dar şi acutizarea unor boli cronice cu care pacienții au fost diagnosticați în trecut. Incidența lor este crescută în acest sezon din cauza aerului rece care favorizează scăderea imunității locale şi generale a organismului şi creşterea circulaţiei germenilor. „Numărul total al cazurilor de viroze respiratorii şi gripă înregistrat în această săptămână este de 1.211, este uşor scăzut faţă de valoarea înregistrată în săptămâna anterioară, şi se încadrează în limitele sezonului. Ponderea spitalizărilor din numărul total de cazuri a fost 14,28%. Nu au fost depistate cazuri de gripă“, spun reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Dolj.
Medicii spun că vaccinarea antigripală este cea mai importantă metodă de prevenire a infecţiei şi, în special, a complicaţiilor cauzate infecţiei gripale. Dozele de vaccin antigripal nu au ajuns însă la pacienții din Oltenia. A fost trimis doar necesarul pentru imunizarea cadrelor medicale, care are cel mai mare risc de îmbolnăvire. „Nu am primit încă acest vaccin. Pacienților le-am spus ceea ce am aflat și noi, că o să fie trimis la jumătatea lunii noiembrie. Sperăm să ajungă cât mai repede. Sunt destule cazuri de viroze, dar se încadrează încă în limita normală pentru acest sezon. Recomandarea Organizației Mondiale a Sănătății este ca vaccinarea să aibă loc la jumătatea lunii octombrie. La noi, însă, vârful cu cele mai multe cazuri apare aproape de luna martie, ceea ce înseamnă că încă mai avem timp să vaccinăm cu rezultat. Important este însă ca pacienții să aibă acces la timp“, spune dr. Dumitra Gindrovel, medic de familie.
În Olt ar trebui să se vaccineze 30.000 de persoane
Nici în Olt vaccinul antigripal nu a ajuns la pacienți. Aici ar trebui să se vaccineze, conform catagrafiei făcute în cursul lunii septembrie, 30.000 de persoane, considerate la risc. Problemele legate de vaccinul antigripal au apărut deoarece procedura de achiziţie a acestuia a fost întârziată. Ca urmare a acestei situații, șefa Direcţiei de Asistenţă Medicală şi Sănătate Publică, Amalia Şerban, a fost demisă de ministrul sănătății, Florian Bodog. Deocamdată însă, problema rămâne nerezolvată, iar pacienții așteaptă vestea că pot merge la medicul de familie să facă vaccinul antigripal.
La nivel european, România se situează pe ultimele locuri, din punct de vedere al acoperirii vaccinale împotriva gripei la vârstnici. Vaccinul antigripal este important având în vedere că în ultimii ani s-a înregistrat anual un număr mare de decese din cauza gripei. Anul trecut, s-au raportat la nivel național 161 de decese, la care diagnosticul de gripă a fost confirmat prin metode specifice de laborator.
Pacienții care vor să facă vaccinul antigripal pot să îl cumpere din farmacii. Costul unei doze este de aproximativ 30 de lei.
„În ultimul timp, au fost mai puține îmbolnăviri de rujeolă în Dolj“
Săptămâna trecută au fost înregistrate în Dolj și trei cazuri de rujeolă. Epidemia de rujeolă se extinde în România. Numai în ultima săptămână au fost raportate 100 de persoane. De la debutul epidemiei, în Dolj au fost şapte decese, iar, în total, în țară s-au înregistrat 35 de decese. Doljul este unul dintre județele cu cea mai mare rată de acoperire vaccinală, peste 85%. „Medicii din județ au recuperat mulți dintre copiii care nu fuseseră vaccinați împotriva rujeolei. În ultimul timp, au fost mai puține îmbolnăviri de rujeolă în Dolj, cele mai multe cazuri au apărut în zona Brașov, zona de nord a țării“, explică dr. Dumitra Gindrovel, medic de familie.